Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Μιχάλης Σελέκος: Ο Αγρινιώτης Ρομπέν των… Δασών του Χαϊδαρίου


Αν και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος (βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 1991) δείχνει να μην είναι άνετος στο κατάλληλο δημαρχείο (αυτό του Χαϊδαρίου). Ο Μιχάλης Σελέκος, με τη ροκ κοτσίδα του, δείχνει να μην ταιριάζει καθόλου σε αυτό το αχανές και χλιδάτο δημαρχείο (ολοκληρώθηκε την περασμένη 8ετία επί δημαρχίας Δημήτρη Μαραβέλια) και το ίδιο μεγάλο, αλλά ηλιόλουστο γραφείο του.
Υποψήφιος δήμαρχος από το 1994 στο Χαϊδάρι με το ΚΚΕ, είδε το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα, μετά από 20 χρόνια. Οι ισορροπίες επέστρεψαν στο δήμο Χαϊδαρίου, που εκτός του διαλείμματος των 8 ετών της δημαρχίας Μαραβέλια, διοικείται από  κεντροαριστερούς δημάρχους.
Μεταξύ φιλικών συγχαρητήριων, μιας σύσκεψης (σ.σ αφορούσε την κατασκευή δύο πεζογεφυρών, η μια στο Παλατάκι και η άλλη στην οδό Παπανδρέου, που θα σώσουν πολλές ζωές, καθώς ο κόσμος δεν θα αναγκάζεται να διασχίζει τη λεωφόρο Αθηνών, με κίνδυνο τη ζωή του) και δύο πολιτικών γάμων, παραχώρησε στην «aftodioikisi.gr» την πρώτη συνέντευξη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος…. Η επιθυμία του να βάλει και τους δημότες Χαϊδαρίου στο «παιχνίδι», οι λαϊκές συγκεντρώσεις και όλοι αυτοί οι φίλοι έξω από το γραφείο του, που ήθελαν … «να σφίξουν το χέρι του φίλου, που έγινε δήμαρχος και όχι του δημάρχου, που έγινε φίλος», όπως παραδέχθηκαν και οι ίδιοι μας οδήγησαν, στο δάσος Χαϊδαρίου και όχι του Σέργουντ…
Συνέντευξη Δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκου
 Στην Αγγελική Βύζικα
 Μετά από πόσα χρόνια ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκλεγήκατε δήμαρχος;
«Είμαι δημοτικός σύμβουλος από το 1991 μέχρι και σήμερα. Και εκλέχθηκα δήμαρχος φέτος. Υποψήφιος δήμαρχος είμαι από το 1994. Πάντα ήμασταν παρόντες, στο δημοτικό Συμβούλιο, με καλά ποσοστά και σημαντική παρουσία εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, ως παράταξη».
Το Χαϊδάρι διοικούντο στο παρελθόν από κεντροαριστερούς δημάρχους, για πρώτη φορά την περασμένη 8ετία, εξελέγη δήμαρχος Νεοδημοκράτης.
«Το Χαϊδάρι μετά το ’74 και τη μεταπολίτευση, την πρώτη 4ετία είχε δήμαρχο Κεντροαριστερό, στη συνέχεια Κομμουνιστή, μετά εξελέγη ο Ντηνιακός από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ο Σπηλιόπουλος, πάλι από το ΠΑΣΟΚ, επέστρεψε ο Ντηνιακός και  μετέπειτα ο Μαραβέλιας με τη Νέα Δημοκρατία και μετά από 32 χρόνια επιστρέφει στις «ρίζες» του».
Ο Δημήτρης Σκαμπάς ήταν ο τελευταίος δήμαρχος, που ανήκε στο ΚΚΕ;
«Όντως ο Δημήτρης Σκαμπάς ήταν κομμουνιστής, ο οποίος αξίζει εδώ να πούμε ότι είχε ένα αξιόλογο έργο. Επί δημαρχίας του μπήκαν οι βάσεις για να γίνουν πάρα πολλά έργα υποδομής στο Χαϊδάρι. Αποχέτευση, δέσμευση ελεύθερων χώρων, έργα ανάπλασης όπως είναι η οδός Καραϊσκάκη, που πήρε αυτή τη μορφή σήμερα, με την πεζοδρόμηση. Λύθηκαν προβλήματα στις γειτονιές, δόθηκε βήμα στον πολιτισμό με το θεατράκι της Γρηγορούσας, δηλαδή μπήκαν οι βάσεις πολλών έργων επί Σκαμπά».
 Το Χαϊδάρι είναι ένας Δήμος με αρκετά προβλήματα. Ποιές θα είναι οι προτεραιότητες της Νέας Δημοτικής Αρχής;
«Το Χαϊδάρι είναι πολύ μεγάλος δήμος έχει τεράστια έκταση, με βουνά και θάλασσα. Αρχίζει από τον Σκαραμαγκά, το θαλάσσιο μέτωπο, έχουμε το Σχιστό, τα δύο βουνά το Ποικίλο και το όρος Αιγάλεω, το Στρατόπεδο, τους χώρους του Δαφνιού και του Δρομοκαίτειου και φυσικά τον αστικό ιστό. Είναι από τους μεγαλύτερους δήμους σε έκταση, στην Αττική. Έχουμε προβλήματα, που μπορούμε επιγραμματικά να τα αναφέρουμε. Αρχικά είναι η προστασία του περιβάλλοντος, τόσο της θάλασσας όσο και των ορεινών όγκων, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει οι ορέξεις κάποιων, τόσο για την καταστροφή του Σκαραμαγκά και την εκμετάλλευση του, αλλά και για τη δήθεν αξιοποίηση των ορεινών όγκων, που αυτό σημαίνει καταστροφή.
 Στη συνέχεια είναι η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και η καθαριότητα. Τεράστια προβλήματα, με το Χαϊδάρι να έχει καταντήσει κυριολεκτικά βρώμικη πόλη.
 Η λειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων, με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Στόχος μας είναι να πάρουμε όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και επίσης να μειώσουμε τα τροφεία, που πληρώνουν οι γονείς.
 Ανάπτυξη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού τα οποία δυστυχώς έχουν απαξιωθεί το τελευταίο διάστημα, έχουν υποβαθμιστεί.
Να λειτουργήσουν οι παιδικές χαρές, που έχουν κλείσει λόγω μη πιστοποίησης τους,  με αποτέλεσμα πάρα πολλές οικογένειες και παιδάκια να ταλαιπωρούνται γιατί δεν έχουν ένα χώρο που να μπορούν να παίξουν, να ξεκουραστούν ή να έχουν ασχολίες.
 Πρέπει επίσης, να λυθεί το συγκοινωνιακό, καθώς δεν  υπάρχει σύνδεση περιοχών του Δήμου, όπως η Αφαία, το Δαφνί, το Δάσος και άλλες γειτονιές με το μετρό και υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων, που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό.
 Πρέπει να δούμε την καλή λειτουργία των ΚΑΠΗ. Να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε γειτονιές, στις λεγόμενες «ξεχασμένες» γειτονιές, όπου υπάρχουν τοπικά προβλήματα και γενικά να δώσουμε την αίσθηση σε όλους τους κατοίκους, ότι ο Δήμος αφορά κυρίως τους ίδιους. Αυτοί οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι η ψυχή της πόλης, έχουν λόγο και θα πρέπει οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις τους, ο λόγος τους να γίνεται δεκτός, από τη δημοτική αρχή. Να αναδείξουμε έτσι και το ρόλο των κατοίκων και των μαζικών φορέων της πόλης ως συμμέτοχους στην προσπάθεια να κάνουμε το δήμο μας καλύτερο και πιο ανθρώπινο και να λύσουμε έτσι προβλήματα, που έχουν οι λαϊκές οικογένειες.
 Ένα δεύτερο σκέλος, που έχει να κάνει με το κοινωνικό έργο του δήμου είναι να  υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες, οι οποίες βιώνουν τη φτώχια. Άνεργους συμπολίτες μας, που είναι πάρα πολλοί. Τα ποσοστά ανεργίας στο Χαϊδάρι, όπως και σε όλη τη δυτική Αττική είναι πολύ μεγάλα και ειδικά στη νεολαία είναι πάνω από 60%. Να δούμε από ένα πλέγμα κοινωνικών δράσεων και παρεμβάσεων, πως μπορούμε να ανακουφίσουμε αυτές τις οικογένειες και τους νέους ανθρώπους. Δηλαδή, με κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, ό,τι μπορούμε να κάνουμε γύρω από αυτό το θέμα. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει και  ο κόσμος, ότι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει να παλέψει και ο ίδιος και να ανατραπούν οι συσχετισμοί που υπάρχουν σήμερα. Όσο διαιωνίζεται αυτό το σύστημα, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση. «Μπαλώματα» θα είναι μόνο χωρίς πραγματικά να υπάρξει λύση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας και της φτώχιας, που βιώνει ο κόσμος».
Υπάρχει καλή συνεργασία με την Περιφέρεια. Έχετε κάνει κάποια συνάντηση με τη νέα Περιφερειάρχη;
«Έχουμε κάνει συνάντηση. Θα κάνουμε και άλλες πολλές στο μέλλον, καθώς πολλά θέματα αφορούν και στην Περιφέρεια. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία της, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο η Περιφέρεια θα μπορέσει να ξεφύγει από το ρόλο, τον οποίο παίζει, αυτό του διαμεσολαβητή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δήμους και το στοίχημα είναι αν θα έρθει με την πλευρά των δήμων, που παλεύουν για να απαιτήσουν έργα, που είναι απαραίτητα ή αν θα υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής ένωσης, που θέλουν έργα βιτρίνας, μελέτες, επιλέξιμα έργα, που δεν έχουν σχέση  με τις ανάγκες που υπάρχουν».
Υποτίθεται ότι υπάρχει και στην Περιφέρεια αλλαγή σκεπτικού και όλα δείχνουν ότι θα έρθει στην πλευρά των δήμων.
«Υποτίθεται. Εγώ μόνο αυτό μπορώ να πω υποτίθεται…».
 Όπως έχουν τονίσει και άνθρωποι της κυβέρνησης, το «παιχνίδι» μεταφέρεται στους Δήμους. Οι δήμαρχοι πλέον θα είναι «μικροί πρωθυπουργοί» και θα αποφασίζουν αυτοί. Βλέπετε να πετυχαίνει ή θα μείνει μόνο στα λόγια;
«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για τους Δήμους να παίξουν ένα ρόλο. Ναι μεν, αυτόν της τοπικής εξουσίας, αλλά χωρίς να δίνονται χρήματα από την κεντρική εξουσία στους δήμους, πόροι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους. Οπότε έτσι θα αναγκάζει, θα πιέζει, τους δήμους να φορολογούν τους δημότες, ώστε να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας τους. Δηλαδή, παίζει ένα ωραίο παιχνίδι, στο οποίο προσπαθεί να  βγάλει από πάνω της, τις ευθύνες που έχει ως κυβέρνηση, η οποία φορολογεί όλους τους κατοίκους, έχει τα έσοδα του κράτους και θέλει οι δήμοι να παίξουν το ρόλο του «φορομπήχτη» για δεύτερη φορά, κατά των κατοίκων. Παράλληλα, έχει ένα ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των δήμων και περιοριστικό και ως προς τις αρμοδιότητες και ως προς το τι μπορεί να κάνουν οι δήμοι και ως που φθάνουν τα όρια τους. Επίσης, θέλουν μέσω των δήμων να περάσει η ανταποδοτικότητα σε πολλές μορφές. Έχει αρχίσει παλαιότερα με τα σκουπίδια, έφθασε στους παιδικούς σταθμούς που πληρώνουν τα τροφεία, έχει φθάσει στα κολυμβητήρια, στα αθλητικά κέντρα, στον πολιτισμό. Το επόμενο βήμα είναι να περάσουν στα νηπιαγωγεία και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης,
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει τομείς των δήμων, που είναι κερδοφόροι, που θεωρούνται «φιλέτα» να δοθούν στους ιδιώτες. Να περάσει, δηλαδή, την ιδιωτικοποίηση μέσω των δήμων, στην καθαριότητα, το πράσινο, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη μηχανογράφηση, τα λογιστήρια. Ένα μεγάλο, επίσης, θέμα έχει να κάνει ότι  μέσω των δήμων πέρασαν, στη χώρα μας, οι ελαστικές θέσεις εργασίας, με τα λεγόμενα 2μηνα, 5μηνα, 8μηνα, 4ωρα, 5ωρα, η απλήρωτη δουλειά, τα stages, οι ΜΚΟ, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και όλο αυτό το φάσμα, το οποίο το μόνο που κάνει είναι να έχει τους εργαζόμενους «όμηρους» χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δουλειά χωρίς μεγάλη διάρκεια, που τους αναγκάζει να παρακαλούν κάθε φορά τον εκάστοτε δήμαρχο, τους βουλευτές και τους παράγοντες των κομμάτων της εξουσίας, για να πάρουμε ένα 2μηνο ή ένα 4μηνο απασχόλησης, ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο της φτώχιας, που υπάρχει σήμερα. Ο δήμοι λοιπόν, ήταν ο μηχανισμός, που προχώρησαν όλες αυτές τις ελαστικές θέσεις εργασίας. Δεν αγωνίστηκαν για να κατοχυρωθούν μόνιμες θέσεις, να υπάρχει προσωπικό ώστε να γνωρίζουν τι προσωπικό μπορούν να διαχειριστούν. Για παράδειγμα, εμείς εδώ στο Χαϊδάρι, αρχίζει η χρονιά για τους παιδικούς σταθμούς και δεν ξέρουμε τι μόνιμο προσωπικό υπάρχει και πόσα παιδιά μπορούμε να πάρουμε».
 Από τα λεγόμενα σας, προτεραιότητα εκτός της λύσης των προβλημάτων του δήμου, για σας κυριότερο μέλημα είναι η ενεργή ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των δημοτών.
«Επιδιώκουμε τη συμμετοχή. Ήδη μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα πάμε σε λαϊκές  συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά, για να μας πει ο κόσμος τη γνώμη του, να αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν, να κάνει προτάσεις, παρατηρήσεις, ώστε την πλούσια αυτή εμπειρία που θα μαζέψουμε να την αξιοποιήσουμε για να κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις και το σχεδιασμό για το επόμενο χρονικό διάστημα. Εμείς θέλουμε τη γνώμη του κόσμου δεν θέλουμε να είμαστε μακριά, δεν θέλουμε να διοικούμε από το δημαρχείο»
Θεωρείτε ότι είναι αρκετά τα 5 χρόνια θητείας;
«Ναι είναι καλό διάστημα. Μπορείς έχεις το χρόνο να θέσεις τους στόχους σου και να τους υλοποιήσεις. Προτού κλείσουμε, θα ήθελα να προσθέσω, ότι εκτός της μείωσης των τροφείων, στις προθέσεις μας είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε στη μείωση των δημοτικών τελών σε ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα να τα αυξήσουμε  σε μεγάλες επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να πληρώσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο και θα μειώσουμε τα δίδακτρα στο πνευματικό κέντρο και στον αθλητισμό».

NEWS PRESS AGRINIO
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom