Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

"Έφυγε" ο δημοσιογράφος Σοφιανός Χρυσοστομίδης


Μια λαμπρή μορφή του ελληνικού Τύπου, ένας ποιητής της δημοσιογραφίας, μια εμβληματική φυσιογνωμία για την "Αυγή" και τον αριστερό Τύπο, ο αγωνιστής της Αριστεράς, Σοφιανός Χρυσοστομίδης, έφυγε σήμερα, πλήρης ημερών και προσφοράς, στα 92 του χρόνια.

Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1922 και το 1961 έφυγε από την Αίγυπτο και πήγε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ «Χαραυγή». Το 1964 μετακομίζει με την οικογένειά του στην Ελλάδα και ξεκινά να εργάζεται στη «Δημοκρατική Αλλαγή». Τον Μάιο του 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο, ενώ το 1970 αποφυλακίζεται και απελαύνεται στην Κύπρο.

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1974 και ξεκινά να αρθρογραφεί στην «Αυγή», παραμένοντας για πολλά χρόνια, ενώ διετέλεσε και διευθυντής της.Ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης έχαιρε της εκτίμησης του δημοσιογραφικού κόσμου, ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεών τους και τιμήθηκε αρκετές φορές για το ήθος και την ποιότητα του έργου του, ενώ δικαιολογημένα θεωρείτο ως ένας από τους διανοούμενους και δασκάλους της δημοσιογραφίας.

Στέλεχος του αντιστασιακού αριστερού κινήματος των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, ευρυμαθής, βαθύς γνώστης και αναλυτής των εθνικών θεμάτων, ο Σοφιανός, μετά τη μετεγγατάστασή του στην Ελλάδα, δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Δημοκρατική Αλλαγή, μέχρι τη δικτατορία, οπότε συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο.

Με την παρέμβαση του Μακαρίου, απελευθερώθηκε και συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση από την Κύπρο. Μετά τη μεταπολίτευση, ως στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, υπήρξε από τους στηλοβάτες της μεταδικτατορικής "Αυγής", της οποίας διετέλεσε και διευθυντής.

Διαδοχικά, συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, την ΕΑΡ., τον Συνασπισμό και τη ΔΗΜ.ΑΡ..

Η κηδεία του θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom