Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

«Είμαι άνθρωπος και εγώ»! Η μεγάλη περιπέτεια του Ιάκωβου

Ο ρατσισμός, η παρέμβαση της υπουργού και το «πάγωμα» των σπουδών

του Γιάννη Μπελεγρίνη

«Είμαι άνθρωπος και εγώ». Είναι τα λόγια ενός νέου, που προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του, παρά τα εμπόδια που του παρουσιάζονται.
Ο Ιάκωβος Ανδρεαδάκης, είναι ένας 22χρονος, με Σύνδρομο Down. Αμέσως μετά την αποφοίτηση του από το γενικό λύκειο, επέλεξε να σπουδάσει Τουρισμό, στο δημόσιο ΙΕΚ Αναβύσσου (Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας).
Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Ήρθε αντιμέτωπος με την ψυχρότητα του κράτους, αλλά και συγκεκριμένων καθηγητών μέσα στην ίδια σχολή.
s
Η HuffPost Greece συνάντησε τον Ιάκωβο. Μαζί με την μητέρα του, Ειρήνη Γράψια και τον αδερφό και συμφοιτητή του, Παναγιώτη Ανδρεαδάκη, ο οποίος μάλιστα είχε γράψει πρόσφατα και ανοιχτή επιστολή- καταγγελία, μέσω της οποίας δημοσιοποιήθηκε η περιπέτεια του Ιάκωβου.
Ο 22χρονος νέος, αποφάσισε να σπουδάσει Τουρισμό, αφού αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της Ελλάδας. Όπως τονίζει η μητέρα του «θα ήταν πολύ ωραίο να βρίσκεται στην ρεσεψιόν κάποιου ξενοδοχείου και να υποδέχεται τα άτομα με αναπηρία. Έτσι ώστε και αυτοί να νιώθουν πιο άνετα».
Παράλληλα, αυτό θα ήταν και μια θετική διαφήμιση για την Ελλάδα. Θα έδειχνε ότι η χώρα μας αξιοποιεί τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες και δεν τους εγκαταλείπει σε ιδρύματα ή εκτός κοινωνίας.
«Μπορώ επίσης να βοηθήσω στο στρώσιμο των τραπεζιών ή στην κουζίνα» επισημαίνει ο Ιάκωβος.
Η περιπέτεια του ξεκινά με την εγγραφή του στο δημόσιο ΙΕΚ. Ο ίδιος ήταν 15ος επιτυχών, στους 25, σε όλη την Ελλάδα. Όμως το υπουργείο Τουρισμού, με απορριπτική επιστολή του αρνούνταν να τον εγγράψει για να ξεκινήσει τις σπουδές του επειδή επρόκειτο για ΑΜΕΑ. Χωρίς να δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση κάποια εγκύκλιος.
default
Ο Ιάκωβος και ο αδερφός του
Η οικογένεια του κατέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο όπου και δικαιώθηκε, με προσωρινή διαταγή. Την ίδια στιγμή, ο αδερφός του αποφάσισε να συνοδεύει και να βοηθά τον Ιάκωβο καθημερινά στο ΙΕΚ, όντας ο ίδιος φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σημειώνεται, ότι με όλη αυτή την καθυστέρηση δυστυχώς χάθηκε το πρώτο εξάμηνο φοίτησης. Ο 22χρονος ξεκίνησε να σπουδάζει στη σχολή από τα μισά του έτους και μετά.
Στην συνέχεια έφτασε η «ημέρα καριέρας». Εκεί ο Ιάκωβος επιλέχτηκε από το γνωστό 5άστερο ξενοδοχείο, Athens Plaza, έτσι ώστε να κάνει την πρακτική του. Κάτι το οποίο όμως δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει. Διότι κάποιοι από τους καθηγητές του εξάντλησαν την αυστηρότητα τους στον Ιάκωβο, με αποτέλεσμα να «κοπεί» σε ορισμένα μαθήματα της σχολής του, παρά την επιμονή και τις προσπάθειες του.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, εφόσον ο Ιάκωβος είχε απορριφθεί, ξανά κατέθεσε αίτηση εγγραφής και μαζί του και ο αδελφός του, Παναγιώτης. Έτσι, για δεύτερη χρονιά επανέλαβε ο Ιάκωβος τη φοίτησή του στο Α΄ εξάμηνο, έχοντας ως συσπουδαστή του κι όχι απλά ως συνοδό του τον αδελφό του.
«Συγκεκριμένος καθηγητής έχει δηλώσει ότι αν ο Ιάκωβος αποφοιτήσει από το ΙΕΚ… θα υποβαθμιστεί το κύρος της σχολής», τονίζει ο Παναγιώτης Ανδρεαδάκης. «Αν κάνει λάθη ο Ιάκωβος σε κάποιο ξενοδοχείο, ακόμα και κατά την διάρκεια της πρακτικής του, θα χρεωθεί σε μένα» ήταν μάλιστα η ψυχρή απάντηση του ίδιου καθηγητή, στις παροτρύνσεις της οικογένειας, έτσι ώστε να δει πιο ανθρώπινα το ζήτημα.
Πώς γίνεται η επιμόρφωση του Ιάκωβου: Η διαδικασία πραγματοποιείται με βάση τα όσα προβλέπουν οι γνωματεύσεις από ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες του Παν/μίου Αθηνών και το αμερικάνικο ειδικό κέντρο, το οποίο έχει επισκεφτεί ο ίδιος 21 φορές. Συγκεκριμένα,από την οικογένεια, πραγματοποιείται κατακερματισμός της ύλης, ενώ δημιουργούνται ερωτήσεις και απαντήσεις. Επίσης γίνεται εικονοποίηση, όσο θεωρητικό κι αν είναι το μάθημα.
«Στο μάθημα του ίδιου καθηγητή που είχε 50 ερωτήσεις, εμείς πήγαμε προετοιμασμένοι με 477 ειδικές καρτέλες οι οποίες ήταν οργανωμένες και σε powerpoint» σημειώνει η κα Γράψια.
«Την μέρα που εξεταζόμασταν στην πρακτική εστιατορίου, ο συγκεκριμένος καθηγητής εξέταζε εμένα και τον αδερφό μου για πάνω από μια ώρα, ενώ μάλιστα μας ειρωνευότανε. Αντίθετα σε άλλα παιδιά, ήταν πολύ πιο χαλαρός» τονίζει ο Παναγιώτης Ανδρεαδάκης. «Εκεί είναι ο ρατσισμός» συμπληρώνει η κα Γράψια, λέγοντας παράλληλα ότι «αν δεν μπορεί να υπάρξει θετική διάθεση, τουλάχιστον να υπάρξει ισότητα και δικαιοσύνη».
default
Ο Ιάκωβος μαζί με τον αδερφό και τη μητέρα του
Μέσα στον περασμένο Φεβρουάριο, έγινε παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, για το θέμα. «Το θετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι για πρώτη φορά δόθηκε σημασία, από την πλευρά του κράτους, στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση των ανθρώπων με Σύνδρομο Down. Και αυτό είναι μια νίκη», λέει η μητέρα του 22χρονου.
Ωστόσο, η περιπέτεια του Ιάκωβου δεν έχει τελειώσει μέχρι σήμερα. Αφού το κομμάτι της βαθμολογίας και των εξεταστικών, είναι στο χέρι του ΙΕΚ και των καθηγητών. Έτσι, παρά την παρέμβαση από το υπουργείο Τουρισμού, στην πράξη δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά. Στην πρόσφατη εξεταστική του Φεβρουαρίου ο ίδιος πέρασε τα 4 από τα 8 μαθήματα, και στα υπόλοιπα απορρίφτηκε. Αυτή την στιγμή με όλα τα παραπάνω εμπόδια, έχει σταματήσει η φοίτηση του, και θα ξεκινήσει πάλι από το Α΄ εξάμηνο για τρίτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015.
Το θετικό στην όλη ιστορία, είναι ότι την ώρα που ο συγκεκριμένος καθηγητής συνεχίζει να τηρεί αυτή την ψυχρή και εχθρική στάση, οι σπουδαστές της σχολής είναι στο πλευρό του Ιάκωβου. Του δείχνουν την αγάπη τους με την κάθε ευκαιρία. Θετική είναι και η στάση αρκετών άλλων καθηγητών της σχολής.
«Σε όλη μας την προσπάθεια, μας βοηθάει και μας κατευθύνει ο Πνευματικός μας, από το Άγιο Όρος», συμπληρώνει η Ειρήνη Γράψια.
Άσχημες συμπεριφορές παρατηρούνται και μέσα στην ελληνική κοινωνία, γενικότερα. «Υπάρχει προκατάληψη και άγνοια. Μπορεί κάποιος να μην κάνει σχόλιο, αλλά απλά με ένα κοίταγμα να σε κάνει να νιώσεις χάλια» λέει ο Ιάκωβος.
«Στις ΗΠΑ έχουμε δει παιδιά με Σύνδρομο Down να δουλεύουν σε εστιατόρια, χωρίς κανένα πρόβλημα. Εκεί η κατάσταση είναι διαφορετική» υπογραμμίζει η κα Γράψια.
Υπάρχει επίσης ο PabloPineda, ο Ισπανός με Σύνδρομο Down, που έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και Ψυχολογία και διδάσκει σε Πανεπιστήμιο. «Ας μην πάμε μακριά, ακόμα και σε ένα πολύ απλό πράγμα όπως η Eurovision, βλέπουμε ότι φέτος ένας μέλος του συγκροτήματος που θα εκπροσωπήσει την Φινλανδία, είναι άνθρωπος με Σύνδρομο Down», λέει ο Παναγιώτης.
Παρά τις δυσκολίες, ο Ιάκωβος στέλνει το δικό του μήνυμα προς τα άτομα που έχουν τις ίδιες ιδιαιτερότητες με αυτόν, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα της κρίσης. Όπως λέει ο ίδιος, δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ. Πρέπει να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να συνεχίζουμε την προσπάθεια, μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας.

Διαβάστε τη δική μας ανάρτηση το Δεκέμβρη του 2013:Το ελληνικό κράτος της αναλγησίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στον αριστούχο Ιάκωβο με το σύνδρομο Down να σπουδάσει!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτα που συμβαινουν στη χωρα μας εναντια σε συνανθρωπους μας και μαλιστα σε βαρος αυτων που θελουν
να δημιουργησουν και μπαινουν στο στιβο της ζωης με ονειρα ειναι πρωτογνωρα δεν πρεπει να εχουν
καμια ανοχη και πρεπει να καταδικαζονται απο ολη την
κοινωνια Καταθετοντας το σχολιο μου θελω να προσθεσω κατι που θεωρω πολυ σημαντικο σχετικα
με τα μελη του συγκροτηματος που εφετος θα εκπροσωπησει τη Φινλανδια στη Γιουροβιζιον Πραγματι ο τραγουδιστης του συγκροτηματος ειναι ατομο με το
syndrom down αλλα και ολα τα υπολοιπα μελη του συγκροτηματος ειναι ΑΜΕΑ Οι φινλανδοι αισθa
νονται φετος ιδιαιτερα χαρουμενοι και περηφανοι που θα εκπροσωπη
θουν στη Γιουροβιζιον απο αυτο το συγκροτημα που το αποτελουν αυτα τα αξια παιδια της
melito

Ανώνυμος είπε...


Ειναι ο ντραμιστας του φινλανδικου συγκροτηματος
που εχει το syndrom down και οχι ο τραγουδιστης
που γραφτηκε σε προηγουμενο σχολιο μου melito

Read more: Go to TOP and Bottom