Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Οι έμποροι όπλων καταδικάζουν την τρομοκρατία και διαδηλώνουν αύριο στο Παρίσι


Συγκλονισμένοι εξακολουθούν να είναι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo και τις ομηρίες πολιτών στο Παρίσι με περισσότερους από 10 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, πολλοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και πρόεδροι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κυριακάτικη συγκέντρωση κατά της βίας και του εξτρεμισμού, στο Παρίσι.

Ανάμεσα τους θα βρίσκεται ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, δηλαδή μερικοί από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στον κόσμο. Όπλα τα οποία βρέθηκαν στα χέρια φανατικών που τρομοκράτησαν το Παρίσι.

Ταξίδι στη Γαλλία για τη συγκέντρωση της Κυριακής θα πραγματοποιήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα κουβαλήσει μαζί του κι ένα μικρό κομμάτι από το τείχος του Έβρου για να δείξει σε όλους ότι όταν κλεινόμαστε πίσω από συρματοπλέγματα δεν κινδυνεύουμε από κανέναν τρομοκράτη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τους κακοποιούς που έκαναν πράξη τον θρησκευτικό τους φανατισμό, του Σερίφ Κουασί. Γεννήθηκε από Αλγερινούς γονείς στο Παρίσι, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, πήρε πτυχίο γυμναστή κι εργαζόταν ως διανομέας πίτσας. Τραγουδούσε ραπ και είχε φάκελο στην αστυνομία για μικροκλοπές και πώληση χασίς. Στην πορεία γνώρισε τον Φαρίντ Μπενιετού, ο οποίος φύτεψε στο μυαλό του τον σαλαφισμό.

Ο Κουασί είχε συλληφθεί το 2005 μετά τη διάλυση του πυρήνα εξτρεμιστών του Μπενιετού, λίγο πριν φύγει για το Ιράκ «με βαριά καρδιά», όπως υποστήριξε ο πρώην δικηγόρος του. Εξέτισε 18 μήνες σε δύο από τις σκληρότερες φυλακές της Γαλλίας και βγήκε ένας άλλος άνθρωπος – όπως είπε και πάλι ο πρώην δικηγόρος του.

Στη δίκη του ο Κουασί κατέθεσε ότι ο Μπενιετού τού δίδαξε πως οι βομβιστές αυτοκτονίας γίνονται μάρτυρες και υποστήριξε ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό είχε επηρεαστεί από τα βασανιστήρια των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και το Άμπου Γκράιμπ στο Ιράκ. Βασανιστήρια τα οποία τότε αρνούνταν οι αμερικανικές αρχές.

Πριν μερικές μέρες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις μεθόδους βασανισμού κρατουμένων σε κολαστήρια 54 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Το 2008, το έτος της δίκης του Κουασί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριζε ότι κανένας κρατούμενος δεν βασανίστηκε από αμερικανικούς παράγοντες. Ποτέ.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι οι Αμερικανοί βασάνιζαν φυλακισμένους με φρικτές μεθόδους, όπως εικονικό πνιγμό, στέρηση ύπνου, υποθερμία, στάσεις που προκαλούν στρες, χτυπήματα στην κοιλιά, χαστούκια και σωματικές αναταράξεις.

Παράλληλα, τον περασμένο Αύγουστο ο Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψε ότι η Γαλλία παρέδωσε όπλα σε Σύρους αντάρτες, παραδεχόμενος ότι σημαντικό κομμάτι αυτού του οπλισμού κατέληξε στα χέρια των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Κουασί έκανε τις επιλογές του και παρέσυρε στον θάνατο τον εαυτό του, τον αδερφό του, και πολλούς συμπολίτες του. Ο Κουασί είχε προειδοποιήσει πριν χρόνια ότι αυτό που κάνουν στους κρατούμενους με κατηγορίες για τρομοκρατία είναι εγκληματικό, κι ότι ένας φανατικός προσηλυτίζει φτωχούς νέους που ζουν στο περιθώριο.

Κι όμως. Αυτοί που πραγματικά όπλισαν το χέρι του θα διαδηλώσουν κατά της τρομοκρατίας. Κι ύστερα θα πουλήσουν κι άλλα όπλα στους «εχθρούς της δημοκρατίας», γιατί οι μπίζνες είναι σημαντικότερες από την ανθρώπινη ζωή και οι πιο επικίνδυνοι τρομοκράτες δεν ζουν στα προάστια των Παρισίων, αλλά στο κέντρο της πόλης.

(UPDATE: Στην πορεία στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα συμετάσχει και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο πρωθυπουργός μιας χώρας στην οποία οι δημοσιογράφοι διώκονται διαρκώς και οι απόπειρες δολοφονιών εναντίον τους σπάνε κάθε ρεκόρ. Τελικά, αυτή η πορεία αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο, από ανθρώπους οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το αίμα νεκρών. Θεωρώ πολύ πιθανό ότι οι επιζώντες του Charlie Hebdo θα ασχοληθούν μαζί της όπως της αρμόζει)

(UPDATE 2 – λίγη ώρα μετά το πρώτο UPDATE: Βίλεμ – σκιτσογράφος Charlie Hebdo: «Θα κάνουμε εμετό σε εκείνους που, ξαφνικά, δηλώνουν ότι είναι φίλοι μας»)

από Πολύφημος
μέσω το Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom