Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα σταλεί στις Βρυξέλλες - Ποια μέτρα μένουν εκτός - Το πρώτο γερμανικό "όχι"


- H λίστα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να σταλεί από τον κ. Βαρουφάκη το πρωί της Τρίτης
- Το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 11:00
- Άμεση προτεραιότητα  είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμεων οφειλών με τις 100 δόσεις
-Και το σταμάτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1.Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

1. Δίκαιο φορολογικό σύστημα

2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

3. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

4. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

5. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί αύριο το πρωί στους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη.

Αύριο Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00.

Επίσης αύριο θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.

Ποια μέτρα μένουν εκτός λίστας - Το πρώτο γερμανικό "όχι"

Μεγάλο μείον όμως είναι η έλλειψη κοστολόγησης των μέτρων, για την οποία η Αθήνα δεν δηλώνει έτοιμη, αφού δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι παράμετροι κάθε μιας αλλαγής.

Μεγάλο ερωτηματικό είναι, ποια από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά, μπορούν να ενταχθούν από τώρα στην ελληνική πρόταση, δεδομένου ότι, όποια νέα μέτρα προταθούν, δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Με το σκεπτικό αυτό και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη κοστολόγηση μπορεί να μείνει εκτός ακόμη και η ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού το μπόνους του 50% που δίνεται για εφάπαξ καταβολή μέρους των παλαιών φόρων (μέχρι 31/12/13) μπορεί να ακουστεί σαν απώλεια εσόδων.

Εκτός μένουν σίγουρα η ανάκληση των μνημονικών μέτρων για μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αφού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μονομερείς ενέργειες. Το ίδιο και η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Το πρώτο γερμανικό «όχι»

«Δεν δεχόμαστε την ρύθμιση κόκκινων δανείων και 100 δόσεων» είπε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος σε μέτρα που έχουν ακουστεί ότι θα περιέχονται στην ελληνική πρόταση. Πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το μείγμα των μέτρων που θα δοθούν, θα πρέπει να αποφεύγει όσο γίνεται το ατύχημα. Η ελληνική πρόταση θα περάσει αύριο από την βάσανο των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης ώστε να βγει μια πρώτη γνωμοδότηση, σχετικά με το αν γίνεται αποδεκτή ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει ένα Eurogroup, όπου θα εξεταστούν πιο λεπτομερειακά οι ελληνικές θέσεις και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom