Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΤΩΡΑ: Επεισόδια στα Εξάρχεια - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα

Έφοδος της ΔΕΛΤΑ στα στενά για να βρουν τους αντιεξουσιαστές
Επεισόδια επίσης σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και Βόλο

- 7.000 αστυνομικοί στους δρόμους για την επέτειο συμπλήρωσης 41 ετών από τη 17η Νοεμβρίου 1973 και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
- Συμπλοκές έξω από το Μέγαρο Μουσικής και κυνηγητό ΜΑΤ με κουκουλοφόρους νωρίτερα το απόγευμα
- Περισσότερες από 30 προσαγωγές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων
- Αντιεξουσιαστές έβαζαν φωτιές σε κάδους και έστηναν οδοφράγματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ




H πορεία για την επέτειο συμπλήρωσης 41 ετών από τη 17η Νοεμβρίου στιγματίστηκε από επεισόδια ανάμεσα στους άντρες των ΜΑΤ και τους αντιεξουσιαστές. Αφού έφτασε η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, ομάδα αντιεξουσιαστών είχαν λογομαχία με άντρες των ΜΑΤ στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.



Τα επεισόδια τώρα έχουν επικεντρωθεί πλέον στα Εξάρχεια, όπου έχουν οχυρωθεί οι αντιεξουσιαστές. Εκεί, άνδρες των ΜΑΤ κάνουν εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ οι αντιεξουσιαστές απαντούν με πέτρες και με οτιδήποτε μπορούν να βρουν μέσα σε κάδους σκουπιδιών.
Μάλιστα, πριν λίγα λεπτά έγινε έφοδος της ομάδας ΔΕΛΤΑ στα στενά της περιοχής, προκειμένου να εντοπίσουν τους αναρχικούς. 
Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου



Τα αίματα γρήγορα άναψαν και ένα μπουκάλι από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών ήταν αρκετό για να ξεκινήσουν τα επεισόδια. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης και άμεσα απάντησαν και οι αντιεξουσιαστές, πετώντας μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς. 

Πολλοί από αυτούς πιάστηκαν και στα χέρια και γινόταν μάχη σώμα με σώμα στη Βασιλίσσης Σοφίας. 

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και σε ένα σημείο κοντά στον Πύργο Αθηνών και στο ύψος του ξενοδοχείου Hilton. 

Μετά από μισή ώρα "μαχών", η κατάσταση ηρέμησε στο συγκεκριμένο σημείο, με τις μάχες να μεταφέρονται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, τους οποίους έριξαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, δημιουργώντας οδοφράγματα. 

Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στους περισσότερους δρόμους της Αθήνας και κλειστή παραμένει μόνο η Λεωφόρος Αλεξάνδρας στο ύψος της ΓΑΔΑ.

Η σημαία έφτασε στις 4 στην πρεσβεία και υπήρξε ένα μικρής έκτασης επιεσόδιο για το ποιοι φοιτητές θα την πάρουν. 
 
Ομάδα διαδηλωτών έκαψε τις σημαίες της Αμερικής και την Ευρωπαίκής Ένωσης.

Η πορεία έχει κοπεί σε πέντε με έξι κομμάτια. Οι Αντιεξουσιαστές είναι πίσω από το Χίλτον κοντά στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ύψος του Πύργου των Αθηνών, τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης εναντίον ομάδας φοιτητών. 
Μία μεγάλη ομάδα φοιτητών έχει αποκοπεί και κατευθύνεται προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 
 
Τα περιορισμένα επεισόδια ξεκίνησαν στο ύψος του Νίμιτς, όταν μια ομάδα από το μπλογκ των Αντεξουσιαστών πέταξε ένα μπουκάλι προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που ανταπάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών. 

Σαράντα λεπτά νωρίτερα στην πρεσβεία έφτασαν και τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων του 1967-1974, που κρατούσαν πανό με το σύνθημα "Τιμάμε τα 41 χρόνια του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα". Τα μέλη του Συλλόγου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια αποχώρησαν.
Στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, συμμετέχουν περίπου 20.000 άνθρωποι.Παρούσες και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. 
Για πρώτη φορά φέτος, όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι με τη συμμετοχή περίπου 5.000 ατόμων, είναι μαζί. Στην κορυφή της πορείας είναι οι Αντιστασιακοί. 
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου έρχονται λίγες μέρες μετά τα επεισόδια στη Νομική και τις καταγγελίες φοιτητών για απρόκλητη επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ. Προκειμένου να μη γίνουν επεισόδια που θα αμαυρώσουν τις εκδηλώσεις, η αστυνομία έχει "κατεβάσει" στους δρόμους 7.000 αστυνομικούς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom