Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

«Ανοησίες» τα περί εξόδου από τα μνημόνια λένε τα διεθνή ΜΜΕ - Για “ελληνικό δράμα” μιλάει το CNBC


Ψηλά στην ατζέντα των ξένων μέσων ενημέρωσης βρίσκεται και σήμερα η δραματική επιδείνωση της ελληνικής αγοράς ομολόγων, αλλά και η νέα πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το τελευταίο τριήμερο τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την κατάρρευση των ελληνικών μετοχών και την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Τα διεθνή πρακτορεία αποδίδουν και αυτά με τη σειρά τους τη δραματική εικόνα των ελληνικών assets στην επανεμφάνιση του πολιτικού ρίσκου, στα σενάρια περί διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, ενώ δεν διστάζουν να αποδοκιμάσουν και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Το CNBC, σε νέο δημοσίευμά του, κάνει λόγο για το νέο, ελληνικό δράμα, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν φτάσει στο επικίνδυνο επίπεδο του 9%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η διαρκής άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξης πως αυξάνονται οι φόβοι για την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, στη σκιά του κινδύνου για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Όλες αυτές οι ανησυχίες έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ελληνική αγορά το τελευταίο τριήμερο.

Πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά απώλειες -25% από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά του το Bloomberg σημειώνει πως εδραιώνεται η ανησυχία στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να προκαλεί νέες αναταραχές στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, με την αισιοδοξία για στήριξη της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να είναι διάχυτη. Έκτοτε πολλά άλλαξαν, σύμφωνα με το Bloomberg.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, 11% χαμηλότερα από το υψηλό του Ιουνίου και βρίσκεται πλέον σε τροχιά διόρθωσης.

Σε δεύτερο, διαδοχικό δημοσίευμά του το Bloomberg, προειδοποιεί πως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο της χώρας από τα πακέτα διάσωσης έχουν τεθεί υπό ευθεία αμφισβήτηση, μπροστά στο μαζικό sell off των ελληνικών assets το τελευταίο τριήμερο.

"Τα σχέδια της Ελλάδας για απεμπλοκή από τα πακέτα διάσωσης καταρρέουν", προειδοποιεί το Bloomberg.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε επικίνδυνα σημείο, κοντά στη γραμμή πυρός, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, προειδοποιεί με τη σειρά του το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο το πρακτορείο σπεύδει να διευκρινίσει πως παρά τους διαφαινόμενους κινδύνους για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, δεν πρέπει κανείς να μιλά για τη δεύτερη ευρωπαϊκή κρίση, τουλάχιστον για την ώρα...

"Η μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές έχει αυξηθεί κατακόρυφα" σημειώνει από την πλευρά της η Wall Street Journal, παρακολουθώντας τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται μετοχές και ομόλογα στην Ελλάδα.

"Η Ελλάδα οδεύει προς τη συντριβή" είναι ο τίτλος του Business Insider.

Mάλιστα το πρακτορείο δεν διστάζει να χαρακτηρίσει... γελοίο το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία απεμπλοκή από τα μνημόνια, δεδομένων των δραματικών εξελίξεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα.

newmoney.gr 

Πρώτο θέμα στο CNBC το “ελληνικό δράμα”

Πρώτο θέμα γίνεται στο CNBC η αύξηση του ελληνικού ομολόγου και πάνω από το 8%, με το αμερικανικό δίκτυο να την ερμηνεύει σαν ένδειξη της ανησυχίας της αγοράς για την οικονομική σταθερότητα της χώρας, για την πιθανότητα εκλογών και για τα σχέδια περί πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο.

Στο 8,9%, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 7%, που για πολλούς αναλυτές θεωρείται ως μη βιώσιμο.

“Μας θυμίζει τη φάση 'risk off' από παλιά. Οι περιφερειακές βρίσκονται υπό πίεση συνολικά, κάτι που είναι ένα ενδεχομένως προειδοποιητικό σημάδι ότι το θεμελιώδες ρίσκο επιστρέφει”, λέει ο Richard McGuire, αναλυτής της Rabobank.

Οι επενδυτές δίνουν στην Ελλάδα μια ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με το σημερινό πολιτικό ρίσκο στη χώρα, λέει ο Naeem Asla, της AvaTrade.

“Οι προβολείς επέστρεψαν στην Ελλάδα, που θέλει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Οι ερωτήσεις τις οποίες κάνουν οι traders είναι εάν έχει αρκετά χρήματα για να βγει από το πρόγραμμα αρκετά νωρίτερα από το σχεδιασμό, γιατί αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανάγκες σχεδόν 25 δισ. ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει”.

Οι συμμετέχοντες στις αγορές θέλουν σαφήνεια γύρω από τις εσωτερικές διαμάχες στην ελληνική κυβέρνηση και να μάθουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη νομισματική πολιτική στη χώρα, λέει.

“Εκ των υστέρων, είχαμε μία ενδιαφέρουσα ημέρα”, λέει ο Bill Blain, της Mint Partners, για τις χθεσινές εξελίξεις. “Βλέπουμε την Ελλάδα σε μια πτώση με κενά, γιατί κανείς δεν είναι διατεθειμένος να bidάρει”.

Μάλιστα, κατά την άποψη του Blain, υπάρχει ήδη contagion (μετάδοση) της ελληνικής αναταραχής στην υπόλοιπη ευρω-περιφέρεια.

newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom