Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΕΡΤ - Μαύρη επέτειος


του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ

Το έγραφα το ρεπορτάζ, πριν από ένα χρόνο: Εκεί γύρω στις 4 το πρωί, ξημερώματα εβδόμης Νοεμβρίου του 2013, αναπτύχθηκαν πολυάριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ γύρω από την ΕΡΤ κι αφού έσπασαν τις πλαϊνές κλειδαριές της περίφραξης, εισέβαλαν στο κτίριο. 

Τότε ήταν που ακούστηκε η κραυγή: «Σήκω ρε, γέμισε ο τόπος άσπρα κράνη!» Εντός του Ραδιομεγάρου βλέπετε, υπήρχαν αρκετοί εργαζόμενοι επιφορτισμένοι αφενός με την εκπομπή εικόνας και αφετέρου με τη διαφύλαξη των πανάκριβων μηχανημάτων.

Ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, καθότι είχαν φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες οι φήμες περί εισβολής και κάποιοι έπρεπε να το καλύψουν επί τόπου το γεγονός. Οπερ και εγένετο. Στον ραδιοθάλαμο, ο (εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΑ) Νίκος Τσιμπίδας περιέγραψε:

«Είναι συγκλονιστικό να βρίσκεσαι στον αέρα και δύο διμοιρίες ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει τον θάλαμο του ηχολήπτη. Αστυνομικοί με πολιτικά και κάμερες μας καταγράφουν. Κι αν αναρωτιέστε πόσο νόμιμα είναι όλα αυτά, μην ψάχνετε πλέον την νομιμότητα. Ακόμα κι οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Ελλάδα 2013. Καλωσήρθες Μεσαίωνα. Οταν αυτό το μικρόφωνο κλείσει αυτό που θα ακούτε δεν θα είναι η φωνή σας, δεν θα είναι η φωνή της ελληνικής ραδιοφωνίας. Αυτοί που θα σας μιλούν δεν θα είναι οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Τώρα μας εκκενώνουνε. Μόλις δόθηκε η εντολή να σταματήσω να μιλάω. Κάπου εδώ κλείνουμε αγαπητοί ακροατές. Η φωνή της ελληνικής ραδιοφωνίας σιγεί. Καλή συνέχεια, θα ξαναβρεθούμε. Τα μικρόφωνα αυτά κλείνουν. Ψυχή βαθιά...».

Η εισβολή έγινε παρουσία εισαγγελέα, ο οποίος εδήλωνε παρών «για να διευκολύνει το έργο των αστυνομικών». Είχε προηγηθεί ένα ματς μεταξύ των υψηλών κλιμακίων της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, καθώς από την πλευρά της εισαγγελίας δεν υπήρχε πρόθεση για αυτόφωρες συλλήψεις.

Η συνέχεια; Στις 6 το πρωί κι ενώ είχε μαζευτεί κόσμος εμπρός στο Ραδιομέγαρο, αποφάσισαν οι αστυνομικές δυνάμεις να ωθήσουν τους παριστάμενους προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Η επέμβαση συνοδεύτηκε με δακρυγόνα και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, μιας και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων δεν είχε διακοπεί. Σημειώνεται ότι στο Ραδιομέγαρο βρέθηκαν από τις πρώτες σχεδόν ώρες της εισβολής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εκ των οποίων δέχτηκαν τις «περιποιήσεις» των αστυνομικών.

Και δύο παραλειπόμενα από την εισβολή: Ρωτάει ο επικεφαλής ταξίαρχος έναν δημοσιογράφο «πώς αλλάζουν αυτές οι κασέτες που βγάζουν το πρόγραμμα;» Κι εκείνος, με πλήρη σοβαρότητα του απαντάει: «Δύσκολο πράγμα, πολύ δύσκολο, έχουν βάλει ένα ρομπότ να τα κάνει αυτά τα πράγματα και δεν μπορούμε να το κουλαντρίσουμε!»

Και πάλι ο επικεφαλής ταξίαρχος, ρωτάει έναν από τους εργαζόμενους: «Εσύ παιδί μου τι πολιτικής τοποθετήσεως είσαι;» Απαντάει ο εργαζόμενος κι αυτός με πλήρη σοβαρότητα: «Μεταξύ μας τώρα κύριε ταξίαρχε; Δεξιός είμαι!» Και ρίχνει ο επικεφαλής την υπέροχη ατάκα: «Το κατάλαβα παιδί μου, από την κόσμια διαγωγή σου».

Στο παρόν τώρα: Σήμερα στις 6 το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ενα χρόνο μετά τις 7 Νοέμβρη του 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά παραπαίει, βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ - ΠΟΣΠΕΡΤ συνεχίζουν στις επάλξεις του αγώνα, οργανώνοντας πανεργατικό συλλαλητήριο έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε σωματείο, ομοσπονδία, τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όλους τους μαζικούς φορείς να βρεθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ. Οχι μόνο για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε ένα αγώνα 17 μηνών, αλλά να διεκδικήσουμε να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ όπως ήταν πριν από τις 11 Ιουνίου του 2013 όταν προσπάθησαν να επιβάλλουν το "μαύρο".

Καλούμε όλους τους δημοκράτες ,τους αλληλέγγυους, τους μη υποταγμένους και κάθε ενεργό πολίτη όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας, τις δυνάμεις μας και τις διαφορές μας, σε έναν κοινό αγώνα για να σπάσουμε το "μαύρο" που επιβάλουν στις ζωές μας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την κυβέρνηση που καταδυναστεύει τα όνειρά μας, το μέλλον μας, τη ζωή μας. Η ενότητα κι ο αγώνας αποτελούν το όπλο απέναντι στη λαίλαπα, που αντιμετωπίζουμε».

http://www.enet.gr/

Διαβάστε σχετικά:

Βίντεο από την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ - Κι άλλο ένα από την μετάδοση της είδησης στη ΔΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom