Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για το μακελειό στο Παρίσι - Ολονυχτία για τους νεκρούς - Εθνικό πένθος κήρυξε ο Ολάντ


- ΤΩΡΑ η Liberation: Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι
- Ολονυχτία στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της αιματηρής επίθεσης φανατικών μουσουλμάνων εναντίον του γαλλικού σατιρικού περιοδικού "Charlie Hebdo"
- ΔΕΙΤΕ LIVE EIKONA
- Περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στη Λυόν
- 12 οι νεκροί, ανάμεσά τους ο διευθυντής του περιοδικού, Στεφάν Σαρμπονιέ, και οι σκιτσογράφοι Wolinski, Cabu και Tignous
- Οι σημαίες στο προεδρικό μέγαρο καθώς και στο Δημαρχείο των Παρισίων κυματίζουν μεσίστιες
- Συλλυπητήρια της βασίλισσας Ελισάβετ: Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν
- Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στην "καρδιά" του Παρισιού, στη Βαστίλη, όπου βρίσκονται τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Ενός περιοδικού που πολλές φορές έχει γίνει στόχος των φανατικών μουσουλμάνων γιατί δημοσίευσε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με τη Liberation έχουν συλληφθεί τρεις ύποπτοι άντρες για το μακελειό, 34, 32 και 18 ετών. Ωστόσο, η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Η Γαλλία θρηνεί για τους 12 ανθρώπους που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο εκδότης του περιοδικού, Στεφάν Σαρμπονιέ. O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη «ημέρα εθνικού πένθους» στη Γαλλία κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στην χώρα μετά την επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία συνεργάζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της πολύνεκρης επίθεσης.

Οι δράστες φώναζαν "Αλλάχ ουάκμπαρ" (ο Αλλάχ είναι μεγάλος) και οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για μέλη της Αλ Κάιντα.

«Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo». Τη φράση αυτή φώναξαν θριαμβευτικά οι ένοπλοι τρομοκράτες έξω από το κτίριο και αφού γάζωσαν έναν αστυνομικό, ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο κι έφθασε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος.

Τον έλεγαν Αχμέντ, ήταν τριάντα χρόνων και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών, κάτι όμως που αποδείχθηκε μοιραίο για τον ίδιο. Δέχθηκε μια ριπή από σφαίρες και όταν έπεσε τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο, ήρεμα ο ένας από τους τρομοκράτες του έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι κι εξίσου ήρεμα επέστρεψε στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.

Φωτογραφία ντοκουμέντο από το περιοδικό “Inspire” της Aλ Κάιντα, στην έκδοση του 2013, δείχνει τον Σάρμπ κατά κόσμον Στεφάν Σαρμπονιέ να είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που τα μέλη της Αλ Κάιντα θέλουν "ζωνταντούς ή νεκρούς".

Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία από τους τέσσερις γνωστούς σκιτσογράφους. Εργάστηκε σε πολλές και μεγάλες εφημερίδες και ήταν εκείνος που υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο τις ιδέες των συνεργατών του ακόμα και όταν εκδόθηκε διαταγή θανάτου από τους φανατικούς μουσουλμάνους.

Ολονυχτία στο Παρίσι για τους νεκρούς

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της αιματηρής επίθεσης εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ


Έπειτα από έκκληση πολλών συνδικάτων, ενώσεων, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων, το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους φορούσαν μαύρα αυτοκόλλητα που έγραφαν «Είμαι κι εγώ Charlie», ένα σύνθημα αλληλεγγύης προς τα θύματα, το οποίο κυκλοφορεί και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποια από τα πανό έγραφαν «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», μια αναφορά στον σκιτσογράφο και διευθυντή της Charlie Hebdo, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις ιστορικούς γελοιογράφους της εφημερίδας.

«Είναι δραματικό ότι αυτοί οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Σε λίγο, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πια να μιλούν. Θα πρέπει να κατέβουμε κατά χιλιάδες στους δρόμους», είπε η Μπεατρίς Κανό μια διαδηλώτρια περίπου 50 ετών που κρατούσε το τελευταίο φύλλο της Charlie Hebdo. «Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή», έγραφε ένα άλλο πανό.

Οι σημαίες στο προεδρικό μέγαρο καθώς και στο Δημαρχείο των Παρισίων κυματίζουν μεσίστιες.

Ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς αύξησε το επίπεδο συναγερμού του συστήματος Vigipirate στο ύψιστο επίπεδο.
Η αλλαγή έγινε άμεσα αισθητή με την παρουσία περισσότερων περιπολιών σε σταθμούς, τραίνα, μετρό, μεγάλα καταστήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σχολεία, μουσεία, στον πύργο του Άιφελ και άλλους χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό και δημόσιους χώρους.


Συλλυπητήρια της Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας εξέφρασε «τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες» των θυμάτων της επίθεσης, σε ένα μήνυμα που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ στέλνουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Παρίσι σήμερα το πρωί. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε αυτούς που επλήγησαν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom