Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Βαρύ το πένθος! Δυο λοχίες 33 και 34 ετών και ένας δεκανέας πεζοναύτης 19 ετών οι νεκροί από την έκρηξη στο πεδίο βολής στον Βόλο (βίντεο)


- Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την έκρηξη σε πεδίο βολής στο Βόλο
- Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία των στρατιωτών!
- Σε αστοχία υλικού οφείλεται η φονική έκρηξη
- Αν το βλήμα εξερράγη μέσα στον σωλήνα του όλμου ίσως ο σωλήνας ήταν σκασμένος ή είχε βλάβη, δηλώνει στο Newsit ο Στρατηγός Σταμάτης Βελλίδης, Πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
- Η τραγωδία συνέβη κατά τη διάρκεια άσκησης του 505 τάγματος πεζοναυτών
- Ένας 30χρονος αξιωματικός τραυματίας - Χειρουργείται στο νοσοκομείο Βόλου


ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ


Αβάσταχτος είναι ο πόνος για τον αδόκητο χαμό τριών νέων ανθρώπων κατά την διάρκεια άσκησης στο Πεδίο Ασκήσεων «ΓΛΑΦΥΡΩΝ» Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ, από τη διάρρηξη του σωλήνα του όλμου τραυματίστηκαν θανάσιμα οι Επαγγελματίες Οπλίτες λοχίες (ΠΖ) Γεώργιος Ορφανίδης 33 ετών και Αναστάσιος Μεζαλάς 34 ετών και ο δεκανέας (ΠΝ) Φώτιος Ανδρικόπουλος 19 ετών, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών.

Ο τραυματίας Αξιωματικός διεκομίσθη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Επί τόπου έχουν μεταβεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές.

Το χρονικό της τραγωδίας



Ήταν 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης όταν βρισκόταν σε εξέλιξη προγραμματισμένη άσκηση του στρατού στο πεδίο βολής της κοινότητας Γλαφυρών, ανάμεσα στην περιοχή του Στεφανοβικείου και τον Βόλο. Σύμφωνα με το OnAlert.gr η έκρηξη οφείλεται σε αστοχία πυρομαχικού. 
 
Η έκρηξη σφοδρή, ο θάνατος δυο επαγγελματιών οπλιτών, που είχαν το βαθμό του λοχία κι ενός στρατιώτη ήταν ακαριαίος. Ελαττωματικό βλήμα εξερράγη σε σωλήνα όλμου 81 χιλιοστών. Ένας αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά. Άμεσα αποκλείστηκε ο χώρος της τραγωδίας, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

Φωτογραφία: e-volos.grΦωτογραφία: e-volos.gr

Όπως είπε στο NewsIt ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Καραμπατσάς, ο τραυματίας έχει μπει στο χειρουργείο καθώς φέρει σοβαρό τραύμα αλλά οι γιατροί είναι αισιόδοξοι και ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο NewsIt ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Γλαφυρών, Δημήτρης Λειβαδιώτης, το πεδίο βολής είναι εκτός στρατοπέδου και περίπου οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Βόλου. Κοντά στο σημείο της τραγωδίας δεν υπάρχουν σπίτια. 

Όπως τόνισε ο κ. Λειβαδιώτης, ο στρατός τον είχε ειδοποιήσει ότι σήμερα, αύριο και στις 14 Οκτωβρίου θα γινόταν άσκηση στο συγκεκριμένο πεδίο βολής. 

Με εντολή του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έδωσε επίσης εντολή στον υφυπουργό Άμυνας Ιωάννη Λαμπρόπουλο και στον αρχηγό ΓΕΣ Χρίστο Μανωλά να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος για να συντονίσουν την επιχείρηση. Ζήτησε επίσης, από τον αρχηγό ΓΕΣ να ολοκληρώσει τάχιστα τις έρευνες για τα ακριβή αίτια.

Όπως δήλωσε στο Newsit o Στρατηγός Σταμάτης ΒελλίδηςΠρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ "ο όλμος είναι όπλο σταθερό κατά τη βολή. Τοποθετείς τη συσκευή του όλμου, δηλαδή έναν σωλήνα πάνω στον τρίποδα υπο γωνία. Και βάζεις το βλήμα του όλμου από την πάνω πλευρά μέσα στον σωλήνα και το οποίο ολισθαίνει προς τα κάτω. Όταν το βλήμα φτάνει στον πάτο του σωλήνα, εκρήγνυται ένα σωληνάκι και ωθεί το βλήμα του όλμου με ταχύτητα προς τα πάνω. Αν το βλήμα εξερράγη μέσα στον σωλήνα του όλμου ίσως ο σωλήνας ήταν σκασμένος ή είχε βλάβη".

Ακούστε ΕΔΩ αναλυτικά τι δήλωσε στο newsIT ο Στρατηγός Σταμάτης Βελλίδης, Πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ρεπορτάζ: Πάρις Καρβουνόπουλος - Ισμήνη Λέντζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom