Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Υποκλοπές της ΕΥΠ για λογαριασμό επιχειρηματιών – Μια απομάκρυνση και δύο ντοκουμέντα



Διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρουν ότι «τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε διακίνηση παράνομων CD με ηχογραφημένες συνομιλίες που έγιναν για λογαριασμό επιχειρηματιών σε απόλυτη παρέκκλιση με τη νόμιμη διαδικασία για την εξάρθρωση ένοπλων ομάδων, εγκληματικών οργανώσεων κ.λπ.»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ η αποκάλυψη αυτή οδήγησε...
στην αιφνιδιαστική απομάκρυνση του προϊσταμένου του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος τμηματάρχης φαίνεται να ήταν προϊστάμενος επί σειρά ετών στην Ειδική Μονάδα Ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και να είχε επαφές με την CIA και άλλες ξένες μυστικές υπηρεσίες. Ο προϊστάμενος της ΕΥΠ φέρεται να μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία της Ασφάλειας.

Το στοιχείο που λείπει ωστόσο από το ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι αυτό που αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο, ότι δηλαδή στον 15o όροφο της Κατεχάκη είχε στηθεί παράνομο κύκλωμα που συνεργαζόταν με επιχειρηματίες για την τέλεση υποκλοπών, κάτι που είχε προκύψει και από το ρεπορτάζ μας ως καταγγελία χωρίς όμως καμία απόδειξη.

Το εντυπωσιακό στοιχείο του ρεπορτάζ του βήματος που υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος είναι ότι ο απομακρυνθείς αξιωματικός είχε ζητήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα «στα έγγραφα αιτήματα για παρακολουθήσεις που διακινούνται μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων της Αντιτρομοκρατικής να μην αναφέρονται μόνο αριθμοί τηλεφώνων αλλά και να καταγράφονται τα ονόματα των παρακολουθουμένων. Κάτι που φέρεται να εφαρμόστηκε αμέσως...» (σ.σ. τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο ρεπορτάζ της εφημερίδας)

Η 1η αποκάλυψη του ThePressProject: Η δικαιοσύνη τυφλή μπροστά στην ΕΥΠ

Στις 3 Οκτωβρίου το TPP στα πλαίσια της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής του εκπομπής είχε παρουσιάσει απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι «νόμιμες» συνακροάσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο η παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στο άρθρο 19 του Συντάγματος, μπορεί να γίνει για την διακρίβωση σοβαρών εγκληματικών δραστηριοτήτων μέσω βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών ή με την υπογραφή εφέτη σε περιπτώσεις εθνικής ασφαλείας.

Το TPP παρουσίασε τα στοιχεία του 2013 (τελευταία επίσημα) από την ΑΔΑΕ που δείχνουν τεράστια αύξηση των εγκεκριμένων αιτημάτων για λόγους εθνικής ασφαλείας (4.141 περιπτώσεις) ενώ σχεδόν άλλες 2.700 συνακροάσεις έγιναν για την διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων. Συμφωνα με τα επισημα στοιχεια το 2013 παρακολουθήθηκαν συνολικά περισσότεροι από οσοι αθροιστικά την περίοδο 2005-2012.

Το έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το TPP δείχνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες ζητούν από τον Εφέτη να δώσει έγκριση σε μια κόλα χαρτί που αναγράφει μόνο το τηλέφωνο, ή ακόμα και το ΙΜΕΙ (15ψήφιος μοναδικός κωδικός κινητού τηλεφώνου), πράγμα που αποδεικνύει ότι με αυτό τον τρόπο γίνονται υποκλοπές ακόμα και αν ο κάτοχος του τηλεφώνου χρησιμοποιεί ανώνυμες κάρτες, χωρίς καμία παραπάνω πληροφορία.

Το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών αναγράφει ότι για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν πρέπει να γίνει γνωστό το όνομα του ανθρώπου που παρακολουθείται αλλά ούτε και ο λόγος. Δηλαδή ζητείται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο να εγκρίνει στα τυφλά τις αιτήσεις της ΕΥΠ… κάτι που από τα νούμερα φαίνεται ότι δεν είχε πρόβλημα να κάνει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όταν παρακολουθούνται «νόμιμα» σχεδόν 7.000 τηλέφωνα ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση είναι υπερδεκαπλάσιος αν αναλογιστεί κανείς τις τηλεφωνικές συνομιλίες που γίνονται από κάθε συσκευή τηλεφώνου.

Η 2η αποκάλυψη του ThePressProject: Το τηλέφωνό σας είναι κοριός

Στην ραδιοφωνική εκπομπή του TPP παρουσιάστηκε επίσης τηλεφωνική υποκλοπή που βρίσκεται σε δικογραφία πολύκροτης υπόθεσης του τελευταίου καιρού (και άρα είναι επίσημη υποκλοπή της ΕΥΠ) στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ηχογράφηση ξεκινάει πριν την επίτευξη κλήσης.

Από τα ηχητικά ντοκουμέντα που ακούσαμε γίνεται σαφές ότι σε άλλες περιπτώσεις η ηχογράφηση ξεκινάει με τονικό σύστημα δέκα ψηφίων (και άρα ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου πληκτρολογεί ένα νούμερο) και σε άλλα με τρεις έως πέντε τόνους (και άρα ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί αποθηκευμένα νούμερα τηλεφώνων).

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή ακούγεται ο ύποπτος να μιλάει με κόσμο πριν κάνει την τηλεφωνική κλήση, αποδεικνύοντας έτσι για πρώτη φορά με απτά στοιχεία ότι η συσκευή που κρατάμε στα χέρια μας είναι στην πραγματικότητα ένας κοριός της ΕΥΠ που μπορεί να ηχογραφεί ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας.

Ακούστε εδώ  την ραδιοφωνική εκπομπή του ThePressProject


Από  ThePressProject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom