Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ξυπνούν οι δύο άγγελοι! Η ΜΥΡΤΩ ΚΑΙ Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥΣ

Ηταν καλοκαίρι του 2012 στην Πάρο, όταν η χαρά και η ζωντάνια της μικρής Μυρτώς χάθηκαν βίαια. Περίπου έναν χρόνο μετά, στο Αργος έσβησε ξαφνικά το χαμόγελο και της ανήλικης τότε Ασπασίας. 
Οι ιστορίες των δύο κοριτσιών συγκλόνισαν το πανελλήνιο, προκαλώντας ανατριχίλα και αποτροπιασμό. Αν και οι δύο «άγγελοι» δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, η μοίρα τούς έπαιξε φρικτό παιχνίδι, προκαλώντας τους να μπουν στον ίδιο σκληρό αγώνα (για τη ζωή).

Δυόμισι χρόνια μετά τον εφιάλτη της Πάρου και σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το δράμα του Αργους, «συγκάτοικοι» πλέον, η 17χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη και η 18χρονη Ασπασία Μπόγρη θα περάσουν τα πρώτα Χριστούγεννά τους μέσα σε ένα ζεστό, φιλικό και γιορτινό περιβάλλον! 
Αγκαλιά με ανθρώπους που τις αγαπούν, στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Animus στη Λάρισα, τα φετινά Χριστούγεννα θυμίζουν -πρώτη φορά- κάτι από την παλιά, ανέμελη ζωή των δύο άτυχων κοριτσιών. Δεν είναι μόνο τα... πνιγμένα στα στολίδια δωμάτιά τους και το γεγονός πως μόνο το νοσοκομειακό κρεβάτι προδίδει ότι βρίσκονται σε δωμάτιο ειδικού θεραπευτικού κέντρου. 
Είναι και τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την κατάσταση της υγείας τους, όπως τα μεταφέρει στην «Espresso» η φυσίατρος και επιστημονική διευθύντρια του Animus Κατερίνα Σαραμούρτση: «Η Μυρτώ αντιλαμβάνεται τα πάντα, ενώ η Ασπασία αναπνέει και καταπίνει πλέον χωρίς μηχανική υποστήριξη»!Oπως προσθέτει η κυρία Σαραμούρτση, τα δωμάτια είναι πλέον γιορτινά με κάθε λογής στολίδια και αυτό μπορούν να το «νιώσουν» και τα δύο κορίτσια. Στον «ουρανό» της Μυρτώς στριμώχνονται κόκκινα και χρυσά αστέρια, μαζί με κουκλάκια. 
Οι τοίχοι είναι γεμάτοι ευχετήριες κάρτες και όλο το δωμάτιο φωτίζουν πολύχρωμα λαμπιόνια! Στον χώρο της Ασπασίας, δίπλα στο κρεβάτι υπάρχει ένα μικρό λευκό χριστουγεννιάτικο δέντρο, στολισμένο με ροζ μπάλες, ενώ μια μεγάλη κόκκινη καρδιά (λέει «σ' αγαπώ») κρέμεται στο προσκέφαλό της!
Η νοσηλεία

«Η Μυρτώ και η Ασπασία νοσηλεύονται σε διαφορετικό στάδιο η καθεμία, διότι έχουν άλλου είδους κάκωση, που έγινε και σε διαφορετικό χρόνο. Η Μυρτώ είναι σε ένα στάδιο που αντιλαμβάνεται τα πάντα, αλλά ακόμη δεν έχει λόγο. 
Δίνουμε πλέον μεγάλη έμφαση στην επίτευξη της λεκτικής επικοινωνίας, δηλαδή όλα αυτά που συνειδητοποιεί να μπορεί και να τα πει» λέει η φυσίατρος κυρία Σαραμούρτση, επισημαίνοντας πως μπορεί η 17χρονη να μην έχει θεαματική εξέλιξη, ωστόσο έχει προοδευτική, αργή πορεία: «Δεν υπάρχει ούτε στιγμή μέσα στην ημέρα που να μην επικοινωνεί. 
Είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι υπήρχαν τέτοια διαστήματα. Είναι ένα κορίτσι που είναι σε εγρήγορση, μένει ξύπνιο, δεν φωνάζει και είναι ήρεμο, κάτι που επίσης δεν συνέβαινε τις πρώτες μέρες στο Κέντρο. Δεν φαίνεται να πονάει και μπορεί να κάνει κίνηση ενεργητική με εντολή στο αριστερό χέρι της». Η κυρία Σαραμούρτση τονίζει επίσης το γεγονός ότι η Μυρτώ μπορεί και να στέκεται όρθια με τη βοήθεια των γονιών της.Αναφορικά με τη 18χρονη Ασπασία, η φυσίατρος αναφέρει ότι «βρίσκεται σε ένα στάδιο όπου είναι σε εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και επικοινωνεί κάνοντας κινήσεις με το κεφάλι».
Σημαντική εξέλιξη

Oπως περιγράφει η ίδια: «Δεν μπερδεύεται και έχει μνήμη. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες θυμήθηκε έναν συμμαθητή της που είχε γενέθλια! Το τραχειοστόμιο επίσης το αφαιρέσαμε, εξέλιξη πολύ σημαντική, διότι πλέον έχει δική της αναπνοή και κατάποση. Τρώει από το στόμα, όχι ακόμη όλο το φαγητό, και θέλουμε να βγάλουμε και τη γαστροστομία, διότι τρέφεται και με σωλήνα από την κοιλιά. Προσπαθεί και η Ασπασία να βγάλει φωνούλες, όμως ακόμη δεν έχει καταφέρει να σταθεί όρθια».
Η κυρία Σαραμούρτση είναι ευχαριστημένη από την εξέλιξη των δύο κοριτσιών: «Εχουμε και άλλα παιδάκια εδώ σε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά τα περισσότερα είναι από τροχαία. Οι περιπτώσεις της Μυρτώς και της Ασπασίας είναι ακραίες. Αυτό που προσδοκούμε κυρίως είναι να έχουν μια ζωή με καλή επικοινωνία, να μπορούν να χαίρονται και να λυπούνται, να συμμετέχουν στην οικογενειακή ζωή, αλλά πάντοτε με φροντίδα και υποστήριξη από τρίτο πρόσωπο».
Τα γεγονότα που συγκλόνισαν όλους
Η ΚΟΙΝH μοίρα των δύο κοριτσιών είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο. 
Στις 23 Ιουλίου του 2012 η κοινή γνώμη πάγωσε από την είδηση ότι η 15χρονη Μυρτώ που έκανε οικογενειακές διακοπές στην Πάρο είχε πέσει θύμα βιασμού και κόντεψε να χάσει τη ζωή της από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακά, ο οποίος της συνέτριψε το κρανίο χτυπώντας το στα βράχια. 
Στις 28 Ιανουαρίου του 2014 το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο Σύρου καταδίκασε τον 23χρονο αλλοδαπό σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. Στις 12 Αυγούστου του 2013, όσοι είδαν τη 17χρονη Ασπασία να κείτεται με τα ξανθά μαλλιά της κατακόκκινα από το αίμα σε έναν δρόμο στο Αργος δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι είχε πυροβοληθεί από τον ίδιο τον πατέρα της που θέλησε να εκδικηθεί τη μητέρα της για τον χωρισμό τους. Λίγα λεπτά αργότερα έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι του με το ίδιο όπλο.
Εύα Παπαδάτου 

1 σχόλιο:

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

Δημιουργικό
Υπέροχο
Ονειρεμένο
Χαρούμενο
Ιδανικό
Λουλουδιασμένο
Ιστορικό
Αγαπησιάρικο
Δυναμικό
Ερωτικό
Σημαντικό
Δίκαιο
Εργατικό
Καλότυχο
Αγωνιστικό
Παραδοσιακό
Εποικοδομητικό
Ναζιάρικο
Τρυφερό
Έντονο
2015
i-diadromi.gr

Read more: Go to TOP and Bottom