Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Σήμερα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση - Οι 10 υπουργοί που θα είναι... τουλάχιστον 20 !


Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση της κυβέρνησής του βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που από χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου γράφει και σβήνει τα ονόματα του πρώτου του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έχει συναντήσεις και επαφές και με κορυφαία στελέχη του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, με το καλημέρα, βρίσκεται «ενώπιος ενωπίω»
με τη δέσμευσή του για συγκρότηση δεκαμελούς υπουργικού συμβουλίου, πλην όμως φαίνεται να υπάρχει και μεγάλος αριθμός αναπληρωτών υπουργών, οι οποίοι εκ του γεγονότος ότι λαμβάνουν τις αρμοδιότητές τους εκ του πρωθυπουργού, με δικαίωμα λόγου και ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να λογίζονται ως υπουργοί.

Ο αντιπρόεδρος-«τσάρος»

Ο βασικός κορμός, ωστόσο, της κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμος.

- Ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου, με εποπτικό ρόλο στον οικονομικό τομέα.

- Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο Γιάννης Βαρουφάκης, με διακριτό ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Μηλιού.

- Επικεφαλής του υπερυπουργείου Ανάπτυξης έχει «κλειδώσει» ο Γιώργος Σταθάκης.

Εντός Π. Λαφαζάνης-Δ. Στρατούλης

Ναι στη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα πουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως αποφασίστηκε χθες σε ειδική σύσκεψη που είχαν.

- Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θεωρείται το φαβορί για το υπερυπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας-Μεταφορών, που θα δημιουργηθεί.

- Ο Δημήτρης Στρατούλης θεωρείται επικρατέστερος για το υπουργείο Εργασίας.

- Ο Νίκος Χουντής μάλλον θα έχει θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητες τα ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Νίκος Κοτζιάς

- Ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου υπουργός Εξωτερικών με αναπληρώτρια την Νάντια Βαλαβάνη. Οι δυο τους διαθέτουν πολύ στενή χημεία και διατηρούν άριστη προσωπική σχέση, ενώ ανήκουν στην «πατριωτική αριστερά».

Ο Πάνος Καμμένος

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται να έχει εξασφαλίσει στη χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τη θέση του υπουργού Αμύνης, με αναπληρωτή τον Θοδωρή Δρίτσα, που δεν αποκλείεται να αναλάβει και τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Οι ΑΝΕΛ θα αναλάβουν και ορισμένα υφυπουργεία, με τον Τέρενς Κουίκ να ακούγεται ήδη για υφυπουργός Τουρισμού.

Οι Ν. Βούτσης-Ν. Παππάς-Π. Σκουρλέτης

Ο Νίκος Παππάς, εκτός απροόπτου, θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας, ο Π. Σκουρλέτης υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Τάξης, ενώ σημαντικότατη θέση θα αναλάβει και ο Νίκος Βούτσης, εκ των στενότερων συνεργατών του Αλ. Τσίπρα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι φαβορί για το υπουργείο Υγείας και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς για το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο…Μπούρας του Τσίπρα

Το νευραλγικό πόστο του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού ανέλαβε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που έως τώρα είχε τη θέση του νομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι ο…Κώστας Μπούρας του νέου πρωθυπουργού.

Ο Σπύρος Σαγιάς

Χρέη Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Σπύρος Σαγιάς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, με ειδίκευση σε θέματα εμπορικού και δημοσίου δικαίου, με έμφαση τις υπηρεσίες νομικού συμβούλου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ιδίως σε θέματα όπως οι δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης κλπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει εργαστεί στην Cosco.

Πηγή: real.gr

Φουντώνει η ονοματολογία
Την ίδια ώρα φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον κυβερνητικό εταίρο κ. Πάνο Καμμένο να έχει συμφωνήσει να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με παράλληλη πορεία από την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναλάβει διευθυντής του γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ο Σπύρος Σιαγάς, επίσης δικηγόρος θα είναι o γραμματέας του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το νέο όνομα έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μάλλον ο Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας.

Επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι θα τεθεί, ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ πιθανότατα ως αναπληρώτρια θα τοποθετηθεί η Ράνια Αντωνοπούλου, καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.

Τέλος όσον αφορά τα νέα ονόματα ο ιατρός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Όμως, από τη στιγμή που στο υπουργείο ενταχθεί και η Κοινωνική Ασφάλιση, σε αυτό επικεφαλής υπουργός θα είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τον Αν. Ξάνθο αναπληρωτή με χαρτοφυλάκιο την Υγεία.

Κατά τα άλλα στο λιτό κυβερνητικό σχήμα που θα περιλαμβάνει μέχρι 12 υπουργεία, σίγουρος θα πρέπει να θεωρείται ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης που αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης (όπου θα ενταχθεί και το Δημόσιας Τάξης) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας ως υπεύθυνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς τον δικαστικό κ. Νικολούδη.

Στα κομβικά υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει κλειδώσει η ανάληψη χαρτοφυλακίων από τους κ.κ. Βαρουφάκη, Σταθάκη, Τσακαλώτο, με τον πρώτο να κατακτά τον τίτλο του υπουργού Οικονομίας, ενώ το συντονιστικό ρόλο των συγκεκριμένων υπουργείων αλλά πιθανότατα και όλου του κυβερνητικού σχήματος θα έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, που θα έχει λάβει και τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα του κ. Ν. Κοτζιά και της Νάντιας Βαλαβάνη, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα το αναλάβει πιθανότατα ο Δ. Στρατούλης ενώ ο Παν. Λαφαζάνης θα τοποθετηθεί τελικα στο υπουργείο Ενέργειας και Μεταφορών - Υποδομών.

Το υπουργείο Επικρατείας θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, ο άμεσος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, κ. Νίκος Παππάς, ενώ ο δημοσιογράφος, Νίκος Ξυδάκης, διατηρεί το προβάδισμα ώστε να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε ό,τι αφορά στα άλλα πρόσωπα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που θα λάβουν χαρτοφυλάκια υφυπουργών, προκρίνονται μέχρι στιγμής ο Τέρενς Κουίκ για το υφυπουργείο Εξωτερικών και οι κυρίες Κουντουρά και Ξουλίδου.

H διαδικασία και η ορκωμοσία
Αν κλείσουν οι διαβουλεύσεις νωρίς το πρωί, για την οριστικοποίηση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του σχήματος μέχρι το νωρίς σήμερα (27/01/2015) το μεσημέρι, ώστε εν συνεχεία να ακολουθήσει η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του κ. Παπούλια, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στο μέτωπο με τους δανειστές, μεθαύριο Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση στις 15.00 με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Αθήνα, όπως διέρρευσε από τον ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματίζει να έρθει την επόμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση αποκάλυψε ότι είχε 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον επόμενο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αναφέρει, αφού όπως είπε «δεν έχει διοριστεί ακόμη». Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, το όνομα και το τηλέφωνο του νέου υπουργού έδωσε στον κ. Ντάισελμπλουμ ο ίδιος ο Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος χθες εκπροσωπούσε την ελληνική πλευρά.

http://www.newsbomb.gr/ekloges/ethnikes-ekloges/story/549085/simera-orkizetai-i-nea-kyvernisi#ixzz3Q0KsdSIF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom