Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Δεν έπαιξε το προεκλογικό τους παιχνίδι η ΕΚΤ

- Παράταση 15 ημερών στη ρευστότητα των τραπεζών
- Σήμερα η απόφαση και οι όροι της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων

- Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για προληπτική στήριξη των τραπεζών από τον ELA
- Οι όροι της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ρευστότητας και το στοίχημα για τα ελληνικά ομόλογα
- Η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης θα ανακοινώσει παράλληλα και τις αποφάσεις της για τα επιτόκια
- 600 δισ. ως 1 τρισ. Το πρόγραμμα ρευστότητας με ελπίδες για μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών



Τη στήριξη μέσω του ELA για δύο εβδομάδες εξασφάλισαν οι ελληνικές τράπεζες με την άδεια της ΕΚΤ μετά το σχετικό αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η προσφυγή στον μηχανισμό έγινε με στόχο να μην υπάρξει πρόβλημα με τη ρευστότητα καθώς το επόμενο διάστημα θα υποχρεωθεί το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων. 

Παράλληλα, οι εκροές καταθέσεων από τα γκισέ των τραπεζών αν και είναι ελεγχόμενες προκαλούν προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών.

Η απόφαση σημαίνει πως σε περίπτωση που χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες να δανειστούν από τον ELA, αυτό να γίνει με ενέχυρο κυρίως τίτλους που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η στήριξη δίνεται για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τους κανόνες, και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία θα αποφασίσει για την ανανέωση ή θα μπορεί να αποδείξει η ελληνική πλευρά ότι δεν χρειάζεται αυτά τα χρήματα.

Η απόφαση για την αγορά ομολόγων και η Ελλάδα

Η πρόταση αφορά στην εφαρμογή από την ΚΕΤ προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ως τα τέλη του 2016.

Αυτό σημαίνει πως θα διοχετευθεί ένα ποσό ύψους 1 τρισεκ. ευρώ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης μέσα σε ένα χρονικό διάστημα το οποίο δεν θα ξεπεράσει τα δύο έτη.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο στις 14:45 (ώρα Ελλάδας) τις αποφάσεις της για τα βασικά επιτόκιά της, ενώ θα ακολουθήσει στις 15:30 η πολυαναμενόμενη συνέντευξη του προέδρου της Μάριο Ντράγκι.

Δοθέντος του κινδύνου να ενσκήψει αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας δυσκολεύεται να ανακάμψει, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει, εκτός απροόπτου, την μαζική χορήγηση ρευστότητας στις χρηματαγορές, διαμέσου της αγοράς στοιχείων ενεργητικού και ιδίως κρατικών ομολόγων.

Το πρόγραμμα αυτό, γνωστό με τον τεχνικό όρο «ποσοτική χαλάρωση» (Quantitative Easing, QE) σκοπό θα έχει να αναζωογονήσει τις χορηγήσεις των τραπεζών —και εντέλει να αυξήσει τον πληθωρισμό—, καθώς αναμένεται να μειώσει τα κόστη του δανεισμού και να οδηγήσει στη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων.

Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία έκρινε πως η ΕΚΤ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών μελών της ευρωζώνης χωρίς κανέναν περιορισμό —ούτε σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού των αγορών, ούτε σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια του—, για όσο χρειαστεί, προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

Στις δηλώσεις του την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, μετά την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Γκουρία σημείωσε πως πρέπει να δοθεί στον Μάριο Ντράγκι πλήρης ελευθερία να αναλάβει τολμηρή δράση.

«Αφήστε τον Μάριο να πάει όσο πιο μακριά μπορεί. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να τεθούν περιορισμοί», επισήμανε ο Γκουρία στο Νταβός. «Μην πείτε 500 δισεκατομμύρια (ευρώ). Απλά πείτε “όσο πιο μακριά μπορούμε, για όσο χρειαζόμαστε”», πρόσθεσε ο ίδιος.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom