Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Δεύτερη νύχτα βίας στο Φέργκιουσον - Καίνε και σπάνε τα πάντα για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν


- Φυλετικός "εμφύλιος" σαρώνει τις ΗΠΑ μετά τη μη παραπομπή σε δίκη του Ντάρεν Γουίλσον
- Οργή και βία στο Φέργκιουσον για δεύτερη μέρα
- Καμμένα αυτοκίνητα και επιχειρήσεις, συλλήψεις και επεισόδια από διαδηλωτές
- Εκατοντάδες άνδρες της Εθνικής Φρουράς έχουν αναπτυχθεί στην πόλη
- Δείτε απόσπασμα από την πρώτη συνέντευξη του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον νεαρό Μάικλ Μπράουν
- Έχασε το δρόμο ο Ομπάμα και πήγε να... μιλήσει στο Σικάγο



Για δεύτερη νύχτα το Φέργκιουσον και οι πολίτες του έμειναν ξάγρυπνοι. Η οργή δεν έχει καταλαγιάσει. Η βία "βασιλεύει" στην πόλη όπου στις 9 Αυγούστου ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον. 

Η απόφαση δικαστηρίου να μην παραπέμψει σε δίκη τον αστυνομικό ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ένας φυλετικός "εμφύλιος" στις ΗΠΑ, με την οργή να παρασέρνει σαν τσουνάμι τα πάντα.

Η πόλη του Φέργκιουσον είναι το επίκεντρο των διαδηλώσεων οργής. Μπορεί κάποιοι να θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά. Αλλά πάντα ανάμεσά τους θα υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν να ξεσπάσουν βίαια. Αυτοκίνητα καμμένα, επιχειρήσεις κατεστραμμένες, κτίρια παραδομένα στις φλόγες και η αστυνομία, με βία κι εκείνη να προσπαθεί ανεπιτυχώς να επιβάλει την τάξη. Οι διαδηλωτές έκαναν ακόμη και μια εκκλησία. 
Κάπως έτσι, φτάσαμε στη δεύτερη νύχτα ταραχών και βίας στο Φέργκιουσον. 

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, έδωσε εντολή να τριπλασιαστεί η δύναμη της Εθνοφρουράς στην πόλη και έδωσε στους άνδρες της ενισχυμένες εξουσίες. «Συνολικά θα υπάρχουν 2.200 μέλη της Εθνοφρουράς στην περιοχή. Θα προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες. Η κοινότητα αυτή αξίζει την ειρήνη», υπογράμμισε ο Νίξον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


"Έσπασε" τη σιωπή του ο Γουίλσον


Για πρώτη φορά από τις 9 Αυγούστου όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν, ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον μίλησε δημόσια για ό,τι έγινε. Δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή από την ημέρα που ουσιαστικά αθωώθηκε. Και επέλεξε για την πρώτη του συνέντευξη το ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο. 

Ο Γουίλσον είπε ότι λυπάται μεν για το θάνατο του 18χρονου αλλά έχει τη συνέντευξή του καθαρή και πως αισθάνθηκε να απειλείται η ζωή του γι’ αυτό πυροβόλησε το θύμα περισσότερες από έξι φορές.

«Πυροβόλησα μερικές φορές και μετά σταμάτησα. Του φώναξα "σταμάτα και πέσε στο έδαφος", δίνοντάς του την ευκαιρία να σταματήσει, ωστόσο αγνόησε την εντολή μου», είπε.

Είπε επίσης ότι τις 3 τελευταίες φορές πυροβόλησε εντός 3 μέτρων από τον Μπράουν, καθώς αυτός συνέχιζε να τον πλησιάζει απειλητικά. Και πρόσθεσε πως ότι θα είχε αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο εάν ο Μπράουν ήταν λευκός.

«Ο λόγος που έχω καθαρή τη συνείδησή μου είναι επειδή ξέρω ότι έκανα σωστά τη δουλειά μου», δήλωσε ο Ουίλσον.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 




Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ABC
Φωτογραφίες: Reuters - EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom