Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Όταν το Ηράκλειο... μαστούρωσε με 4 τόνους χασίς!

"Πού την καίνε τη μαστούρα και έχει η μύτη μου γουργούρα"!

Την είδηση για το κάψιμο των 3 τόνων κάνναβης σε χωριό της Τζακάρτα ίσως τη διαβάσατε νωρίτερα (δείτε ΕΔΩ),όπου οι άνδρες της αστυνομίας φορούσαν ειδικές μάσκες, οι κάτοικοι της περιοχής όμως που δεν ενημερώθηκαν από τις Αρχές «την άκουσαν» κανονικά.... 

Ξέρετε όμως ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 1977 στο Ηράκλειο της Κρήτης;

Τότε κάηκαν σχεδόν 4 τόνοι χασίς!
Την υπόθεση θυμήθηκε ο φίλος κ. Ζαχαρίας Νικολακάκης, ο οποίος μας έστειλε και τη σχετική φωτογραφία που δημοσιεύουμε.

Είναι το κουφάρι του πλοίου "Regina", ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο είχε πιαστεί με 88 σακιά χασίς, συνολικού βάρους σχεδόν 4 τόνων, ανοικτά της Άρβης, στη νότια παραλία του νομού Ηρακλείου.

Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει ανοικτά της Άρβης λόγω ενός μηχανικού προβλήματος, στις 17 Αυγούστου του 1977. Τις υποψίες ότι κάτι έτρεχε είχαν μεταφέρει στο Λιμεναρχείο του Ηρακλείου κάτοικοι της περιοχής, που έβλεπαν τους ναυτικούς, 3 Έλληνες και 5 Αιγύπτιους, να σκορπούν άφθονο χρήμα τις ημέρες που παρέμεναν στην περιοχή.

Μια ομάδα του Λιμεναρχείου, με επικεφαλής τον πλωτάρχη Στ. Καράκουλα και με τη συμμετοχή του ανθυποπλοίαρχου Χατζημανωλάκη και του σημαιοφόρου Νικολιά, έκαναν έφοδο στο πλοίο και βρήκαν στο αμπάρι τις τεράστιες ποσότητες χασίς, που υπολογίστηκε ότι θα πουλιόταν για 400 εκατομμύρια δραχμές στην αγορά της Ολλανδίας, όπου θα πήγαινε το "Regina", το οποίο είχε αποπλεύσει από τον Λίβανο.

Φυσικά οι ναυτικοί, με πρώτο τον Έλληνα καπετάνιο, αλλά και οι δυο πλοιοκτήτες συνελήφθησαν και αργότερα καταδικάστηκαν σε μεγάλες ποινές φυλάκισης. Λίγο μετά οι 4 τόνοι χασίς κάηκαν σε καμίνια στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, γεμίζοντας τον ουρανό του Ηρακλείου με... μυρωδάτο χασίς.

Ο κ. Νικολακάκης θυμάται, μαθητής ο ίδιος στο Καπετανάκειο τότε, ότι ο ουρανός γέμισε με ένα μαύρο σύννεφο, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, καθώς φυσούσε νοτιάς. Χαρακτηριστικά τότε ο Μάνος Χάρης έγραψε στην "Αλήθεια", την εφημερίδα του που κυκλοφορούσε στο Ηράκλειο:
"Πού την καίνε τη μαστούρα
και έχει η μύτη μου γουργούρα"!

Το Regina, όπως θυμούνται πολλοί Ηρακλειώτες, μεταφέρθηκε στον βόρειο λιμενοβραχίονα, όπου παρέμεινε για περίπου 30 χρόνια. Βυθιζόταν σταδιακά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Τελικά διαλύθηκε και το κουφάρι του παραμένει στο βυθό, καθώς βυθίστηκε και το τελευταίο τμήμα του, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

http://www.candianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom