Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Όλα τα νέα μέτρα που έρχονται μετά τις προτάσεις της κυβέρνησης – Πρώτα τα έσοδα λέει το Μαξίμου


- Τι θα γίνει με τη νέα περαίωση και πως θα πληρώσουν όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση
- Ποια είναι η παγίδα που στήνεται στους φοροφυγάδες με τους τριγωνικούς ελέγχους
- Τι πρέπει να κάνουμε με τις αποδείξεις και ποιες πρέπει να μαζεύουμε


Τα μηνύματα που έρχονταν ως και την τελευταία ώρα στο Μαξίμου από τις Βρυξέλλες για περισσότερα μέτρα αύξησαν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η Ελλάδα από τις επτά στις δέκα και κάπως έτσι ήρθαν και νέα μέτρα που πρόκειται άμεσα να εφαρμοστούν.

Κύριος στόχος η αύξηση των εσόδων λέει το Μαξίμου και έτσι προέκυψε η διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα. Όσοι υπαχθούν στην περαίωση πιθανότατα θα μπορούν να υπαχθούν και στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Στην περαίωση μπορούν να υπαχθούν ουσιαστικά όλοι. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες κλπ.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιλέγει να εισπράξει φόρους που έχασε τα προηγούμενα χρόνια επιλέγοντας να χάσει μόνο τα πιθανά πρόστιμα τα οποία φυσικά και δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα εισπραχθούν.

Ουσιαστικά είναι ένα συγχωροχάρτι στους φοροφυγάδες, αλλά δίδεται προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα καθώς εμμέσως πλην σαφώς το κράτος παραδέχεται ότι δεν έχει την ικανότητα να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή.
Ταυτόχρονα το κράτος χωρίς ελέγχους που απαιτούν και ανθρώπινο δυναμικό και χρόνο εξασφαλίζει έσοδα, ενώ οι φορολογούμενοι, έστω και οι μη ειλικρινής αποκτούν ένα κίνητρο να πληρώσουν φόρους.

Επί της ουσίας με τη ρύθμιση για περαίωση κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες περιπτώσεις εκκρεμών ελέγχων.

Παράλληλα έρχεται η τροπολογία που εφαρμόζεται για τον εντοπισμό μαύρου χρήματος σε μεγάλες εταιρίες, ο έλεγχος των τριγωνικών συναλλαγών.

Ταυτόχρονα όπως προέκυψε θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε αποδείξεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι συνδεδεμένες με το αφορολόγητο, ωστόσο, θα συνδεθούν με φοροαπαλλαγές ή άλλου είδους μπόνους.

Αυτό βέβαια μένει να καθοριστεί. Μια πρώτη σκέψη είναι να υπάρξει λοταρία βάσει του αριθμού που αναγράφεται στις αποδείξεις, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιο θα είναι το όφελος του φορολογούμενου.

Η κυβέρνηση φέρνει παράλληλα μέτρα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση, υποσχόμενη ωστόσο στους εταίρους αντίστοιχα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε δεύτερη φάση, αλλά μέσα στον Μάρτιο η κυβέρνηση για την τόνωση των εσόδων φέρνει τις άδειες για τον ηλεκτρονικό τζόγο απ' όπου αναμένονται έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ξεκινάει πιλοτικά και το πρόγραμμα των part time φοροελεγκτών.

Προς το παρόν και πάντα σε πολιτικό επίπεδο καθώς μένει να γίνει και ο έλεγχος από τους Θεσμούς εταίροι και δανειστές αποδέχθηκαν τα μέτρα που τους πρότεινε η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως η δέσμη των μέτρων που ήδη έφτασαν τα 10 συνεχώς θα εμπλουτίζεται

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της «περιόδου γέφυρας».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Σε μια συμφωνία, όπως είπε, μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom