Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η μετοχική σύνθεση της «Α.Ε.» Βορίδη! Δείτε ποιοι θα συμμετέχουν στην εταιρεία


Στα κάγκελα είναι γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ για τις αλλαγές που θα επιφέρει η περιβόητη Α.Ε. εταιρεία «ΕΣΑΝ» που ψηφίζεται στη Βουλή και φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη.

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο Βορίδη που ψηφίζεται στη Βουλή και μέσω του οποίου δημιουργείται μια εταιρεία Α.Ε. η οποία θα καθορίζει για τα επόμενα…50 χρόνια τον τρόπο που θα κοστολογούνται οι νοσηλείες τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης υπεραμύνεται των αλλαγών καθώς τονίζει πως η εταιρεία ΕΣΑΝ θα ανανεώνει και θα προσδιορίζει με βάση τα νεώτερα πάντα δεδομένα, το «κοστολογικό σύστημα» με το οποίο θα χρεώνονται οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ καθώς στη μετοχική σύνθεση της ΕΣΑΝ θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρηθούν-πουληθούν μετοχές της εταιρείας.

Ειδικότερα με βάση τη σύνθεση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, τουλάχιστον το 51% των μετοχών της εταιρείας θα ανήκει στο δημόσιο ενώ έως 29% θα μπορεί να πάρει ακόμη και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αλλά ακόμη και ιατρικοί σύλλογοι.

Αυτό όμως που προκαλεί περισσότερο τις αντιδράσεις είναι το υπόλοιπο 20% που μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες. Ιδιώτες που θα καθορίζουν πως θα κοστολογούνται οι υπηρεσίες στα νοσοκομεία.
Στο κοστολογικό αυτό μοντέλο πάντως έχουν ενταχθεί 900 διαγνωστικές ομάδες πάνω στις οποίες θα ορισθούν τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα αμείβονται συγκεκριμένες ασθένειες και η περίθαλψη των ασθενών.

Τα ποσά θα είναι ίδια τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
http://www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom