Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Εικονικός ισολογισμός για να κρύβονται τα χρέη...

Τον καταψήφισε η αντιπολίτευση και ο Σπ. Αδάμης της πλειοψηφίας!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ: ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

- Παπαναστασίου: «Τα σκούπιζαν όλα και τα έβαζαν κάτω από το χαλί»

- Μοσχολιός: «Περήφανος για το δήμο που παρέδωσα»
- Θα πολλαπλασιαστεί το πόσο που θα πληρώνει ο δήμος για την αποπληρωμή των δανείων

Ψηφίστηκε ο ισολογισμός του δήμου Αγρινίου για το 2013 στην αποψινή.... συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεχίστηκε μετά την αναβολή της προηγούμενης Δευτέρας.


Ο ισολογισμός ψηφίστηκε από την παράταξη Παπαναστασίου (πλην του Σπ. Αδάμη) και την παράταξη Μοσχολιούενώ καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Ανυπόκακτο Αγρίνιο. Η παράταξη Τραπεζιώτη δήλωσε ότι δεν ψηφίζει τον ισολογισμό εκφράζοντας έντονη αντίρρηση με τον τρόπο που παρουσιάστηκε από το προεδρείο στο τι προβλέπει ο νόμος για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι τέθηκε ο προβληματισμός για το ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η παράταξη Παπαναστασίου δεν ψήφιζε τον ισολογισμό. Ο πρόεδρος του συμβουλίου Κ. Ρόκος ανέφερε ανάλογη περίπτωση στο δήμο Φαρσάλων, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε την απόρριψη του ισολογισμού αναφέροντας ότι μόνο ενστάσεις μπορούν να υπάρξουν, ενώ η απόρριψη σημαίνει και διαδικασία διαχειριστικού ελέγχου βάζοντας τη λειτουργία του δήμου σε περιπέτεια.

Επί της ουσίας η δημοτική αρχή θέλησε να καταγράψει τις ενστάσεις στο ισολογισμό και γενικότερα σε ό,τι παραλαμβάνει. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η δημοτική αρχή θέλει να δείξει με τις ενστάσεις της ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρουσίασε μια «μαγική εικόνα» για τα οικονομικά του δήμου, ενώ ο δήμος έχει συσσωρευμένα χρέη και δάνεια. 

Ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι το πλεόνασμα που παρουσιάζει η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι δεσμευμένο σε συγκεκριμένους κωδικούς, ενώ μίλησε ακόμη για αύξηση ανεξόφλητων υποχρεώσεων των δημοτών, τα μεγάλα κόστη σε ενοίκια και το δάνειο για το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος «που θα μπορούσε να αποφευχθεί». 

Ακόμη παρουσίασε στοιχεία για τα ανεξόφλητα τιμολόγια προηγούμενων ετών λέγοντας ότι «δεν θα είχαμε απλήρωτους προμηθευτές, αν όντως είχαμε τόσο καλά οικονομικά». Το σημαντικότερο όλων ήταν η αναφορά στο δανεισμό του δήμου που ανέφερε ότι από το 2015 που λήγει η περίοδος χάριτος και ο δήμος θα καλείται κάθε χρόνονα πληρώνει περίπου 1,5 εκατομ. ευρώ για την αποπληρωμή τους. Και κατέληξε επικρίνοντας την πολιτική Μοσχολιού για «μετάθεση των προβλημάτων και των δανείων στο μέλλον».«Τα σκούπιζαν όλα και τα έβαζαν κάτω από το χαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του ο πρώην δήμαρχος Π. Μοσχολιός δήλωσε υπερήφανος για τον δήμο που παρέδωσε. Επιτέθηκε στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι η διαδικασία της διπλής συνεδρίασης είχε σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις. «Δεν σας πρέπει κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας σε όσα τέθηκαν από την δημοτική αρχή, ενώ δεν αμφισβήτησε τα νούμερα που ακούστηκαν από την πλευρά του Γ.Παπαναστασίου και περιορίστηκε να τονίσει ότι τα οικονομικά επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι ο κόσμος δεν πληρώνει τη ΔΕΗ άρα και τα ανταποδοτικά στο δήμο και στο γεγονός ότι υπήρχαν μεγάλα χρέη και δάνεια από τους πρώην δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο.

Από τη μεριά των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν ειπώθηκαν πολλά υπό το πρίσμα ότι η θέση του καταγράφηκε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας. Ωστόσο ο Τ. Παπανικολάου ανάφερε ότι δεν πρέπει να εκβιάζεται το σώμα αναφορικά με την ψήφιση του ισολογισμού, ενώ ο Στ. Μερμίγκης τόνισε ότι ανέφερε ότι η «πρωτεύουσα-πόλη» για την οποία γίνοταν λόγος τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα ψέμα και αναρωτήθηκε με νόημα αν ο δήμος δεν εισπράττει επειδή ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει ή αν, όπως υποψιάζεται, δεν πλήρωναν τέλη οι ημέτεροι…

ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης


 NEWS PRESS AGRINIO


TO ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ
ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 
Η΄ ΠΩΣ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου για τον Απολογισμό, Ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης έτους 2013.
Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να διεξάγεται με βάση το Άρθρο 163 του ΚΔΚ, σε ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα κατά την άποψή μας, διότι το....
Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει υποχρέωση να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχοεπί του απολογισμού και του ισολογισμού μαζί με την έκθεση του ενεργήσαντος τον έλεγχο αυτού Ορκωτού Λογιστή, της διαχείρισης του οικονομικού έτους που έληξε και για να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο απαιτείται χρόνος και διεξοδική συζήτηση.
Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή επέλεξε να «στριμώξει» το θέμα αυτό και να το συζητήσει με άλλα θέματα  κατά τη συνεδρίαση της 29/9/2014 με συνοπτικές διαδικασίες δημιουργώντας εύλογα προβληματισμό και σκέψεις για την σκοπιμότητα αυτής της επιλογής.
Πάρα ταύτα η Δημοτική μας παράταξη ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ με τρόπο εμπεριστατωμένο και συγκεκριμένες αναφορές στα οικονομικά κείμενα κατέδειξε, αξιοποιώντας και την έκθεση του Ορκωτού Λογιστή, τις σημαντικές ανεπάρκειες που υπάρχουν στο οικονομικό, λογιστικό και διαχειριστικό σύστημα του Δήμου Αγρινίου και οι οποίες επιδρούν ουσιωδώς στην ακρίβεια και την ορθότητα των κονδυλίων του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης.
Αναφερόμενοι μεταξύ άλλων, ενδεικτικά και μόνον στις παρατηρήσεις που διετύπωσε ο Ορκωτός Λογιστής στην έκθεσή του και συγκεκριμένα:
α) ότι ο Δήμος Αγρινίου δεν ενημέρωσε τον Ορκωτό Λογιστή για τις εκκρεμείς δικαστικές αγωγές τρίτων εναντίον του Δήμου με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται έτσι η οικονομική κατάσταση του Δήμου και
β) ότι στον Ισολογισμό δεν εμφανίζονται 4.700.000€ με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια, δηλαδή στη περιουσία του Δήμου, να απεικονίζεται πλασματικά και συγκεκριμένα η περιουσία του Δήμου να εμφανίζεται αυξημένη ισόποσα, δηλαδή αυξημένη κατά 4.700.000€.
Με τέτοιου είδους αλχημείες εμφάνιζε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Μοσχολιός πλεόνασμα στο Δήμο Αγρινίου. Όμως αν αποτυπωθεί, όπως θα έπρεπε, το ανωτέρω ποσό των 4.700.000€ στον Ισολογισμό τότε ευχερώς διαπιστώνεται ότι ο Δήμος Αγρινίου το 2013 ήταν ελλειμματικός ως προς το αποτέλεσμα τουλάχιστον κατά 3.612.709,99€, όπως αποδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς και έτσι αποδομήσαμε την εικόνα του υγιούς και εύρωστου οικονομικά Δήμου που είχε «κατασκευαστεί» τα τελευταία χρόνια.
Μετά απ’ αυτή την εμπεριστατωμένη παρέμβαση μας ο σημερινός Δήμαρχος Αγρινίου αναγκάστηκε να αναβάλλει το θέμα και η συζήτηση επανελήφθη στη συνεδρίαση της 3-10-2014 όπου η σημερινή Δημοτική Αρχή επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις μας και συμφώνησε με τις αντιρρήσεις μας πλην όμως στη συνέχεια, υιοθετώντας την άποψη της δέσμιας αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου,ενέκρινε τελικά τον Απολογισμό, τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα χρήσης νομιμοποιώντας έτσι την διαχείριση του έτους 2013 που έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.  
Αγρίνιο 4/10/2014
 Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom