Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης! - Ο Π. Καμμένος στο υπ. Άμυνας - Δύο γυναίκες των ΑΝ.ΕΛ ως υφυπουργοί - Το σενάριο για κυβερνητικό εκπρόσωπο


- Κομβικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να έχει ο Γιάννης Δραγασάκης που θα εποπτεύει τα οικονομικά
- Όσον αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, οι πληροφορίες θέλουν επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά
- Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή
- Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Στρατούλη υπουργό Εργασίας
- Κυβερνητικός εκπρόσωπος ενδέχεται να αναλάβει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης
- Οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν σήμερα από τον Αλέξη Τσίπρα

Με γρήγορους ρυθμούς πραγματοποιούνται οι διεργασίες ανάμεσα
στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μετά και την ψήφο εμποστοσύνης από τον Πάνο Καμμένο.

Ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα ορκιστεί άμεσα.

Οι διαπραγματεύσεις με τον Πάνο Καμμένο φαίνεται πως έχουν καταλήξει για τα υπουργεία που θα αναλάβουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κερδίζουν ένα υπουργείο και τρία υφυπουργεία, ενώ φαίνεται πως ο Πάνος Καμμένος ζητούσε 4 υφυπουργεία, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από τον Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να κλειδώνει για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ θέση υφυπουργού αναμένεται να λάβει και ο Τέρενς Κουίκ, αν και δεν εξελέγη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να συμμετέχουν σε θέση υφυπουργού και δύο γυναίκες των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι κυρίες Κουντουρά και Ξουλίδου είναι από τις επικρατέστερες για υπουργοποίηση. Το ποιά ακριβώς υφυπουργεία θα αναλάβουν μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ώρες.

Κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να έχει ο Γιάννης Δραγασάκης για τον οποίο φαίνεται πως θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και με έναν εποπτικό ρόλο στα οικονομικά. Πάντως, επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών φαίνεται να είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος όμως θα έχει και αρμοδιότητες στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δημιουργηθεί ένα υπερυπουργείο Ανάπτυξης, όπου πιθανότατα επικεφαλής θα είναι ο Γιώργος Σταθάκης και στο οποίο μάλλον θα μπουν τα υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Οικονομίας.

Το επόμενο υπερυπουργείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα είναι το Εσωτερικών, στο οποίο θα υπάγονται τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτό θα υπαχθεί και το νέο υπουργείο Μετανάστευσης. Το όνομα που ακουγόταν έντονα για αυτο το υπουργείο είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά τίποτα ακόμα δεν επιβεβαιώνεται.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, ακούγεται το όνομα του καθηγητή Νίκου Κοτζιά, αλλά εκεί πιθανολογείται πως θα υπάρχει και η Νάντια Βαλαβάνη.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης επικρατέστερο όνομα είναι εκείνο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας γενικής γραμματείας με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς με προϊστάμενο τον δικαστικό κ. Νικολούδη.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουπλή, ενώ για το Παιδείας το όνομα του καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά.

Πάντως, οι πληροφορίες που ήθελαν τον Δημήτρη Στρατούλη να αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται, ενώ άγνωστο ακόμα παραμένει εάν θα λάβει χαρτοφυλάκιο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Επικρατέστερο σενάριο για το υπουργείο Επικρατείας είναι η τοποθέτηση του κ. Παππά, ενώ για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται το όνομα του δημοσιογράφου, Νίκου Ξυδάκη.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom