Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τα μπερδέψαμε, πατριώτες...


Μια ομάδα στρατευμένων, συμμετέχοντας μάλιστα στην παρέλαση, αποφασίζει να φωνάξει ότι όνειρο και στόχος είναι να "πάρουμε την Πόλη" (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)!

Πέρα από το ότι το σύνθημα αυτό δείχνει ότι μια συντεταγμένη ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων έχει άλλο στόχο για την εξωτερική πολιτική της χώρας - χωρίς να έχει δικαίωμα, ως συντεταγμένη ομάδα, να κάνει κάτι τέτοιο- είναι φανερό ότι εκφράζει την έννοια του "πατριωτισμού" με ένα εντελώς λάθος τρόπο.

Είναι διαφορετική έννοια και ουσία ο πατριωτισμός και κάτι εντελώς διαφορετικό ο εθνικισμός. "Πατριωτισμό" θεωρούσαν κάποιοι αντίστοιχοι το να φωνάζουν στις μονάδες τους ότι θέλουν να ντυθούν "με προβιές από τα δέρματα των Αλβανών".

Για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι την υπηρεσία ενός λαού και της υπεράσπισης των συνόρων του. Η θέση τους είναι υπερασπίζονται την ακεραιτότητα και την κυριαρχία της χώρας, την ελευθερία της. Αυτό ακριβώς είναι ο πατριωτισμός.

Το να θέλεις να κινήσεις αλυτρωτικά ζητήματα, την ώρα μάλιστα που συμμετέχεις σε παρέλαση επίδειξης των Ενόπλων Δυνάμεων, το να λες ότι στόχος σου είναι να αλλάξεις τα σύνορα του κράτους σου, να το φωνάζεις μάλιστα ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, είναι κάτι άλλο.

Είναι όχι απλά εθνικισμός, αλλά μια ακραία πρόκληση, παίρνοντας υπόψη τη θέση που βρίσκεσαι. Κι τέτοιες προκλήσεις υπάρχουν στο πρόγραμμα ενός μόνο κόμματος. Του γνωστού νεοναζιστικού (όσοι δεν το ξέρουν, ας διαβάσουν εδώ).

Φυσικά το Candianews επισήμανε το γεγονός της πρόκλησης. Όπως θα επισημαίνει κάθε ανάλογο φαινόμενο. Θα το κάνει πάντα. Προφανώς ακούγοντας την "άλλη θέση". "Άλλη θέση" όμως δεν είναι η αισχρολογία, οι ύβρεις από εκείνους που θεωρούν ότι "συγκινούνται" με το "στόχο" της "κατάληψης της Κωνσταντινούπολης".

Αν έχουν επιχειρήματα, και όχι ύβρεις επιπέδου φανατικού οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας όταν θεωρεί ότι δεν παίρνει το πέναλτι, ας τις καταθέσουν.
http://www.candianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom