Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Στα κάγκελα οι οδηγοί Ταξί - Υπό διωγμό η Uber

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΝΟΜΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ


Αντιμέτωπη με σοβαρά νομικά εμπόδια σε όλο τον κόσμο βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία Uber, που προσφέρει μισθωμένες υπηρεσίες μετακίνησης μέσω smartphone. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι στην Ισπανία η Δικαιοσύνη αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της αμερικάνικης εταιρείας ταξί στη χώρα, με το σκεπτικό ότι η εφαρμογή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους παραδοσιακούς επαγγελματίες οδηγούς ταξί.


Oι Έλληνες αυτοκινητιστές ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της Uber
Ταυτόχρονα, στο Νέο Δελχί ξέσπασαν ταραχές μετά την είδηση ότι επιβάτιδα βιάστηκε από οδηγό του δικτύου της Uber, γεγονός που οδήγησε τον Ινδό υπουργό Εσωτερικών Rajnath Singh να απαιτήσει την αναστολή λειτουργίας της εφαρμογής.

Αλλά και στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νεβάδα η λειτουργία της εταιρείας ανεστάλη με δικαστική απόφαση, έως ότου εκδικαστεί η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε εναντίον της με το σκεπτικό ότι λειτουργεί παράνομα.

Επίσης, στο Παρίσι η δικαιοσύνη επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 100.000 ευρώ, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι παράνομες. Δικαστικό μπλόκο συνάντησε η Uber και στη Βαρκελώνη, ενώ στις Βρυξέλλες οι οδηγοί της απειλούνται με πρόστιμο μέχρι 10.000 ευρώ εφόσον εντοπιστούν.

Νομικό μπλόκο στην Ελλάδα

Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνουν και οι Έλληνες αυτοκινητιστές, που ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της Uber. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου αυτοκινητιστών ταξί Αττικής Θύμιο Λυμπερόπουλο, βάσει του νόμου 4093/2012, μεταφορικό έργο μπορούν να παρέχουν μόνο εταιρείες ενοικιαζομένων οχημάτων που διαθέτουν οδηγό και παρέχουν μεταφορικό έργο διάρκειας έως έξι συνεχείς ώρες. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρεί εξ ορισμού παράνομη τη λειτουργία της Uber.

«Με αυτό το νόμο θεσμικά τουλάχιστον ο κλάδος των ταξί προστατεύεται και στέλνει στη δικαιοσύνη όσους παράνομα εκτελούν μεταφορικό έργο. Ο νόμος 4093 δημιουργήθηκε για να κλείσει το δρόμο σε οποιαδήποτε εφαρμογή-επιδρομή τύπου Uber» αναφέρει πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΑΤΑ.

Ως αποτέλεσμα, παραμένει άγνωστο εάν και υπό ποιο καθεστώς θα καταφέρει να λειτουργήσει η Uber στην Ελλάδα, μια και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη δραστηριότητα της αμερικανικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Πώς λειτουργεί το app της Uber


Η εφαρμογή της Uber, για την ώρα, απευθύνεται κατά βάση στους χρήστες smartphones.


Οι τελευταίοι, αφού εγγραφούν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους σε ειδική πλατφόρμα, μπορούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, το app αρχικά εντοπίζει τη γεωγραφική θέση του χρήστη μέσω του GPS του κινητού τηλεφώνου και του επιτρέπει να επιλέξει το είδος του οχήματος που επιθυμεί για τη μετακίνησή του. Στη συνέχεια ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει «request» ώστε να εντοπίσει τον πλησιέστερο στην τοποθεσία του διαθέσιμο οδηγό.

Αξία 40 δισ. δολάρια

Παρά τον αποκλεισμό της όμως από πολλές χώρες, η Uber αποτιμάται προς 40 δισ. δολάρια, ύστερα από τον τελευταίο γύρο συγκέντρωσης χρηματοδότησης, κατά τον οποίο η αραβική Qatar Investment Authority -γνωστή στην Ελλάδα από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για το Ελληνικό- μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή συναντάται σε 45 χώρες και περισσότερες από 200 πόλεις, ενώ την επόμενη άνοιξη συμπληρώνει 6 χρόνια λειτουργία.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom