Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ


Στις 27 Αυγούστου 2014 ο Αγγελοκαστρίτης φίλος Καστρινός έγραψε στη σελίδα του το παρακάτω κείμενο,το οποίο και μεις αναδημοσιεύσαμε:
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΪ ΛΙΑ;


Όλα ξεκινούν από ένα μύθο, ένα θρύλο, μια φήμη, και συνήθως στη περιοχή, να υπάρχει συγκεκριμένο σημάδι. Όπως για την περίπτωσή μας ένα μικρό ξωκλήσι. Και οι φήμες για κάποιο κρυμμένο θησαυρό κεντρίζουν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, που επηρεάζονται απ’ τη γοητεία της περιπέτειας και το όνειρο του εύκολου πλούτου. Άνθρωποι που ζούν μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και η φαντασία τους οργιάζει.
Κι αν δεν σκάψεις δε βρίσκεις. Ακόμη και το βάθος που είναι κρυμμένος ο θησαυρός πάντοτε παίζει. Οι πενήντα πόντοι μπορεί να γίνουν ένα μέτρο, πέντε η δέκα μέτρα. Κάτι τέτοιο έγινε εδώ και αρκετό καιρό και μέσα στο ξωκλήσι του Αϊ Λιά στην ομώνυμη περιοχή στο Αγγελόκαστρο. 
Μπήκαν, έσκαψαν με την άνεσή τους οι επίδοξοι χρυσοθήρες, και κανείς δεν πήρε χαμπάρι τίποτε. Βρήκαν δεν βρήκαν τίποτα, τα εικονίσματα και ο Θεός το ξέρει. 
Εκείνο όμως που γεννάει τεράστια ερωτηματικά, είναι πώς ο λάκκος βρέθηκε καλυμμένος, και μάλιστα στρωμένος με καινούργιο τσιμέντο; Υπενθυμίζω ότι το ξωκλήσι του Αϊ Λιά ανήκει στη δικαιοδοσία του Μοναστηριού του Παντοκράτορα , κι αυτό είναι ο κλειδοκράτορας και ο διαχειριστής του.
 Το κείμενο ήταν αυτό. Αρκετοί θα το είχατε διαβάσει και τότε.Γι’ αυτό το ενημερωτικό κείμενο, η Ιερά μοναστική κοινότητα του Μοναστηριού μας, θεώρησε ορθό και δίκαιο, να βάλει δικηγόρο να μας συνετίσει, να μας απειλήσει και να μας «τραβήξει το αυτί». Τους απαντώ (νηφάλια μέχρι στιγμής) δημόσια και έντιμα όπως έμαθα να κάνω πάντοτε, και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας.


Απάντηση του AGGELOKASTRO NEWS
Με όλον το σεβασμό  που έχω προς το σχήμα σας και την περίσσια ευλάβεια προς το μοναστήρι του Αγγελοκάστρου παρακαλώ πολύ δεχθείτε την απάντησή μου στην γνωστοποίηση που έλαβα ηλεκτρονικά και κατ’ εντολή σας από την νομική σύμβουλο  της ιεράς μονής.
Εν πρώτοις δεν ενήργησα «εν κρυπτώ και παραβύστω»,δεν  κατηγόρησα κανέναν, δεν συκοφάντησα  κανέναν, δεν  άφησα υπαινιγμούς για κανέναν και ούτε  απέδωσα μομφή σε κανέναν. Συλλογισμούς και ερωτήματα εξέφρασα για ένα θέμα που  άπτεται τόσο της ευαισθησίας της δικής μου όσο και όλων των κατοίκων του Αγγελοκάστρου, γιατί αφορά σε ιερά και όσια, σε χώματα και ξωκλήσια των προγόνων μας. 
Αν ο λόγος μου ενόχλησε γιατί παρερμηνεύτηκε, πρώτος ζητώ τη συγχώρεση. Αν όμως ο λόγος μου χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν γνωρίζω για ποιους ενδεχομένως λόγους, θα εκφράσω τη λύπη μου. Έχω την αγαθότητα να πιστεύω ότι οι όποιες  διαφορές, υποτιθέμενες ή πραγματικές, και τα όποια ερωτηματικά, ανάμεσα στην εκάστοτε μοναχική κοινότητα της ιεράς μονής και των κατοίκων του Αγγελοκάστρου, πρέπει πρώτα να  διευθετούνται με τον τρόπο που ο δικαιοκρίτης Κύριος μας διδάσκει και η ορθόδοξη μοναχική βιωτή υπαγορεύει. 
Το να καταφεύγει η ιερά μονή αμέσως στο δικηγόρο για κάθε Αγγελοκαστρίτη, που θεωρεί ότι την προσέβαλε ή την κατηγόρησε ή την καταχράστηκε ή είχε πρόθεση να αμαυρώσει την εικόνα της, ούτε χριστιανικό είναι, ούτε φρόνιμο για πολλούς και ευνόητους λόγους. 
Ασφαλώς γνωρίζετε ότι το μοναστήρι μας δοκιμάστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και βέβαια όχι από κοσμικούς ή Αγγελοκαστρίτες. Μια περιπέτεια που γνωρίζω καλά και δεν έμαθα που έχει καταλήξει και τι δρόμο έχει πάρει. Αναμφισβήτητα παραλάβατε μια  δύσκολη κατάσταση και αναλάβατε μια ευθύνη πολύ μεγάλη με την απόφασή σας να μονάσετε στο μοναστήρι μας. 
Μια ευθύνη και ένα έργο,  που πέρα από την άσκηση και τον κανόνα σας, σκοπό έχει, προς όφελος πάντα των πιστών και για τη δόξα του Θεού, να ειρηνεύσει τις συνειδήσεις και να αποκαταστήσει την αμαυρωθείσα εικόνα τόσο του μοναστηριού όσο και αυτών που φυσικά ή ηθικά το έβλαψαν. 
Αυτή η προσπάθεια και η ευαισθησία σας, σας καθιστά  άγρυπνες για κάθε τι που επιβουλεύεται το ήθος και τον αγώνα σας. Ενδεχομένως  λοιπόν και η κίνησή σας να καταφύγετε αμέσως σε δικηγόρο, διαβάζοντας προφανώς βιαστικά το κείμενό μου και χωρίς να ζητηθεί η οποιαδήποτε διευκρίνιση η εξήγηση, ερμηνεύεται και εξηγείται από το χρηστό σας ήθος και την αγωνία σας για το μοναστήρι.   
Επιθυμώ λοιπόν και πιστεύω ότι διαβάζοντας την επιστολή μου το πνεύμα της καταλλαγής θα πνεύσει εκατέρωθεν. Σε αυτό και με αυτό το πνεύμα είμαι στη διάθεσή σας για να προσφέρω οποιαδήποτε υπηρεσία για το καλό του μοναστηριού, πέρα από τον άχρωμο, άγευστο, τυπικό και επιδεκτικό κόσμο των νομικών διατυπώσεων και δρόμων, που κανείς μας δεν έχει διάθεση να ακολουθήσει. 
Ήδη το μοναστήρι μας ταλανίζεται ακόμη στις συνειδήσεις των πιστών - δεν γνωρίζω αν και σε δρόμους νομικούς - από την πρόσφατη  περιπέτειά του. Ας συμβάλλουμε  στην ειρήνευση και στην καλή αλλοίωση των πάντων, έχοντας μοναδικό και ασφαλή οδηγό το ανέσπερο φως της  Μεταμόρφωσης του Χριστού.
Με εκτίμηση
 AGGELOKASTRO NEWS

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οποιος ανακατωνεται με τα καρβουνα
και λερωνεται και μαυριζει
Εχεις νταραβερια μαζι τους και ειναι φυσικο και επομενο να παθαινεις τετοια Ισως καποια στιγμη
να καταλαβεις και συ τι πραμα ειναι
αυτοι οι ρασοφοροικαι ποιοι ειναι
οι συμαχοι τους
melito

Read more: Go to TOP and Bottom