Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες διάσωσης των επιβατών του πλοίου που καίγεται από τα ξημερώματα στο Ιόνιο

Παρακολουθείστε συνεχές ρεπορτάζ από το MEGA

Η φωτιά στο πλοίο «Νorman Αtlantic»,που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Ανκόνα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ σύμφωνα με το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται  επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση και ομίχλη.

Ο υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για 10 μποφόρ και σφοδρή χαλαζόπτωση.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει στις 5:30 χτες το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας, με 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία, 84 ΙΧ, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

- Η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα της Κυριακής και δεν έχει σβήσει ακόμα
- Επτά πλοία έχουν σπεύσει στην περιοχή και έχουν δημιουργήσει κύκλο για να "προστατεύσουν" το Norman Atlantic από τα κύματα
- Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι πάνω από 8 μποφόρ και χαλάζι σαρώνουν την περιοχή
- Έχουν ήδη διασωθεί 30 από τους επιβάτες που κατάφεραν να μπουν σε σωσίβιες λέμβους 
– Ο καπετάνιος του Cruse Europa συντονίζει την επιχείρηση
- Οι υπόλοιποι παραμένουν στο πλοίο 
– Δεν υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενους
- "Η ψυχολογία μας έχει τσακίσει" δήλωσε οδηγός φορτηγού που βρίσκεται στο πλοίο



Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο πλοίο βρίσκονταν 478 επιβαίνοντες, ενώ σύμφωνα με το ΥΕΝ οι επιβάτες είναι 411 και το πλήρωμα 55μελές.

Ανάμεσα στους επιβάτες είναι 268 Έλληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί, κυρίως Τούρκοι, ενώ το πλήρωμα αποτελείται από 22 Ιταλούς και 34 Έλληνες. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι Ιταλός.

Τον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης έχουν αναλάβει οι ιταλικές αρχές, ενώ οι ελληνικές λειτουργούν βοηθητικά, καθώς το πλοίο είναι πιο κοντά στις ιταλικές αρχές.

Στο σημείο έχουν σπεύσει επτά πλοία, τα οποία έχουν δημιουργήσει τείχος προστασίας από τα κύματα, ώστε να μην παρασυρθεί καμία από τις σωσίβες λέμβους αλλά και να γίνει πιο δυνατή η προσέγγιση του πλοίου.

Στην περιοχή σπεύδει ένα πυροσβεστικό σκάφος από την Ηγουμενίτσα, πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων δυο Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, τρία Agusta Belly της Πολεμικής Αεροπορίας και 1 C130. Επίσης, στο σημείο σπεύδει ρυμουλκό πλοίο και πυροσβεστικά σκάφη, δύο από την Ιταλία.

Επίσης, εντολή να συμμετάσχουν στην επιχείρησης διάσωσης έχουν πάρει άλλο ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Επί ποδός για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες είναι από νωρίς το πρωί οι αρχές της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας.

Ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από την αέρα μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης.

Διαβάστε σχετικά:
ΤΩΡΑ: Δραματικές ώρες για 466 επιβάτες πλοίου που φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών του φλεγόμενου πλοίου και δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom