Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Χοντρά «παιχνίδια» με την ανακύκλωση (έγγραφα)


Κινδυνεύουν να χαθούν εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω… ασυνεννοησίας
Αδιανόητη αδιαφορία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την χρηματοδότηση της Ελλάδος που αφορά σε εκατομμύρια ευρώ για την διαχείριση των απορριμάτων!

Anakiklosh kadoi

Έξι χρόνια μετά την ψήφιση της Κοινοτικής Οδηγίας και λίγο πριν από την έναρξη εφαρμογής του σχετικού Νόμου που ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα πρέπει να εφαρμοστεί η συλλογή των ανακυκλωσίμων συσκευασιών σε τέσσερα ρεύματα (για πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί), οι αρμόδιοι Φορείς αδυνατούν να πράξουν το αυτονόητο και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην χαθεί η χρηματοδότηση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) -που αποτελεί τον αρμόδιο Δημόσιο Φορέα- «ξέχασε» να εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος τις δράσεις που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα με αποτέλεσμα να τρέχουμε και να μην φτάνουμε.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει τεθεί σε πρωτοφανή κίνδυνο η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά σε εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την κρισιμότητα της κατάστασης περιγράφει η Αιτιολογική Έκθεση του Σχεδίου Νόμου που έχει τεθεί στη δημόσια διαβούλευση. Εκεί αναφέρεται ότι πρέπει να ληφθούν μια σειρά από αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα μας σε αδυναμία χρηματοδότησης ή και σε αναστολή πληρωμών των επενδύσεων στα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσω των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
maniatisgiannis2
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ, όχι μόνο δεν επιτέλεσε το ρόλο του, αλλά θέτει σε σαφή κίνδυνο την είσπραξη ποσών εκατομμυρίων ευρώ, που δικαιούται η χώρα μας για την περίοδο 2014-2020.

Όπως μάλιστα σημειώνουν έχει μείνει έκθετος ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μανιάτης ο οποίος πλέον αναγκάζεται να νομοθετήσει παρακάμπτοντας τον αρμόδιο Οργανισμό που εποπτεύει!

Δίχως λοιπόν να δεχθεί σχετική εισήγηση από τον ΕΟΑΝ (όπως ορίζει το Άρθρο 3 του ΠΔ 99/2008), ο Υπουργός νομοθετεί μόλις ένα μήνα πριν να εκπνεύσει το τελεσίγραφο της Ε.Ε. για να μην χαθούν τα εκατομμύρια ευρώ  της χρηματοδότησης.

Μπάχαλο
Στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 11 που αφορά στα αποθεματικά κεφάλαια των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, δηλαδή των ανωνύμων εταιριών στις οποίες έχει εκχωρηθεί δημόσια εξουσία για να εισπράττουν το φόρο ανακύκλωσης από τις εταιρίες που διακινούν προϊόντα στην ελληνική αγορά.
Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν εταιρίες οι οποίοι δεν έχουν εναρμονιστεί, ακόμη, με τη  νομική υποχρέωση της χωριστής συλλογής σε τέσσερα ρεύματα αποβλήτων συσκευασίας. Μια από αυτές μάλιστα φέρεται να έχει αποθεματικό 42 εκ. Ευρώ τα οποία όμως δεν διέθεσε για την ανακύκλωση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση από τον ΕΟΑΝ.

Ποια ανακύκλωση; Ασφαλίζει τα μέλη του
Αντίθετα, τα Διοικητικά Συμβούλια του αρμόδιου φορέα εμφανίζονται να ασχολούνται με άλλα, πιο… σοβαρά, θέματα πλην εκείνου της ανακύκλωσης, όπως την ασφάλιση των μελών του έναντι δυομιση εκατομμυρίων ευρώ! Διαβάστε το σχετικό έγγραφο [εδώ]

Ενδεικτικά είναι τα πρακτικά της 57ης Συνεδρίασης του ΔΣ  στις 29.9.2014, όπου και αποφασίστηκε η ανανέωση της ασφάλισης, επειδή συνεχίζουν να υπάρχουν . άμεσες ανάγκες ασφάλισης των μελών του ΔΣ! Το ερώτημα το οποίο βέβαια τίθεται είναι ποιες αποφάσεις έχουν ή δεν έχουν λάβει και ανησυχούν ότι θα εγερθούν αστικές ευθύνες εναντίον τους και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο ποσό.
Διαβάστε το σχετικό έγγραφο [εδώ]

Χορηγίες σε μέλη του ΔΣ
Μια ακόμη βασική προτεραιότητα του ΔΣ του ΕΟΑΝ είναι να δίνει χορηγία σε Φορέα που εκπροσωπείται από άτομο που είναι και Μέλος του ΔΣ του! Βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η «Ε» στις 23.7.2014, το ΔΣ του ΕΟΑΝ αποφάσισε ομόφωνα να δώσει χορηγία στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης (ΣΕΚ) και στην Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ). Ωστόσο ένα μέλος του ΔΣ εμφανίζεται να είναι και στην Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης επιβεβαιώνοντας το ρητό του «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Διαβάστε το σχετικό έγγραφο [εδώ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom