Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:Tι προβλέπει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για ρύθμιση 97.000 δανείων του OEK


- Επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής μετά από συμφωνία με τις τράπεζες
- Διατηρείται η επιδότηση επιτοκίου μέχρι και 9 χρόνια για όσους είναι συνεπείς
- Μένουν εκτός ρύθμισης όσοι χρωστούν δόσεις για πάνω από 6 μήνες
- Δείτε παραδείγματα


Ρύθμιση για 97.000 οφειλέτες τραπεζών που πήραν στεγαστικό δάνειο από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το σχέδιο της απόφασης προβλέπει:

1.Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανείων που χορηγήθηκαν από τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου αποκλειστικά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για όσους δικαιούχους είναι ενήμεροι στην καταβολή οφειλομένων.

2. Ο ΟΑΕΔ δεν παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής μεταξύ δικαιούχων και τράπεζας, ενώ εξακολουθεί να καταβάλλει το προβλεπόμενο ποσό για την επιδότηση του επιτοκίου, μέχρι τη συμπλήρωση των εννέα (9) ετών από την υπαγωγή του δικαιούχου στο πρόγραμμα δανειοδότησης.

3. Το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης θα υπολογισθεί με βάση τον αρχικό χρόνο εξόφλησης (15ετία) και με το ισχύον κατά την κατάρτιση της νέας τροποποιητικής του χρόνου αποπληρωμής σύμβασης επιτόκιο της ΕΚΤ.

4. Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο έχουν συμβληθεί, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών.

5. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δύναται να παραταθεί η ανωτέρω προθεσμία.

Πόσο μειώνονται οι δόσεις - παραδείγματα

1. Δανειολήπτης με υπόλοιπο 125.138 ευρώ και επιδότηση επιτοκίου για τα επόμενα 5 έτη πληρώνει σήμερα 985 ευρώ. Με επιμήκυνση για 15 έτη η δόση πέφτει στα 380 ευρώ το μήνα.

2. Δανειολήπτης με υπόλοιπο 88.313 ευρώ και τρέχουσα δόση 1.000 ευρώ που έχει επιδότηση επιτοκίου για δυο ακόμη έτη. Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση και με παράταση για άλλα 10-15 χρόνια, η μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί στα 300 ευρώ.

Από την ισχύ της υπουργικής απόφασης οι δανειολήπτες που δεν χρωστούν δόσεις πέραν των τελευταίων έξι μηνών, θα μπορούν με αίτησή τους στην τράπεζα από την οποία πήραν το δάνειο να ζητήσουν και να διαπραγματευτούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου υπογράφοντας όμως νέα σύμβαση. Όσοι έχουν υπερβεί το εξάμηνο θα έχουν μεν τη δυνατότητα επιμήκυνσης, αλλά χωρίς την επιδότηση του επιτοκίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom