Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Μούγκα στη στρούγκα της συγκυβέρνησης - Γιατί αποφάσισαν ξαφνικά να μαντρώσουν τους βουλευτές - Τι φοβούνται οι Σαμαράς και Βενιζέλος;

4μηνη παράταση κι εκλογές την άνοιξη
Είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί μέχρι τέλους,να τα ξεπουλήσουν όλα και ν' αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων
Αυτή τη φορά τι θα κάνει το "κοπάδι" όλων αυτών που βγαίνουν στα στασίδια των καναλιών και κόπτονται για το λαό,ενάντια δήθεν στη φορομπηχτική πολιτική, που ψήφισαν και με τα δυό τους τα χεράκια;
Θα βρεθούν 5-10 να ορθώσουν το ανάστημά τους;
Ζείδωρον

- Στο ... μαντρί οι βουλευτές λίγο πριν τις κρίσιμες αποφάσεις και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα
- Κερδίζει τέσσερις μήνες η κυβέρνηση εάν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης
- Ισορροπίες του... τρόμου μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα γινόταν μια κίνηση που θα οδηγούσε στην αλλαγή του κλίματος, κυρίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Οι μάχες μεταξύ υπουργών αλλά και οι επιθέσεις από κυβερνητικούς βουλευτές ήταν σχεδόν στην ημερήσια διάταξη και το κλίμα αυτό ουσιαστικά οδηγούσε σε αδιέξοδο.
Την ψήφο να τη δώσει ο λαός, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου που ανακοινώθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια, ούτε καν μετά τη λήξη, της συνάντησής τους οδηγεί σε αν και μόνο συμπέρασμα αναφορικά με τον στόχο της.

Οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να πουν τώρα, την ώρα που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εάν εμπιστεύονται την κυβέρνηση η όχι.

Με την κίνηση αυτή το Μαξίμου επιχειρεί να κερδίσει το “ναι” 154 βουλευτών και ταυτόχρονα να “κλείσει” τα στόματα των διαφωνούντων.

Κανείς δεν θα μπορεί να πει “ναι” στην ψηφοφορία και στη συνέχεια με δηλώσεις του να συνεχίσει τη δημιουργία κλίματος και εντυπώσεων.

Με λίγα λόγια το Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει στο μαντρί τους κυβερνητικούς βουλευτές και να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον ως τα Χριστούγεννα για να συνεχίσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν με βάση τα όσα απαιτεί η τρόικα.

Παράλληλα η συζήτηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει την ευκαιρία για αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ επί των πολιτικών στην οικονομία με την κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες να είναι έτοιμη να ανακοινώσει και άλλες φοροελαφρύνσεις, αλλά και να αναπτύξει ολόκληρο το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο.

Με λίγα λόγια να μπορέσει να πείσει επιπλέον βουλευτές από τους 154 που διαθέτει αυτή τη στιγμή με έναν και μόνο στόχο. Την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Με βάση το σύνταγμα και τα όσα ανακοινώθηκαn το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων λέει ότι τη Δευτέρα θα γίνει αγιασμός για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, την Τρίτη θα κατατεθεί επίσημα η πρόταση, θα μεσολαβήσουν δύο ημέρες ώστε η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης να ξεκινήσει την Πέμπτη. Το Σάββατο το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Και ... στο βάθος εκλογές την Άνοιξη



Επί της ουσίας πάντως και παρά τα όσα διαρρέονται από το Μαξίμου ακόμη και εάν πεισθούν στο σύνολό τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές τα ... κουκιά δεν βγαίνουν. 

Με 154 βουλευτές και 23 ανεξάρτητους συνολικά ο αριθμός που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι 180 βουλευτές δηλαδή, δεν... βγαίνουν. Χρειάζονται και οι ψήφοι τουλάχιστον ενός από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Κάπως έτσι θεωρείται απίθανο αυτή την ώρα να υπάρξει η συνεργασία εκείνη που θα οδηγήσει σε εκλογή προέδρου.

Με τον τρόπο αυτό όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα.

Στόχος επί της ουσίας είναι να ξεκινήσει μια περίοδος μικρών αλλά συνεχόμενων παροχών ώστε ως την Άνοιξη να υπάρξουν εκλογικά οφέλη για τα κυβερνητικά κόμματα που θα προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες ότι το πρόγραμμα “δουλεύει” και πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Μάλλον από χθες μιλάμε ουσιαστικά για την κήρυξη μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου.

Σε απλά Ελληνικά το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης συνιστά και κίνηση κάλυψης των μετόπισθεν των δύο ηγετών.

Ο κ. Σαμαράς κλείνει, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αντικατάστασής του με άλλον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας (!) και επιτάχυνσης της Προεδρικής εκλογής (σ.σ. που τοποθετείται πλέον κανονικά το Φεβρουάριο). Σενάρια που δεν διακινήθηκαν μόνον από την αντιπολίτευση ή δημοσιογράφους αλλά, ενίοτε, είχαν ως πηγή και στελέχη της συμπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός πετάει το γάντι στους βουλευτές του, οι οποίοι παρέχοντας ψήφο στην κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων θα πρέπει εφεξής να επιδείξουν αυτοκυριαρχία ως προς τις διαφοροποιήσεις και τις ενστάσεις τους και, φυσικά, πειθαρχία ως προς την κεντρική πολιτική γραμμή της εξάντλησης του χρόνου που έχει συνταγματικά στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος έχει εξίσου ή μεγαλύτερη ανάγκη την εσωκομματική νηνεμία. Ο ίδιος και οι επιλογές του αμφισβητούνται, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ομιλούν δημοσίως για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο παρασκήνιο σοβούν τα σενάρια για κινήσεις αποσταθεροποίησης της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας και, τελικά, της κυβέρνησης. Με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης επιδιώκεται να ενισχυθεί η συσπείρωση (σ.σ. όσο αυτό είναι εφικτό στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ) και, φυσικά, να... μπουν, προσωρινά έστω, στις θήκες τα εσωκομματικά μαχαίρια. Εφόσον η κυβέρνηση εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είναι το πλέον πιθανό σενάριο, οι κινήσεις Βενιζέλου διευκολύνονται, έστω για σύντομο χρονικό διάστημα.

Με την κίνηση, λοιπόν, αυτή, οι δύο άνδρες συμμαζεύουν τα του οίκου τους (σ.σ. δύσκολα θα υπάρξει, για παράδειγμα, νέα διαφοροποίηση υπουργού α λα Ντινόπουλος), διασκεδάζουν την εικόνα έντασης μεταξύ τους και πολώνουν έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μία πολιτική περίοδο χάριτος λίγων εβδομάδων εντός της οποίας, ελπίζουν πως, θα καταφέρουν να σχηματοποιηθεί η επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο στην Ελλάδα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρχει ορατό σχέδιο ρύθμισης του χρέους και απαλλαγής από την τρόικα. Στο μεσοδιάστημα θα επιδιώξουν να ξεδιπλώσουν και το αφήγημά τους για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τις (λίγες πάντως) πιθανότητες εξασφάλισης των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την ανάδειξη νέου Προέδρου

H αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση

"Η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται" λένε στην Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα.

"Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη βουλή" λένε χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως μετέδωσε το STAR. Έστω κι έτσι, καταλήγουν, "ας εμφανιστεί για μια τελευταία φορά στο κοινοβούλιο να απολογηθεί για την πολιτική του".

Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Τσίπρας έθεσε το κόμμα του σε πολιτική ετοιμότητα καθώς προβλέπει ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί και να είναι ραγδαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom