Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ασφαλιστικό:Οι 40άρηδες θυσία στο βωμό της τρόικας

Αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για όσους γεννήθηκαν μετά το 1975. Πόσο μειώνονται εισφορές και συντάξεις στον ΟΑΕΕ. Τι «κερδίζει» η κυβέρνηση από το πάγωμα των συντάξεων έως το τέλος του 2017. Ποιες είναι οι απαιτήσεις της τρόικας.


Όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση της έλευσης των δανειστών στην Αθήνα, τόσο μεγαλώνει ο φόβος ότι το ασφαλιστικό και κατά συνέπεια οι ασφαλισμένοι θα κληθούν για μία ακόμη φορά να πληρώσουν το μάρμαρο του δημοσιονομικού κενού.
Στο υπουργείο Εργασίας, έχοντας από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα αποστείλει τις νέες προτάσεις για διαρθρωτικές αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις, που όμως αποτρέπουν για την ώρα δύσκολες αποφάσεις, περιμένουν τις αντιδράσεις της τρόικας.
Οι δανειστές έχουν κάνει εξαρχής γνωστές τις θέσεις τους, οι οποίες δεν παρεκκλίνουν από τις αρχικές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν τη διατήρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, έτσι ώστε να διορθωθούν και εξόφθαλμες στρεβλώσεις-αδικίες στο εσωτερικό του συστήματος, τον διαχωρισμό των προνοιακών παροχών από τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και περαιτέρω συγχωνεύσεις - ενοποιήσεις.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι παρεμβάσεις αυτές θα οδηγούσαν σωρευτικά σε μείωση των κύριων συντάξεων γύρω στο 20%, παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις. Αυτή είναι άλλωστε και η δέσμευση που καθορίζει τη διαπραγματευτική γραμμή του υπουργείου Εργασίας.

Η ελληνική αντιπρόταση

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν γίνει είναι οι αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η/1/2015, γεγονός που θα οδηγούσε στην πράξη, όπως έχει αποκαλύψει το Εuro2day.gr, σε πιο γρήγορη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 (Νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη).
Το υπουργείο Εργασίας ζητά από τους δανειστές να εφαρμοστεί έστω για έναν χρόνο ο νόμος προκειμένου να διαπιστωθούν στην πράξη οι στρεβλώσεις και εφόσον χρειαστεί, μετά την άνοιξη να ληφθούν τα όποια διορθωτικά μέτρα.
Παράλληλα συζητιέται η αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο, με το υπουργείο Εργασίας να δεσμεύεται προς την τρόικα ότι οι όποιες απαιτούμενες αλλαγές μπορούν να περάσουν μέσα από την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2015. Οι δανειστές ζητούν επίσης παρεμβάσεις στο ύψος της κατώτατης σύνταξης, με δραστική μείωση του σκέλους της κρατικής χρηματοδότησης.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι το θέμα συνδέεται με την εφαρμογή του νόμου 3863, και εφόσον επισπευστεί η υλοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού, στο τέλος του επόμενου έτους, θα υπάρξει και μεγάλη μείωση της κρατικής επιδότησης.
Στο στόχαστρο των δανειστών έχει τεθεί το ΕΚΑΣ, που θεωρείται προνοιακό επίδομα και σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να αποδεσμευθεί από την κοινωνική ασφάλιση. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τη σύνδεση του ΕΚΑΣ με μιας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Παράλληλα, στις προτάσεις προς την τρόικα, το υπουργείο Εργασίας έχει περιλάβει μια σειρά μέτρων που οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων, θεωρώντας όμως ότι δεν θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά ούτε και στην κοινωνία.
Σε αυτές συγκαταλέγεται η πρόταση για πάγωμα των συντάξεων που αφορά τους ήδη συνταξιούχους, για τα έτη 2016-2017. Με το μέτρο αυτό αποτρέπεται δαπάνη της τάξης των 920 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20%, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων. Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ασφαλισμένων στη δυνατότητα αυτή, η πρόταση περιλαμβάνεται στο κείμενο που εστάλη στην τρόικα, έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων και εκτιμάται ότι μπορεί να ισχύσει από το 2015.
Κλειδωμένη θεωρείται και η αύξηση της 15ετίας σε 20ετία ως προϋπόθεση για λήψη οποιασδήποτε σύνταξης (όχι μόνο της κατώτατης). Η διάταξη αυτή θα αφορά τους νέους σε ηλικία ασφαλισμένους. Τίθεται για πρώτη φορά ηλικιακός διαχωρισμός και θα ισχύει για όσους το 2015 είναι 40 ετών (γεννήθηκαν δηλαδή το 1975).
Δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ισχύσει. Αποτελεί εναλλακτική πρόταση και θα διευκρινιστεί στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Στις προτάσεις όπου έχει εξαρχής εκφράσει τη συμφωνία της η τρόικα περιλαμβάνονται οι περαιτέρω ενοποιήσεις ταμείων, η δημιουργία ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, καθώς και η ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων από το 2017.
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom