Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Διαφωνία ή παιχνίδι; Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ


του Φώτη Τριάρχη

Με παγωμάρα έγινε δεκτό το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας (160 ΝΑΙ, 135 ΠΑΡΩΝ και 5 ΑΠΟΝΤΕΣ) για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, από τα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιθέτως τα χαμόγελα «άνθισαν» στα πρόσωπα των αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή και επιμένει στην επιλογή του Σταύρου ΔήμαΠροτού καν ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα είχαν ξεκινήσει ήδη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις καθώς Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη γνώριζαν την ετυμηγορία των βουλευτών για τον α' γύρο. Για τον λόγο αυτό είχε προηγηθεί συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατά την οποία συζήτησαν όλα τα ενδεχόμενα, με δεδομένο τη χαμηλή δυναμική του Σταύρου Δήμα. 

Κάποιοι εκτιμούν ότι οι διαρροές ένθεν κακείθεν μπορεί και ναΟ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά να συζητήσει τον ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 εντάσσονται στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού Σαμαρά-Βενιζέλου, με τον πρώτο να δείχνει άκαμπτος και τον δεύτερο να προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση με υποχωρήσεις. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες στη συνάντηση των δύο υπήρξε διαφωνία.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να δήλωσε ότι ελπίζει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, ωστόσο ανέμενε τουλάχιστον 163-164 ψήφους στην πρώτη. Παρά ταύτα, εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Εκεί διαφώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος του συνέστησε να κάνει πίσω, ορίζοντας ημερομηνία εκλογών εντός του 2015 ή ακόμη και να αλλάξει υποψήφιο πριν την τρίτη ψηφοφορία.

Ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε κάθε τέτοια ιδέα και διεμήνυσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι επιδιώκει καθαρές λύσεις: «Ή θα εκλεγεί ο Δήμας ή θα πάμε για πρόωρες εκλογές» φέρεται να του είπε.

Συνεργάτες μάλιστα του κ. Σαμαρά τόνιζαν ότι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος στις 29/12 τότε θα στηθούν κάλπες στις 25 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός είπε όχι τόσο στην πρόταση για αλλαγή του Σταύρου Δήμα μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας, όσο και στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού αλλά και στον προσδιορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών εντός του 2015.

Αντιθέτως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά να συζητήσει τον ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 (πιθανόν φθινόπωρο) ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο αλλαγής υποψηφίου προέδρου προκειμένου να απεγκλωβιστούν ευσχήμως όσοι από τους βουλευτές το σκέφτονται ακόμη. «Το μείζον για τη χώρα είναι να αποφευχθούν οι εκλογές» ήταν το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου ο οποίος πρότεινε, στο βωμό αυτό να υπάρξουν τακτικοί ελιγμοί από πλευράς Πρωθυπουργού. Απέρριψε, πάντως, και ο ίδιος τόσο τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή την αλλαγή Πρωθυπουργού. Παρά τη διαφωνία, ο Ευ. Βενιζέλος, λίγο αργότερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι ανοικτός σε όλα, μέχρι τις παραμονές της τρίτης ψηφοφορίας.

Καθίσταται σαφές ότι τα 160 «ναι» στον Σταύρο Δήμα κρίθηκαν ως λιγότερα του αναμενόμενου ακόμη και από γαλάζιους βουλευτές (Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης) ενώ προβληματισμένα εμφανίζονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και οι τρεις προαναφερθέντες ζήτησαν την ανάληψη πρωτοβουλιών από Σαμαρά και Βενιζέλο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Κουράκος, ο οποίος ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εκλογές εντός του νέου έτους, προκειμένου να ψηφίσει θετικά για πρόεδρο.

Στο πλαίσιο των πολιτικών ζυμώσεων, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα συναντηθεί το πρωί της Πέμπτης, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν ακόμη και αν παραιτηθεί ο Α. Σαμαράς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, πανηγυρίζουν καθώς θεωρούν ότι «η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε παταγωδώς και προσθέτουν ότι οι 160 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα, όχι μόνο δεν δημιουργούν δυναμική, αντίθετα δημιουργούν αρνητική δυναμική».Πηγές της Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι ζητούνται καθαρές λύσεις με άμεση προκήρυξη εκλογών, διαψεύδοντας παράλληλα όλα τα σενάρια για συναίνεση ακόμη και αν αλλάξει το πρόσωπο του υποψηφίου.

Δείτε δηλώσεις κλπ από την ψηφοφορία ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom