Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Σήμερα στο Εφετείο Ακης και ΣΙΑ για τις μίζες από τα εξοπλιστικά

Την ανώτατη ποινή,κάθειρξη 20 ετών,επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στον πρώην υπουργό - Βίκυ Σταμάτη και Αρετή Τσοχατζοπούλου (τους έχει επιβληθεί κάθειρξη 12 ετών) θα καθίσουν επίσης στο εδώλιο 

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να δικαστεί για την υπόθεση διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος από την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων, θα καθίσει σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Πρόκειται για τη δίκη του άλλοτε κραταιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο βαθμό, η οποία προσδιορίστηκε περίπου έναν χρόνο μετά την αυλαία στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στον οποίο είχε επιβληθεί σε
πρώτο βαθμό κάθειρξη 20 ετών, στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, στις οποίες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει κάθειρξη 12 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Βίκυ Σταμάτη όσο και η Αρετή Τσοχατζοπούλου οδηγήθηκαν στη φυλακή σε έκτιση της ποινής τους, ενώ από την έκδοση της πρωτόδικης δικαστικής ετυμηγορίας μέχρι και σήμερα έχουν απορριφθεί όλα τους τα αιτήματα για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους.

Στον Άκη Τσοχατζόπουλο το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε εξαντλήσει την αυστηρότητα του. Το δικαστήριο του επέβαλλε την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε ούτε στους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν ένοχοι, με εξαίρεση τον ξάδερφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ο Νίκος Ζήγρας με τις καταθέσεις του τόσο στο στάδιο της ανάκρισης όσο και στο ακροατήριο είχε κατονομάσει τον πρώην υπουργό όπως και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση ως τους «πρωταγωνιστές» στο πάρτι των εκατομμυρίων με τις χρυσές μίζες.

Συγκεκριμένα, με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους του Άκη Τσοχατζόπουλου τις ακόλουθες ποινές:

– Στον Αστέριο Οικονομίδη, 12 χρόνια
– Στην Φρόσω Λαμπροπούλου, 13 χρόνια
– Στον Νίκο Ζήγρα, 6 χρόνια
– Στον Γιώργο Σαχπατζίδη, 13 χρόνια
– Στον Γιάννη Σμπώκο, 16 χρόνια
– Στην Μαρία Ταλλίτα Τσεκούρα, 10 χρόνια
– Στον Νίκο Γεωργουλάκη, 10 χρόνια
– Στον Γιώργο Κωνσταντάτο, 10 χρόνια
– Στον Οράτιο Μελά, 10 χρόνια
– Στον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, 10 χρόνια

Ακόμα:
– Στον Παναγιώτη Σταμάτη, 6 χρόνια
– Στην Γκούντρουν Μολντενάουερ, 6 χρόνια
– Στον Φώτη Αρβανίτη, 6 χρόνια
– Στον Νίκο Καρατζά, 6 χρόνια

Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ο δικηγόρος Σπύρος Χατζηνικολάου και ο επιχειρηματίας Παντελής Ζαχαριάδης.

Από το σύνολο των προσώπων που καταδικάστηκαν για την υπόθεση αυτή στη φυλακή βρίσκονται (ήδη, τότε, προσωρινά κρατούμενοι), οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Φρόσω Λαμπροπούλου, Γιώργος Σαχπατζίδης, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος και Αρετή Τσοχατζοπούλου. Και αυτό διότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Ο μέχρι την έκδοση της απόφασης προσωρινά κρατούμενος Αστέριος Οικονομίδης αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Αναστολή δόθηκε επίσης και στον μέχρι τότε προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα. Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που ήταν ήδη προσωρινά ελεύθεροι το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ακόμη, σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέταξε τη δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ήδη ο ανακριτής της υπόθεσης. Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε ανήκει και το νεοκλασικό του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Έπειτα από μια μαραθώνια ακροαματική διαδικασία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ότι τελέστηκε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος -κατά την απόφαση- ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από την άνοιξη του 1997 ως τη λήξη της θητείας του (στις 23 Οκτωβρίου 2001), που συνδέονται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORM1.

Τα ωφελήματα μάλιστα που φέρεται να διακινήθηκαν ήταν 55 εκατ. ευρώ (18 δισεκατομμύρια δραχμές). Καταβάλλονταν, δε, τμηματικά στον πρώην υπουργό επί μία δεκαετία από παρένθετα πρόσωπα (Μπέλτσιο, Αβατάγγελο, Ματαντό, Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, Ζήγρα, Σμπώκο, Ντ. Μιχαηλίδη) και υπεράκτιες εταιρείες. Κατά τους δικαστές αποδείχθηκε πλήρως η κατηγορία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom