Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Συναγερμός στις Σέρρες - Υπερχείλισε ανάχωμα,παίρνει τον έλεγχο ο στρατός


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στις Σέρρες, καθώς το ανάχωμα στον οικισμό Αχινού, φαίνεται πως δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα.

Οι κάτοικοι του δήμου Βισαλτίας, που βρίσκεται στην περιοχή, ζουν ώρες αγωνίας, με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος να δηλώνει πως το ανάχωμα έχει υπερχειλίσει.

Είχε προηγηθεί, χθες, το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης.

Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια, ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε ότι αποτελεί μονόδρομο να ανοίξουν σταδιακά τα θυροφράγματα ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η στάθμη στη λίμνη Κερκίνη, η οποία δέχεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες τεράστιες ποσότητες νερού από την γειτονική Βουλγαρία.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Αχινού Ανέστης Κεμανιτζόγλου αναμένονται δυνάμεις του στρατού, προκειμένου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να δημιουργήσουν πρόχειρα αναχώματα, παράκτια του Στρυμόνα, ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις από τα ορμητικά νερά.

"Η κατάσταση σήμερα είναι δραματική" δήλωσε ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Αχινού, ενώ επεσήμανε ότι ήδη η δημοτική αρχή προειδοποίησε τους αγρότες του δήμου να αποφύγουν τη διέλευσή τους στους αγροτικούς επαρχιακούς δρόμους, κοντά στον ποταμό.

"Ο όγκος του νερού που περιμένουμε δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή και ήδη ζούμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση" είπε ο κ. Κεμανιτζόγλου.

Κατασκεύαζαν αναχώματα όλη τη νύχτα
Την ίδια ώρα, όλη τη νύχτα, ειδικά συνεργεία του δήμου Εμμανουήλ Παππά κατασκεύαζαν υποστηρικτικά αναχώματα, παράκτια του Στρυμόνα, σε τέσσερα σημεία που υπερχείλισε ο ποταμός.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος,Δημήρης Νότας, "μέχρι τις 6 το πρωί σκαπτικά μηχανήματα του δήμου κατάφεραν να επουλώσουν τις πληγές και να αποτρέψουν τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών στους οικισμούς Ψυχικό, Βαλτοτόπι και Παραλίμνιο Πεθελινό". 

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, επισημαίνει πως η λίμνη Κερκίνη βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο με τη στάθμη του νερού να ξεπερνά τα 36 μέτρα και να αγγίζει τα 36,9. 

"Η λίμνη βρίσκεται σε τελικό οριακό σημείο, και δυστυχώς περιμένουμε πολύ νερό από τη Βουλγαρία" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "προσπαθούμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, ελπίζω να τα καταφέρουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom