Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση - Ο “Γολγοθάς” για ρευστότητα και τα εσωτερικά “μέτωπα”


- Μετά την συμφωνία του Eurogroup, οι σχέσεις κυβέρνησης - εταίρων δοκιμάζονται ξανά
- Οι εσωκομματικοί κραδασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και η ρευστότητα της αγοράς που βρίσκεται "στο κόκκινο"
- Με το βλέμμα... στα κρατικά ταμεία συζητούνται τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα
- "Πυρά" από Γκίκα Χαρδούβελη: "Όταν υπογράφεις την παράταση έχεις υπογράψει και το μνημόνιο"
- Αλέξης Τσίπρας: "Είμαστε σε έκτακτη ανάγκη"
- Αναλυτικά τι πρέπει να πληρώσουμε μέσα στον Μάρτιο


Από την συμφωνία στο Eurogroup δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες και το τοπίο στο πολιτικό σκηνικό είναι "θολό".

Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πολλά κι ένα από αυτά είναι η "εσωτερική αιμορραγία" που προκλήθηκε αφότου κυβέρνηση και δανειστές έδωσαν τα χέρια στις Βρυξέλλες.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές, έντονες και από "δυνατά χαρτιά" της κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε και από την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην διάρκεια της οποία εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις όσον αφορά στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Μέσα σε όλα αυτά, οι συνθήκες στην οικονομία μοιάζουν να επιδεινώνονται, αφού οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν μειωθεί κατά περίπου 23 δισ. ευρώ μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες.

Οι "μονομερείς ενέργειες" και οι τεταμένες σχέσεις


Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, η απόφαση της κυβέρνησης να προωθηθούν άμεσα προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα «κόκκινα» δάνεια, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έχουν δυσκολέψει τις σχέσεις κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων. 

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν πως τα συγκεκριμένα νομοσχέδια είναι συμβατά με τη συμφωνία επειδή δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, αφού ερμηνεύονται ως "μονομερείς ενέργειες" από την πλευρά της Αθήνας.

Αυτό διότι δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους οι θεσμοί. Ετσι, οι σχέσεις των δύο πλευρών παραπέμπουν σε ένα ακόμη δύσκολο μπρα ντε φερ, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει και πάλι ρόλο-κλειδί, δεδομένων και των πιεστικών αναγκών του Μαρτίου.

 

Από την ελληνική κυβέρνηση θεωρούν πως είναι ευθύνη της ΕΚΤ να συμβάλει στην επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας το τετράμηνο της παράτασης της συμφωνίας, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις αυτό τον μήνα.

Η "εξουδετέρωση" του ΣΥΡΙΖΑ και η "απειλή" πρόωρων εκλογών


Αυτό που προκύπτει από το κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι πως υπάρχει μία προσπάθεια "εξουδετέρωσης" του ΣΥΡΙΖΑ από... Ευρώπη μεριά, το οποίο έχει και μία βαθύτερη ανάγνωση η οποία σχετίζεται με την άνοδο και άλλων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη που φαίνεται να διαφωνούν με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας της "ευρωπαϊκής μηχανής". 
Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η πεποίθηση πως παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση τις επόμενες δύσκολες και κρίσιμες εβδομάδες, αφού σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει το φάσμα της «παρένθεσης». 

Αντιθέτως, επιφυλάξεις εκφράζονται για τη στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι άλλοι πιο αριστερόστροφοι ή «απρόβλεπτοι» βουλευτές που κατά την «αισιόδοξη» εκδοχή περιορίζονται στους 4-5 και σύμφωνα με μια πιο απαισιόδοξη εκτίμηση προσεγγίζουν τους δέκα.

Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαθέτει ένα ισχυρό όπλο κι αυτό δεν είναι άλλο από την "απειλή" προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αφού για τους επόμενους 17 μήνες ισχύει η λίστα και άρα θα είναι σε θέση να διαμορφώσει ο ίδιος τη σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε απερίφραστα τις ασφυκτικές οικονομικές ανάγκες της χώρας λόγω του χρηματοδοτικού κενού, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Κυριακής.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Πρωθυπουργού: "Μας περιμένουν 120 κρίσιμες ημέρες, είμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης".

Η... "λυπητερή" του Μαρτίου


Παράλληλα με το σκηνικό που περιγράψαμε, οι υποχρεώσεις της χώρας "τρέχουν" και συγκεκριμένα ο μήνας Μάρτιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Γολγοθάς. 

Συνολικά μέσα στον μήνα αυτό θα πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν 2.5 δισ. ευρώ μόνο για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. 

- Στις 6 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν 298,7 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 13 Μαρτίου ακόμη 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 20 Μαρτίου επιπλέον 336 εκατ. ευρώ επίσης στο ΔΝΤ
- 79 εκατ. ευρώ για ομόλογα εκτός PSI
- 800 εκατ. ευρώ για τόκους
- 200 εκατ. ευρώ για άλλες υποχρεώσεις


Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έστειλε μήνυμα στις αγορές πως οι δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καταβληθούν "πάση θυσία", ανοίγοντας όμως και την συζήτηση για τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι και ανέρχονται στα 6,7 δισ. ευρώ. 

 

Ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θυμίζουμε πως προειδοποίησε ανοιχτά πως αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, τότε δεν θα μπορέσει να δοθεί περαιτέρω βοήθεια. 

Με πληροφορίες από Καθημερινή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom