Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Το ανέκδοτο του αιώνα: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς!

Ελλάδα,Ιταλία και Ρουμανία οι πιο διεφθαρμένες χώρες της ΕΕ

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες πάνω 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.

Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες.

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014 ταξινομεί 175 χώρες σε μια κλίμακα μονάδων από το 0 έως το 100, αρχίζοντας από την πιο αδιάφθορη και καταλήγοντας στην πιο διεφθαρμένη.

Ελλάδα η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Ελλάδα με 43 μονάδες ισοβαθμεί με Ιταλία και Ρουμανία στην πρώτη θέση καθιστώντας την, την πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ.

Η Κύπρος με 63 μονάδες ισοβαθμεί με την Πορτογαλία και κατατάσσεται 31η από τις 175 χώρες και 15η από τις χώρες της ΕΕ.

Οι πιο αδιάφθορες χώρες της ΕΕ είναι η Δανία, η Φιλανδία και η Σουηδία με 92, 89 και 87 βαθμούς αντίστοιχα.

«Νοοτροπία ατιμωρησίας»

«Οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες των οποίων οι κυβερνήσεις αρνούνται να είναι διαφανείς δημιουργούν μια κουλτούρα ατιμωρησίας, στην οποία η διαφθορά ευημερεί» δήλωσε ο Χοσέ Ουγκάζ, νομικός και πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ωστόσο, για τη ΜΚΟ, η διαφθορά είναι φαινόμενο που αφορά «όλες τις οικονομίες».

Από την άποψη αυτή, επιμένει στο έργο που είναι απαραίτητο να γίνει από τα «μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ».

Οι πολυεθνικές να παρεμποδίσουν τις παράνομες δραστηριότητες

Η Διεθνής Διαφάνεια θεωρεί ότι οι πολυεθνικές του τραπεζικού τομέα και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα ενδεχομένως μπορούν να κάνουν περισσότερα για να παρεμποδίσουν ορισμένες αμφιλεγόμενες ελίτ στις χώρες με αναδυόμενη οικονομία, με τη σιωπηρή υποστήριξη των οικονομικών αυτών κέντρων, να βρίσκουν τρόπους νομιμοποίησης χρημάτων που απέκτησαν από παράνομες δραστηριότητες.

«Σχεδόν όλα τα τραπεζικά σκάνδαλα που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν αφορούν πλέον μόνο μικρά νησιά που είναι φορολογικοί παράδεισοι αλλά και ύποπτα κεφάλαια, διεφθαρμένα, που καταλήγουν σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη ή η Φρανκφούρτη» υπογραμμίζει η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας στη Διεθνή Διαφάνεια.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς ο Εθνικός Συντονιστής Ιωάννης Τέντες οργάνωσε ημερίδα με θέμα " Τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας στη διαχείριση της διαφθοράς"

Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς αλλά και "την ιδιότυπη σχέση του Έλληνα με το φαινόμενο, η οποία κινδυνεύει να γίνει γονιδιακή" επεσήμανε κατά την διάρκεια Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς ο Εθνικός Συντονιστής Ιωάννης Τέντες.

"Οι Έλληνες έχουν μια ιδιότυπη κουλτούρα ανοχής της διαφθοράς. Η σχέση του Έλληνα με την διαφθορά κινδυνεύει να γίνει γονιδιακή. Στην πραγματικότητα, βέβαια δεν φταίει ο πολίτης. Αισθάνεται ανυπεράσπιστος και αντιμετωπίζει το φαινόμενο μοιρολατρικά", είπε.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς ο Εθνικός Συντονιστής οργάνωσε ημερίδα με θέμα "Τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας στη διαχείριση της διαφθοράς".

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας, ο νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Παιδείας κ. Πατρίκιος αλλά και ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Ομιλητές κατά την διάρκεια της ημερίδας ήταν επίσης ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Πανούσης, ο λέκτορας του ποινικού Δικαίου στο Πάντειο πανεπιστήμιο Δ. Ζιούβας , ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Μ. Σφακιανάκης καθώς και ο αστυνόμος ειδικών καθηκόντων που υπηρετεί στην διεύθυνση Γ. Μακρυπούλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom