Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΔΝΤ: «ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ το μνημόνιο» - «Εχετε δεσμεύσεις. Τηρήστε τις»

Συζητά έξοδο, αλλά πρώτα ζητεί υλοποίηση μεταρρυθμίσεων - 25 δισ. κοστίζει η... «έξοδος»

του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
«ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕ» την κυβερνητική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της συνάντησης Λαγκάρντ-Χαρδούβελη το ΔΝΤ και εμφανίστηκε συγκρατημένο σε σχέση με τα «ενδεχόμενα επόμενα βήματα». 

Συζητά την αποχώρησή του από το πρόγραμμα, φαίνεται όμως ότι θέτει ως προϋπόθεση την εφαρμογή του Μνημονίου και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Η έξοδος της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα κοστίζει 25 δισ., καθώς τόσα θα πρέπει να βρει από τις αγορές τα επόμενα χρόνια.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, που μετείχε στη χθεσινή συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, σε δήλωσή του στην «Ε» είπε ότι «η βεντάλια άνοιξε και οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν».

Δύσκολη η προσέγγιση,  ακόμη και για τους φωτογράφους. Από μακριά και με τηλεφακό...Δύσκολη η προσέγγιση, ακόμη και για τους φωτογράφους. Από μακριά και με τηλεφακό...Η συνάντηση, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Συμμετείχαν επίσης σε αυτή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας. Από πλευράς του ΔΝΤ, το «παρών» έδωσαν ο υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις.
Με τη Λαγκάρντ
Στο επίκεντρο της συνάντησης της Κρ. Λαγκάρντ με την ελληνική αντιπροσωπεία στην έδρα του ΔΝΤ ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε σκοπό να θέσει την έξοδο από το Μνημόνιο και την απεμπλοκή από το Ταμείο. Οπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, η χθεσινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του προαναφερθέντος στόχου και «διαμόρφωσης του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν εισέλθει στην αίθουσα της συνάντησης, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πεντάλεπτο τετ α τετ με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, ενώ στο τέλος η γενική διευθύντρια είχε και ιδιαίτερη συνομιλία δέκα λεπτών με τον Γκίκα Χαρδούβελη. Αμέσως μετά την έξοδο της ελληνικής αντιπροσωπείας από την έδρα του ΔΝΤ, ανώτατος αξιωματούχος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης είπε: «Ημουν σκυθρωπός το πρωί, είχα άγχος για τη συνάντηση, αλλά τώρα αισθάνομαι καλύτερα, είδα μια θετική ανταπόκριση».
Σε ανεπίσημη ενημέρωση, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας υποστήριξαν ότι υπήρξε «η έναρξη των συζητήσεων για το θέμα της απεμπλοκής της Ελλάδας από το ΔΝΤ», αλλά αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. «Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που έχει πολλούς πρωταγωνιστές και πολλές παραμέτρους. Μιλήσαμε για το σήμερα και το αύριο», είπε ανώτατη κυβερνητική πηγή στην «Ε». «Η βεντάλια των λύσεων άνοιξε. Θέλουμε να υπάρξει μια μετεξέλιξη της σχέσης, στην οποία όλοι θα κερδίσουν...».
«Μεγάλη πρόοδος»
Ο Γκίκας Χαρδούβελης αμέσως μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του Ταμείου περιορίστηκε σε μια δήλωση on camera, χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις, στην οποία τόνισε: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μάς συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε», κατέληξε.
Από τη μεριά του, το ΔΝΤ εξέδωσε δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνάντηση στέλνοντας το δικό του «μήνυμα» κάνοντας λόγο για τα «πιθανά επόμενα βήματα». Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τους Ελληνες αξιωματούχους για τη «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας» και τους ενθάρρυνε για την αποφασιστική εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Η ίδια, επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προγράμματος.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης κράτησε κλειστά τα χαρτιά σχετικά με την πρόταση Λαγκάρντ για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης όσο και για τον οδικό χάρτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματά της. Οι δηλώσεις Λαγκάρντ - Τόμσεν το προηγούμενο 48ωρο στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον κινήθηκαν προς μία κατεύθυνση: «το περιβάλλον των αγορών είναι εύθραυστο και χωρίς μια προληπτική στήριξη το ρίσκο είναι υψηλό...».
Πρόθεση του υπουργού Οικονομικών ήταν να προτάξει στη συνάντηση τη βούληση της κυβέρνησης για αποδέσμευση από το ΔΝΤ μετά την επόμενη αξιολόγηση. Επίσης πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η προληπτική γραμμή στήριξης να προέλθει από την Ευρώπη και τον ESM, αλλά και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου πλαίσιο στενής εποπτείας και τριμηνιαίων ελέγχων. Η επιδίωξη της κυβέρνησης Σαμαρά να δείξει ότι ξεφορτώνεται το ΔΝΤ «σκοντάφτει» στον προβληματισμό πολλών Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, που στη διάρκεια της συνόδου του Ταμείου εμφανίστηκαν μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα «προβληματισμένοι και ανήσυχοι για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Σε κάθε περίπτωση, χρονικό ορόσημο όλων των εξελίξεων στο σίριαλ «απεμπλοκής από το ΔΝΤ» θα είναι η τρέχουσα αξιολόγηση, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για τη διευθέτηση του χρέους και τέλος τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου και από τα οποία, όπως διέρρεαν κυβερνητικά στελέχη, «πιστεύεται πως θα προκύψουν ελάχιστες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες».
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP Ο ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

Μεγάλο εμπόδιο το έλλειμμα εμπιστοσύνης

Οι Βρυξέλλες και η συνεδρίαση του Euro group αποτελούν τον επόμενο σταθμό του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Το πρώτο μέρος του ταξιδιού, που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2014, όταν τότε θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για τη λύση που θα δοθεί σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα έχει συμφωνηθεί εάν μπορεί να αλλάξει μορφή η επιτήρηση των εταίρων-δανειστών.
Τις ανησυχίες των ξένων προσπαθεί να κατευνάσει ο υπουργός ΟικονομικώνΤις ανησυχίες των ξένων προσπαθεί να κατευνάσει ο υπουργός ΟικονομικώνΠριν από όλα αυτά, όμως, ο κ. Χαρδούβελης θέλει να έχει πείσει τους εταίρους ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και ως εκ τούτου οι δανειστές δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα, εφ' όσον αποφασίσουν να χαλαρώσουν λίγο τη θηλιά που έχουν περάσει στην ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται σήμερα να ενημερώσει του ομολόγους του στο Eurogroup, αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου, όπως και για τα σχέδια που έχει η Αθήνα σχετικά με την επόμενη μέρα του Μνημονίου.
«Σύμμαχοι»
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι Βρυξέλλες, σε απόλυτη συνεργασία με το Βερολίνο, εμφανίζονται ως σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας «απεμπλοκής» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέτοντας βέβαια ως όρο ότι δεν θα διεκδικήσει και την πλήρη απεξάρτησή της από τον έλεγχο των Ευρωπαίων.
Ως αντάλλαγμα οι Βρυξέλλες προτείνουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του ESM, ώστε να αποκτήσει η χώρα έναν «κουμπαρά» για τα δύσκολα και οι Ευρωπαίοι ένα άλλοθι για να συνεχίσουν να έχουν υπό την εποπτεία τους την Ελλάδα.
Βέβαια, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένοι να τα «σπάσουν» με το ΔΝΤ, στην περίπτωση που το Ταμείο επιμείνει να παρέχει και το ίδιο, μέσω μιας εναλλακτικής γραμμής χρηματοδότησης, ένα ποσόν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου να συνεχίσει να μετέχει ενεργά στην εποπτεία της οικονομίας.
Οι πιέσεις
Σε αυτό το κλίμα ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ενημερώσει του ομολόγους του όχι μόνο για τις οικονομικές, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά και για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα της «απεμπλοκής».
Ωστόσο, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο υπουργός Οικονομικών πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του είναι πολλά. Το κυριότερο όλων είναι το γεγονός ότι οι εταίροι-δανειστές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τα δανεικά τους.
Η αντίδραση των αγορών, στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει η Αθήνα σχετικά με τις προθέσεις της, δείχνει ότι η χρηματοδότηση των ταμειακών αναγκών της χώρας μέσω της έκδοσης ομολόγων είναι μάλλον δύσκολη.
Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν οδηγηθεί ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καθιστούν απαγορευτικό το δανεισμό μέσω των αγορών από μια χώρα που το χρέος της δεν είναι βιώσιμο και έχει ανοιχτή μια συζήτηση σχετικά με τη διευθέτησή του.
Τα 25 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει της ανάγκες της μοιάζουν τεράστιο ποσόν, τη στιγμή που στην πραγματικότητα η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές δανεισμού.
Ακόμα και το «μαξιλαράκι» των 11 δισ. ευρώ που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι άγνωστο αν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα προκύψουν από τα τεστ αντοχής που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.
Αλλωστε ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, προσπαθώντας να απαντήσει σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση του προγράμματός του, ξεκαθάρισε ότι τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καίγοντας έτσι ένα χαρτί στο οποίο πόνταρε εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom