Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Κόλαση φωτιάς στους δρόμους των Βρυξελλών - Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας (φωτο & βίντεο)


Πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά στα επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο της μαζικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας που πρότεινε η νέα δεξιά κυβέρνηση της χώρας, ανακοίνωσε η πυροσβεστική.

«Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Πιέρ Μέις. «Δεν μπορώ να σας πω αν είναι αστυνομικοί ή διαδηλωτές», πρόσθεσε.

Αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις ταραχές που σημειώθηκαν σε μια συνοικία των Βρυξελλών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού. Εξάλλου υλικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε κάποια αυτοκίνητα, με κάποια να έχουν σπασμένα τζάμια ή να έχουν πυρποληθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, που διοργάνωσαν την κινητοποίηση αυτή σε συνεργασία με κόμματα της αριστεράς και διάφορες ενώσεις, έως και 130.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση. Κάποια από τα συνδικάτα χαιρέτισαν την «ιστορική» κινητοποίηση, που ξεπέρασε σε συμμετοχή τις τελευταίες διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας, το 2011 και το 2013.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων, διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων. 

«Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, είναι προφανές, όμως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα άδικα. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις και πλήττουν το κοινωνικό κράτος», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Λορέτ Όνκελινξ.

Σήμερα αργά το απόγευμα αναμένεται να συγκληθεί ένα συμβούλιο υπουργών σε στενή σύνθεση στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα.

Η διαδήλωση αυτή είναι το προοίμιο της αντεπίθεσης που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση συνασπισμού του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. 

Απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες, πριν τη γενική, εθνική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου. 
Τα συνδικάτα, αλλά και τα σοσιαλιστικά και οικολογικά κόμματα όπως και η άκρα αριστερά, καταγγέλλουν κυρίως την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το 2015 ένα μέτρο που ίσχυε ως τώρα στο Βέλγιο βάσει του οποίου οι μισθοί και τα κοινωνικά επιδόματα ακολουθούν αυτόματα την αύξηση του κόστους ζωής. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Το άλλο μήλο της έριδας είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη που είναι τώρα στα 67 από το 2013. 

Ο Σαρλ Μισέλ, 38 ετών, που ορκίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ετέθη επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχει μόνο ένα γαλλόφωνο κόμμα, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, και τρία φλαμανδικά δεξιά κόμματα: το εθνικιστικό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom