Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: τα ΜΑΤ,το ΕΣΥ,το όψιμο ενδιαφέρον της κυρίας Παπακώστα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Αν πιστεύετε όσα λέτε κυρία Παπακώστα γιατί παραμένετε στην καρέκλα σας;

Δυνάμεις των ΜΑΤ για μια ακόμα φορά παρεμπόδισαν άτομα με αναπηρία, που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ανήμερα της Παγκόσμια Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τα αναπηρικά αμαξίδια, προκειμένου να μην... καταλάβουν οι διαδηλωτές το υπουργείο της οδού Νίκης!!!

Στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου και της Τρόικας, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων -στη προκειμένη περίπτωση των Ατόμων με Αναπηρία-  διακυβεύονται κατάφωρα και πληγώνονται δραματικά.
Η 3η Δεκεμβρίου δεν πρέπει να είναι διαφορετική από τις άλλες ημέρες, αναφέρει στο onΜed ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, αλλά είναι ημέρα στην οποία θα πρέπει να δίνουμε λίγο παραπάνω έμφαση.
Και συνεχίζει: «Έτσι κι αλλιώς ο αγώνας μας και ο αγώνας όλων των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να είναι συνεχής ενάντια στην φτώχεια και τον αποκλεισμό. Ωστόσο, η 3η Δεκεμβρίου 2014 φέρνει την αγωνία και το άγχος των ΑμΕΑ, οι οποίοι βιώνουν στο πολλαπλάσιο τις δύσκολες συνθήκες αυτές. Το ερώτημα επομένως δεν είναι εάν στα χρόνια της κρίσης έχουμε υπηρεσίες υγείας όλοι εμείς που υποφέρουμε, αλλά σε τι βαθμό έχουμε υπηρεσίες υγείας και πρόσβαση σε αυτές».
Το ΕΣΥ προσφέρει λιγότερες υπηρεσίες υγείας, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, γιατί έχει λαβωθεί, αναφέρει ο κ. Βαρδακαστάνης, προσθέτοντας, ότι «η μεγαλύτερη αταξία σήμερα στην υγεία και στο κομμάτι της αναπηρίας είναι τα ΚΕΠΑ. Είναι γεγονός ότι η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, έχει ανάγκη από έναν αξιόπιστο Οργανισμό πιστοποίησης και ελέγχου αναπηρίας.

Η πιστοποίηση είναι η καρδιά του ζητήματος και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε επέμβαση με βίαιο και βάρβαρο τρόπο». Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ για το ΚΕΠΑ, όπως αναφέρει ο συνομιλητής μας, στις 21 Νοεμβρίου τα 120.000 άτομα περίμεναν για να λάβουν πιστοποίηση 2-4 μήνες , αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι πάντα έτσι. Μερικούς μήνες νωρίτερα, στην ουρά για πιστοποίηση περίμεναν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 15% του πληθυσμού μιας χώρας είναι ανάπηροι, ωστόσο η Eurostat αναγνωρίζει το 16% του πληθυσμού. Η Ελλάδα, από την δική της πλευρά, δέχεται ένα ποσοστό της τάξεως του 9,8%, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Βαρδακαστάνη μόνο ένα 3% εκτιμά ότι λαμβάνει παροχές αναπηρίας, δηλαδή 168.000 άτομα.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που κάλεσε σήμερα τους πολίτες να συμμετάσχουν στη μεγάλη παναναπηρική συγκέντρωση, αναφέρει σε μήνυμά της:«Ανάπηροι, χρόνιοι πάσχοντες, γονείς, κηδεμόνες ΑΜΕΑ και εργαζόμενοι στα κέντρα ειδικής αγωγής δεν πάει άλλο, δεν ανεχόμαστε τα ψίχουλα που μας ρίχνουν! Όχι στην απάτη του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, δε θα ζήσουμε με ελεημοσύνες. Οργάνωση και Αγώνας είναι η μόνη ΔΙΕΞΟΔΟΣ!»
Και συνεχίζει στο μήνυμά της:
«Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της ειδικής αγωγής. Για να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων. Για μαζικές προσλήψεις ΑΜΕΑ, αλλά και εργαζόμενων στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στην ειδική αγωγή. Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία. Ενάντια στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ που στόχο έχουν το πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ.

Γυρίζουμε την πλάτη σε παλιούς και νέους παραμυθάδες. Δεν υπάρχουν σωτήρες και μεσσίες. Κέρδη, μονοπώλια, ΕΕ και δικαιώματα των εργαζόμενων και των ΑΜΕΑ δεν συμβιβάζονται -είναι σε αμείλικτο πόλεμο. Η ανάκαμψη που ευαγγελίζονται δεξιοί και αριστεροί σωτήρες αν τους αφήσουμε θα περάσει πάνω από τα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.

Δυναμώνουμε τη ΣΕΑΑΝ, απομονώνουμε τις συμβιβασμένες, διεφθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ που στηρίζουν με το αζημίωτο το πέρασμα της αντιαναπηρικής πολιτικής της κυβέρνησης και ΕΕ».
Η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί τα παρακάτω αιτήματα για τα Άτομα με Αναπηρία:
- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια και ειδική αγωγή, με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.
- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα, θεραπείες σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.
- Να μην περάσει ούτε μια γραμμή από την έκθεση-οδηγία του ΟΟΣΑ και του ΚΕΠΕ για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ.
-  Κατάργηση του παράβολου (χαράτσι) που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.
- Να μη σταματάει ούτε στιγμή η καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης αναπηρίας, χωρίς καμία επίπτωση για όσο ο ανάπηρος και ο χρονίως πάσχων περιμένει να εξεταστεί από τα ΚΕΠΑ.
- Έκτακτη ενίσχυση 1.000€ σε όλους τους ανάπηρους των λαϊκών οικογενειών, ιδιαίτερα τώρα εν όψει εορτών, για να μπορέσουν στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες τους.
- Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρόνοιας και στα κέντρα ειδικής αγωγής.
- Μέτρα προστασίας των ανέργων, 600€ επίδομα για όσο κρατάει η ανεργία.
- Μαζικές προσλήψεις αναπήρων τώρα με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Την ευκαιρία της ημέρας άδραξε και η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα για να εκφράσει το όψιμο ενδιαφέρον της για τους ΑμεΑ,όχι με χειροπιαστές πράξεις,αλλά με ευχολόγια και απαρίθμηση των όσων ζήτησε από συναδέλφους της υπουργούς να... γίνουν!

Αν κυρία μου όσα αφέρετε,ζητάτε και εύχεστε στο μήμυμά σας (που δεν είναι μόνο αυτά) τα πιστεύετε πραγματικά και δεν μπορείτε να τα περάσετε ως μέλος της Κυβέρνησης και μάλιστα στο καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο γιατί παραμένετε στην καρέκλα σας;
Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, σημείωσε:

« Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία μας θυμίζει την υποχρέωσή μας ως πολιτεία και ως κοινωνία για την κατοχύρωση ίσων ευκαιριών πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρία στα αγαθά της κοινωνίας, της υγείας, της οικονομίας, του πολιτισμού και της ζωής.

Οφείλουμε όλοι μας με τη στάση μας, να διευκολύνουμε τα άτομα αυτά και όχι να δυσκολεύουμε την καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έχω ζητήσει τόσο από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση και από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κοκκόρη την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ώστε να μην επιδεινωθεί έτι περαιτέρω η υγεία των ατόμων με αναπηρίες, εξαιτίας γραφειοκρατικών, διοικητικών ή τεχνικών διαδικασιών, καθώς και την αναθεώρηση του πίνακα με τις σαράντα τρεις (43) μη αναστρέψιμες αναπηρίες.

Ειδικότερα:
  • Την επ’ αόριστον ισχύ στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ που υπάγονται στον πίνακα με τις σαράντα τρεις (43) μη αναστρέψιμες αναπηρίες.
  • Τη συνέχιση χορήγησης της σύνταξης, του επιδόματος, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατά το χρόνο αναμονής του αιτούμενου και ιδίως των πασχόντων από τις προαναφερόμενες αναπηρίες.
  • Την επικαιροποίηση του πίνακα με τις σαράντα τρεις (43) μη αναστρέψιμες αναπηρίες και προσθήκη σ’ αυτόν, επίσης, των αναπηριών που είναι κληρονομικές και εκδηλώνονται είτε εκ γενετής ή στην παιδική/νεανική ηλικία (όπως π.χ. αιμορροφιλία, νεανικός διαβήτης τύπου 1, κ.ά.), αλλά και των σπάνιων παθήσεων.
  • Την άρση της υποχρεωτικής κατάθεσης πρόσφατων ιατρικών εξετάσεων εντός του τελευταίου τετραμήνου από άτομα με χρόνιες κληρονομικές παθήσεις, διαδικασία που επιβαρύνει άσκοπα την υγεία των αιτούντων (π.χ. μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές κ.λπ.) και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Τη διόρθωση του Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και ένταξη των πασχόντων από HIV/AIDS λοίμωξη, οι οποίοι βρίσκονται σε αντιρετροϊκή αγωγή.
  • Την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να αρθούν οι καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων και την απαλλαγή τους από τα τέλη κυκλοφορίας.
Τέλος, το σημαντικότερο όλων είναι η αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία και η ενθάρρυνσή τους για ενεργό συμμετοχή, σε όλες τις δράσεις της ζωής. Ο αποκλεισμός του κοινωνικού στίγματος και της κοινωνικής περιθωριοποίησης είναι υπόθεση όλων μας».

Δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ,απλά και μόνο για να υπάρχει σημείο αναφοράς όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλθει στην εξουσία

Η ανακοίνωση του τμήματος ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

Σήμερα 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία. Στη χώρα μας τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές και αισθητηριακές αναπηρίες ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί.

Για 6η συνεχή χρονιά οι πολίτες με αναπηρία και οι οικογένειές τους βιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα τη χειρότερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε ρολό υποτακτικού μαθητή και με τις ευλογίες της τρόικα εφαρμόζει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές βαρβαρότητας, καταλύοντας πάγιες δημοκρατικές κατακτήσεις, ισοπεδώνοντας τις δημόσιες κοινωνικές δομές στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος οδηγώντας τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην ανεργία στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην απόλυτη φτωχοποίηση και στην κοινωνική και βιολογική τους εξόντωση.

Ορατά πλέον και βιωματικά είναι τα αποτελέσματα των αναπηροκτόνων μνημονιακών πολιτικών για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους:

§ Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των ΑμεΑ

§ Υποβάθμιση σημαντικών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.

§ Εκτίναξη ανεργίας ΑμεΑ σε ποσοστά ρεκόρ του 80% και επικίνδυνη αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση καθώς και των γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία

§ Πλήρης κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας.

§ Μετατροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε κοινωνικά «σφαγεία»,

§ Πρωτοφανής μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, και εκτίναξη της ιδιωτικής δαπάνης.

§ Ανεπαρκής χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

§ Επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης

§ Συνεχής και συνειδητή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της ειδικής εκπαίδευσης.

§ Εργασιακή ανασφάλεια και απλήρωτη εργασία στους εργαζόμενους στην ειδική εκπαίδευση και τις προνοιακές δομές.

§ Δραστική μείωση του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εφαρμόσει στην πράξη τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία καθώς και το προαιρετικό πρωτόκολλό της χωρίς καμιά επιφύλαξη και αφετέρου να προβεί σε άμεσα και επαρκή μέτρα για την έμπρακτη άρση των διακρίσεων, της περιθωριοποίησης και των αποκλεισμών των ανθρώπων με αναπηρία από την εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες υγείας και την πρόσβαση και συμμετοχή τους στην καθημερινότητα της ζωής (μεταφορές, δημόσια κτίρια, δημόσιοι χώροι κλπ).

Επιτακτική είναι η ανάγκη της άμεσης ανατροπής αυτής της καταστροφικής πολιτικής και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο και μια διαφορετική πορεία της χώρας.

Καλούμε όλες και όλους τους πολίτες με αναπηρία. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συντονίσουν το βήμα τους με όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις συλλογικότητες που αγωνίζονται για την ανατροπή των ακραίων νεοφιλελευθέρων μνημονικών πολιτικών.

Η υγεία, η ζωή, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική προστασία και τα δικαιώματά των ΑμεΑ θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ απαράγραπτα και αδιαπραγμάτευτα σήμερα και ως βασικές προτεραιότητες μία αριστερής κυβέρνησης αύριο.

Το τμήμα ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom