Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Αύριο ο 32ος Μαραθώνιος Αθηνών, ο Αυθεντικός και οι αγώνες δρόμου 5 και 10χλμ


Ο 32ος Μαραθώνιος Αθηνών, "ο Αυθεντικός" δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, ένας δύσκολος αγώνας δρόμου για λίγους, μια σκληρή διαδρομή 42.195 μέτρων. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Μαραθώνιος Αθηνών, "ο Αυθεντικός" είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Αποτελεί μια δεξαμενή αξιών, κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, φιλίας και αλληλεγγύης, τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ενας αγώνας χωρίς προηγούμενο, όσον αφορά στο μέγεθος και στους αριθμούς θα είναι ο 32ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός. Η επιτυχία που γνωρίζει και η απήχηση του στον κόσμο, έχει ως αποτέλεσμα τα μεγέθη του αγώνα που διεξάγεται αύριο Κυριακή 9 Νοεμβρίου στην κλασική διαδρομή, να εντυπωσιάζουν και να μην έχουν σύγκριση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Αθήνα γιορτάζει το παγκόσμιο Μαραθώνιο Κίνημα

Η παγκόσμια κοινότητα του Μαραθωνίου γιορτάζει στην Αθήνα κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερου σαββατοκύριακου του Νοεμβρίου. Μια επίσημη εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκαν οι Καλύτεροι Μαραθωνοδρόμοι της Χρονιάς 2014 (BMR) και αναγνωρίστηκαν σημαντικές προσωπικότητες του χώρου πραγματοποιήθηκε χτες στο Κολέγιο Αθηνών,όπου τα αστέρια έλαμψαν εκθαμβωτικά.

Οι κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι του κόσμου για το 2014, ο Κενυάτης Ντένις Κιμέτο και η συμπατριώτισσά του Φλόρενς Κίπλαγκατ παρέλαβαν στην Αθήνα τα βραβεία τους ως κορυφαίοι της χρονιάς.

Τη λαμπρή τελετή διοργάνωσε για δεύτερη φορά εφέτος η AIMS (Διεθνής Ομοσπονδία Μαραθωνίων) σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, προκειμένου να αναδείξει διεθνώς τους κορυφαίους αθλητές σε άνδρες και γυναίκες, στο μαραθώνιο δρόμο.

Απονομές βραβείων στην εκδήλωση
Το πρώτο βραβείο της βραδιάς αφορούσε το «Εργο Ζωής», και το απέσπασε ο Τζώρτζ Χίρσχ, ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού “Runners world”: «Πραγματικά είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ευχαριστώ την AIMSγια την διοργάνωση, που δίνει ώθηση στο μαραθώνιο», είπε ο Αμερικανός.

Στον μαραθώνιο της Φρανκφούρτης πήγε το βραβείο «Πράσινος μαραθώνιος» με τον διευθυντή της διοργάνωσης Τζό Σίντλερ να δηλώνει:

«Πιστεύουμε πως όλος ο αθλητισμός πρέπει να προάγει την προστασία του περιβάλλοντος και αυτό έχουμε καταφέρει στο μαραθώνιο της Φρανκφούρτης»,

Το κοινωνικό βραβείο παρέλαβε ο μαραθώνιος του Τόκιο, που μέσα από το πρόγραμμα «Τσουνάγκου» έχει καταφέρει να συγκεντρώσει από το 2010 και έπειτα περίπου 1.9 εκ. ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το πανέμορφο γκαλά. Πραγματικά μεγάλη τιμή να παραλάβω αυτό το βραβείο», είπε ο Κόζι Σακουράι πρόεδρος του μαραθωνίου.

Οι Αργυρω Πλουμή, Αλεξάνδρα Μοναστηριώτη, Ελίνα Μακρίδη, Χριστίνα Καλτσά τιμήθηκαν για την συμμετοχή τους στο δρομικό κίνημα με την ιδική βράβευση, του «ανώνυμου δρομέα», που καθιέρωσε φέτος η AIMS σε συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ.

32ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ, Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ
Για την επιτυχημένη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους 2.200 εθελοντές, οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ενώ για τα μέτρα ασφαλείας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εργαστούν περισσότεροι από 500 ένστολοι αστυνομικοί. Μαζί τους θα είναι 150 άτομα από το ΕΚΑΒ, έτοιμα να βοηθήσουν σε κάθε απρόοπτο που έχει σχέση με την υγεία των δρομέων και των θεατών.

Συνολικά το ανθρώπινο δυναμικό που θα εργαστεί για την υποστήριξη του 32ου Μαραθωνίου θα είναι περισσότερα από 5.000 άνθρωποι που θα μεριμνούν για την σωστή οργάνωση, την άψογη διεξαγωγή και την ασφάλεια των 35.000 δρομέων και των 55.000 συνοδών τους.

Οι 35.000 δρομείς που θα πάρουν μέρος θα έχουν στην διάθεση τους 270.000 μπουκαλάκια νερό, 47.000 ισοτονικά ποτά και άλλους τόσους χυμούς, ενώ για την απαιτούμενη ενέργεια θα έχουν 26.000 ενεργειακές μπάρες, αλλά και 50.000 μπανάνες!

Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί με τα οχήματα της διοργάνωσης, καθώς θα χρησιμοποιηθούν 220 λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους δρομείς στην αφετηρία του Μαραθώνα,22 φορτηγά που θα μεταφέρουν τα ρούχα των αθλητών από τον Μαραθώνα στο Ζάππειο και τα δύο μεγάλα γερανοφόρα οχήματα που θα χρησιμεύσουν σε περίπτωση βλάβης των λεωφορείων αλλά και τα πέντε αυτοκίνητα οδικής βοήθειας που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής.

H μαγεία της αυθεντικής διαδρομής από τον Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο δεν μαγεύει μόνο τους ερασιτέχνες δρομείς σε όλον τον κόσμο αλλά και τους elite αθλητές του αγωνίσματος. Παρά τη δυσκολία της διαδρομής, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη ατομικού ρεκόρ, η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα επιβεβαιώνει ότι οι Κενυάτες Hillary Yego και Nancy Joan Rotich επιστρέφουν φέτος στην Αθήνα. Ένας άλλος δρομέας, ο οποίος αδιαμφισβήτητα έχει μια αδυναμία στην αυθεντική διαδρομή, είναι ο Raymond Bett, ο Κενυάτης δρομέας που θα τρέξει στον Μαραθώνιο Αθήνας για τέταρτη φορά, έχοντας κερδίσει στις δύο από αυτές και κατέχει το ρεκόρ του αγώνα 2.11.35.

Ο Hillary Yego απετέλεσε την περσινή έκπληξη, όταν νίκησε με 2.13.51. Από τότε ο 27χρονος πλέον αθλητής έχει βελτιώσει την επίδοσή του σε 2.11.54 όταν κατέλαβε την έκτη θέση στο Μαραθώνιο του Μαρακές τον Ιανουάριο. Σίγουρα είχε μια γεμάτη χρονιά με την Αθήνα να είναι ο 4ος αγώνας του φέτος.

Αυτός που σίγουρα θα προκαλέσει τον περσινό νικητή είναι ο Raymond Bett. Ο Κενυάτης αθλητής που κέρδισε στον Μαραθώνιο Αθήνας το 2010 και το 2012 έσπασε και τις δύο χρονιές το ρεκόρ του αγώνα. Πριν από τέσσερα χρόνια ο Bett έτρεξε σε 2.12.40 και στη συνέχεια βελτίωσε τον χρόνο αυτό σε 2.11.35 το 2012. Πέρσι επέστρεψε με στόχο να σπάσει το ρεκόρ διαδρομής 2.10.56 του Stefano Baldini που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Δυστυχώς αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και εγκατέλειψε μετά το 25ο χιλιόμετρο. Ο 30χρονος αθλητής ανυπομονεί για το φετινό ραντεβού και είναι έτοιμος να διεκδικήσει μια ακόμα νίκη δημιουργώντας ένα σερί νικών κάθε δύο χρόνια στον αγώνα μετά το 2010.

«Η Αθήνα είναι η γενέτειρα του Μαραθωνίου και εδώ ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Για αυτό μου αρέσει η Αθήνα και συνεχίζω να επιστρέφω. Πρόκειται για έναν μοναδικό αγώνα», δήλωσε ο Raymond Bett. Δύο ακόμα Κενυάτες επιστρέφουν στην Αθήνα φέτος, με ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν, οι Dickson Cheruiyot και David Rutoh.

Ένα ακόμα όνομα που τράβηξε την προσοχή μας είναι αυτό του John Kelai, νικητή του Μαραθωνίου στους Αγώνες Κοινοπολιτείας 2010 και πέμπτος στους φετινούς αγώνες στη Γλασκώβη. Η καλύτερη προσωπική του επίδοση είναι 2:09:09 και εάν καταφέρει να είναι σε καλή μέρα, θα είναι σίγουρα ένας υπολογίσιμος αντίπαλος.

Όσον αφορά στις γυναίκες, λίγο πριν την εκκίνηση του φετινού αγώνα, η Nancy Joan Rotich δήλωσε: «Ήταν μοναδικό το αίσθημα του τερματισμού στο στάδιο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι πολύ ιδιαίτερος και είμαι περήφανη για τη νίκη μου στον ιστορικό αυτό αγώνα» που κέρδισε πέρσι τον τίτλο στις γυναίκες σε 2:41:32. Η 26χρονη δρομέας από την Κένυα ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία της με την επιστροφή της φέτος στην Αθήνα. Μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου και η Ρωσίδα Kamila Shamsutdinova, με καλύτερο χρόνο 2:35:31, και η Yumiko Kinoshita. Η Γιαπωνέζα ήταν πέμπτη φέτος στον Μαραθώνιο του Ναγκάνο με χρόνο 2:39:38.

Αγώνας Δρόμου 5 χλμ και 10 χλμ

Παράλληλα με τον Μαραθώνιο Δρόμο διεξάγονται και Αγώνες Δρόμου 5χλμ. και 10χλμ.

Ώρα εκκίνησης του αγώνα   5χλμ. στις 7:50
Ώρα εκκίνησης του αγώνα 10χλμ. στις 8:50

Σημείο εκκίνησης: Λεωφ. Αμαλίας, μπροστά και δεξιά στην αλέα του Ζαππείου, στο ύψος του μεγάρου Μποδοσάκη ( Eurobank), με κατεύθυνση προς Σύνταγμα

Η όδευση της νέας διαδρομής είναι η ακόλουθη: Λεωφ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Ρήγα Φεραίου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Βασ. Σοφίας, αναστροφή επί της Βασ. Σοφίας - διασταύρωση ΝΙΜΙΤΣ, Βασ. Σοφίας (μπροστά από το Hilton), Ηρώδου Αττικού, είσοδος στα Προπύλαια του Παναθηναϊκού Σταδίου – Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός τρέχοντας πάνω στους διαδρόμους του Σταδίου στην αριστερή πλευρά.

Στον 32ο Μαραθώνιο της Αθήνας το μεγαλύτερο παιδικό πάρτι
Το πιο μεγάλο παιδικό πάρτι που έχει ζήσει η Αττική θα γίνει την Κυριακή 9 Νοεμβρίου προς τιμή του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Περισσότερα από 5.000 παιδιά από επτά διαφορετικούς Δήμους θα αποτελέσουν τον προάγγελο του σπουδαίου γεγονότος και θα υποδεχθούν τους χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο που θα αγωνιστούν στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό το Παναθηναϊκό στάδιο.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που σημειώνεται φέτος στις εκδηλώσεις κατά μήκος του Μαραθωνίου δρόμου, όπως ρεκόρ αποτελούν και οι 7 Δήμοι που θα συμμετάσχουν φέτος καταρρίπτοντας το προηγούμενο με τους πέντε που πήραν μέρος πέρυσι.

Οι ξεχωριστοί αυτοί αγώνες που δεν έχουν νικητές και ηττημένους ολοκληρώνονται 15 με 20 λεπτά πριν την άφιξη του προπορευόμενου δρομέα του Μαραθωνίου και ποικίλουν από 400 ως 1.100 παιδιά δημοτικού από Δήμο σε Δήμο. Σε όλα τα παιδιά απονέμονται μετάλλια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι παιδικοί αγώνες των Δήμων που εφάπτονται της Μαραθώνιας Διαδρομής και ο αγώνας 1000μ. που διεξάγεται στο κέντρο της Αθήνας με εκκίνηση το Σύνταγμα και τερματισμό το Παναθηναϊκό στάδιο γίνονται με την συμπαράσταση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με την ονομασία αγώνες παιδιών «Εθνική Τράπεζα». Διεξάγεται βέβαια και φέτος ο αγώνας των ξεχωριστών παιδιών Special Olympics.

Στους αγώνες των παιδιών από το Σύνταγμα με τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο αναμένεται να πάρουν μέρος 1.100 και ακόμη 250 παιδιά Special Olympics.

Αναλυτικά και κατά σειρά οι Δήμοι που διοργανώνουν παιδικούς αγώνες την Κυριακή 9 Νοεμβρίου είναι οι: Μαραθώνα, Ραφήνας (θα γίνει και στο Πικέρμι), Παλλήνης, Σπάτων-Αρτεμιδος, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού.Τα Σπάτα και το Χαλάνδρι μετέχουν για πρώτη φορά φέτος.

Διαβάστε όμως κι αυτό:

Ο Μαραθώνιος στη χώρα των τεσσάρων εκατομμυρίων φτωχών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom