Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Πανικός στην κυβέρνηση: Φοβούνται "βόμβα" από το ΣτΕ στα θεμέλια του ΕΝΦΙΑ


- Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθεί η αίτηση πολιτών που έχουν ακίνητα σε διάφορα περιοχές της χώρας
- 13 φορολογουμένοι ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να αναπροσαρμόσει της αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
- Από την απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθεί ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα
- Τι θα υποστηρίξει ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας, Δημ. Σκαλτσούνης, κατά την συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια

Η τύχη των αντικειμενικών τιμών κρίνεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εκεί σύντομα θα συζητηθεί η αίτηση 13 ιδιοκτητών ακινήτων από διάφορες περιοχές της χώρας που ζητούν να αναπροσαρμόσει η Πολιτεία τις αντικειμενικές τιμές και να ακυρωθεί η άρνηση της.

Ο νόμος προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει την υποχρέωση να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το αργότερο κάθε διετία.

Ειδικότερα, οι 13 φορολογούμενοι, τον Νοέμβριο του 2013, είχαν υποβάλει, αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρουν ότι η παράλειψη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.

Όπως επισημαίνουν οι 13, ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Από την πλευρά του ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Δημ. Σκαλτσούνης, κατά την συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, θα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι το 2010 ξεκίνησε πανελλαδική διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά λόγω του μεγάλου όγκου των εργασιών καθυστέρησε η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2012.

Μετά ήρθαν τα Μνημόνια με συνέπεια την αστάθεια και τη διαρκή μεταβολή των τιμών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες.

Όπως γίνεται αντιληπτό αν το Συμβούλιο Επικρατείας αποφασίσει πως πρέπει να μειωθούν οι τιμές για να προσαρμοστούν με τις εμπορικές, τότε θα προκύψει μέγα θέμα με τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom