Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η... μεγάλη Πέμπτη της ΝΔ: "Βαρόνοι" και "δελφίνοι" ακονίζουν τα μαχαίρια τους - Ανοίγει θέμα ηγεσίας στην Κ.Ο.;


Μπορεί το βλέμμα των στελεχών της ΝΔ να βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, παρόλα αυτά λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη, οι κινήσεις των κορυφαίων "γαλάζιων" στελεχών έχει μπει στο ...μικροσκόπιο της Συγγρού.

Ο Αντώνης Σαμαράς όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά μέσα στο Σαββατοκύριακο βρισκόταν -χωρίς υπερβολές- πάνω από ένα ακουστικό, συνομιλώντας με μεγάλο μέρος βουλευτών προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους σχετικά με τα όσα θα πούν στην ΚΟ.

Από την άλλη, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εκφραστεί ανοιχτά οι προθέσεις κορυφαίων στελεχών για την επόμενη μέρα αυτό δεν σημαίνει ότι στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις δεν βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ήδη οι επίδοξοι...δελφίνοι τηλεφωνούν και κλείνουν ραντεβού με κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ, πολιτευτές και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής προκειμένου να χτίσουν συμμαχίες τόσο για τη συνεδρίαση της ΚΟ όσο και για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή.

Ανοίγει θέμα ηγεσίας στην Κ.Ο.;

Όσον αφορά στη συνεδρίαση της ΚΟ Πέμπτης, η κριτική που θα ασκήσει η πλειονότητα των βουλευτών θα αφορά στο ...θολό ιδεολογικό στίγμα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Ωστόσο δεν αποκλείεται τα χείλη κορυφαίων στελεχών όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, του Ευρυπίδη Στυλιανίδη αλλά και του Νίκου Δένδια να υπάρξει ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας της ΝΔ.

Πολλοί είναι εκείνοι οι βουλευτές που πρόκειται να ζητήσουν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου καθώς όπως ανέφερε κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος στο newsit "η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου μπορεί καταστατικά να ανοίξει την κουβέντα τόσο για το θέμα ηγεσίας όσο και για όλα τα άλλα ζητήματα που μας απασχολούν, ιδεολογία, λειτουργία κόμματος κλπ."

Την εξέλιξη αυτή θα προσπαθήσει πάντως να αποφύγει ο Αντώνης Σαμαράς αντιπροτείνοντας τη διεξαγωγή εθνικής συνδιάσκεψης.

Ωστόσο οι κινήσεις αρκετών κορυφαίων στελεχών το τελευταίο διάστημα, είτε με γεύματα, επαφές και συναντήσεις είτε με την άσκηση αντιπολιτευτικής κριτικής προς την κυβέρνηση, μπορούν να φωτογραφίσουν τους σχεδιασμούς τους γύρω από τα ζητήματα της ιδεολογικής και της εν γένει πορείας της ΝΔ, αλλά και της αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα.

Οι... "δελφίνοι" και οι "βαρόνοι"

Νίκος Δένδιας: κινείται προσεκτικά στο εσωκομματικό πεδίο, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Κώστα Καραμανλή, δεν επιθυμεί να κάνει βεβιασμένες κινήσεις και έχει κρατήσει λογικές αποστάσεις από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα. Αντιθέτως έχει αναπτύξει έντονο κοινοβουλευτικό έργο καταθέτοντας ερωτήσεις στη Βουλή, με τελευταία, αυτή με την οποία ζητούσε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να απαντήσει αν αποτελούσε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η απλή «παρακολούθηση» από την αστυνομία των πρόσφατων επεισοδίων στην Αθήνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ήταν ο πρώτος που άνοιξε βηματισμό με τη απόφασή του να μην ψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και μέσω της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προσπαθεί να αναπτύξει ένα διακριτό ρόλο. Πληροφορίες τον θέλουν να έχει διαύλους επικοινωνίας με τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Ντόρα Μπακογιάννη: έχει παρέμβει αρκετές φορές, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Στο εσωκομματικό πεδίο, προτίθεται να μιλήσει στην προσεχή συνεδρίαση της Κ.Ο. διευκρινίζοντας πως στη φάση αυτή «δεν έχει κανένα προσωπικό στόχο», αλλά επιδιώκει μόνο να «ξανασυνέλθει η παράταξη» και να βρει τον σωστό πολιτικό προσανατολισμό στο χώρο που καλύπτει η κεντροδεξιά. Η κυρία Μπακογιάννη θέτει επίσης και πρόβλημα λειτουργίας, επισημαίνοντας την ανάγκη οι αποφάσεις να περνούν από τα όργανα του κόμματος.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: ο έμπειρος πρώην Πρόεδρος της Βουλής ξεσήκωσε τους γαλάζιους βουλευτές που τον χειροκρότησαν παρατεταμένα, όταν έλαβε το λόγο και απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανάγοντας ένα διαδικαστικό ζήτημα σε μείζον πολιτικό. Στηρίζει τη σημερινή ηγεσία και κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ από το γραφείο του στο Κοινοβούλιο περνούν καθημερινά πολλοί γαλάζιοι βουλευτές. Την περασμένη βδομάδα κατέθεσε την πρώτη ερώτηση της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας να μάθει πότε θα ενημερωθεί η ελληνική Βουλή για το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών και πότε θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Ευρυπίδης Στυλιανίδης: είναι ο πρώτος που έχει καταθέσει συγκεκριμένη ιδεολογική πλατφόρμα, για την επιστροφή της ΝΔ στον αξιακό κώδικα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, έναν «οδικό χάρτη» επαναπροσέγγισης των παραδοσιακών, αλλά και νέων δυναμικών κοινωνικών συμμαχιών από τις οποίες η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη απομακρύνθηκε και αποξενώθηκε εφαρμόζοντας πολιτικές "δόγματος ΣΟΚ" αντί της "ήπιας προσαρμογής". Έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «χρυσή εφεδρεία», βλέπει στελέχη της ΝΔ, αλλά και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και της νεολαίας του κόμματος, ενώ έχει ζητήσει να ξεκινήσει μία δημοκρατική διαδικασία από τα κάτω προς τα πάνω, όχι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή, αλλά από τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις που θα καταλήξει σε ένα έκτακτο συνέδριο στο οποίο θα αποσαφηνιστεί όλο το εσωκομματικό τοπίο.

Μαριέττα Γιαννάκου: η πρώην επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών, συνεχίζει τις επαφές της με στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με το εξωτερικό, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση τώρα έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα, ενώ στηρίζει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με έμφαση στα άτομα με αναπηρία και τους ψυχικά ασθενείς.

Η γενιά των 40ρηδων: Το ραντεβού της Όλγας Κεφαλογιάννης με τον Βασίλη Κικίλια σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έφερε στο επίκεντρο των συζητήσεων το ρόλο της νέας γενιάς στην επόμενη μέρα της ΝΔ. Στους 40αρηδες που συζητούνται περιλαμβάνονται επίσης, τα ονόματα του Κώστα Μπακογιάννη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ τελευταία έχει ακουστεί και αυτό του δημάρχου Γλυφάδας και πρώην ευρωβουλευτή, Γιώργου Παπανικολάου. Ωστόσο αν και πολλά λέγονται, οι κ. Τζιτζικώστας και Μπακογιάννης έχουν ως εν ενεργεία περιφερειάρχες το κώλυμα που περιγράφεται στο άρθρο 56 παρ. 1 του Συντάγματος: «Τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν». Εν ολίγοις μέχρι τον Ιούνιο του 2019 που λήγει η θητεία τους οι δυο περιφερειάρχες δεν μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι βουλευτές, εκτός αν ο επόμενος Πρόεδρος της ΝΔ αποφασιστεί να είναι μη κοινοβουλευτικός.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Κινητικότητα έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα και ο Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού έκλεισε το ζήτημα με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Αβραμόπουλος έχει συναντήσεις με στελέχη της ΝΔ, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, καθώς θέλει αν αναθερμάνει τις σχέσεις του στο εσωτερικό της παράταξης. Τακτικοί συνομιλητές του είναι η ευρωβουλευτής του κόμματος Ελίζα Βόζεμπεργκ, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Πόρου και διαχρονικός πολιτικός του φίλος Σπύρος Σπυρίδων, με τον οποίο συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες, σε κοινωνική εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: newsroom newsit.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγω λεω,και μαχαιρια να βγουνε,και τον λαιμο τους να κοψουν ....συριζα!!Ισως,να ειναι και το μονο καλο που θα κανουν για την πατριδα!

Read more: Go to TOP and Bottom