Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑΛΤΗΣ για πρώτη κατοικία - Η τρόικα εκβιάζει την Κύπρο και ετοιμάζεται για την Ελλάδα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
σκίτσο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 

ΕΝΦΙΑ: Καμία μείωση για τις πρώτες δόσεις του φόρου - Παγίδες στις εκπτώσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα - Αγκάθια στις διευκολύνσεις για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες 
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Η κυβέρνηση εκλιπαρεί τους δανειστές για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 31η Δεκεμβρίου μέχρι να ξεπεραστεί ο κάβος της προεδρικής εκλογής 
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ: Βιβλική καταστροφή: η οικονομική διαχείριση στη διάρκεια των Μνημονίων (2009-2014) προκάλεσε στους Ελληνες πολίτες απώλεια πλούτου έως 760 δισ. ευρώ!


του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Την ενόχληση των δανειστών φέρεται να έχει προκαλέσει η πρόθεση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου να παρατείνει μονομερώς το καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία.
Εύλογη η ανησυχία της Αθήνας μην τυχόν και «σκάσει» η «βόμβα» της πρώτης κατοικίας πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μία συγκυρία που θρυμματίζεται η εικόνα του success story της και επιδιώκει να εμφανίσει ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης τη «λύση» που θα της επιβληθεί από το Βερολίνο για τη διαχείριση του χρέους. Την ώρα που η συγκυβέρνηση ξορκίζει τις πιέσεις των δανειστών για ένα τρίτο «πακέτο βοήθειας», τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία για τον κίνδυνο κατασχέσεων είναι αρκούντως ανησυχητικά.
Οι δανειστές φέρεται να εμφανίζονται ιδιαίτερα πιεστικοί τις τελευταίες εβδομάδες στο συγκεκριμένο ζήτημα, τη στιγμή που η τρόικα μπλοκάρει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο εκβιάζοντας τη Λευκωσία μετά την ψήφιση, από την κυπριακή Βουλή, νόμων που αντιβαίνουν στους όρους τους.
Σημειωτέον πως ο βασικός νόμος για τις εκποιήσεις, που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Κυπρίων βουλευτών, μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικός, ωστόσο άλλα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν αναιρούν την ισχύ του βασικού νόμου.
Το Eurogroup δεν συζητά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης στέλνοντας -όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι- ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την Αθήνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Αλλωστε αποτελεί κοινή εκτίμηση πως Αθήνα - Λευκωσία αποτελούν μέρη του ίδιου πειράματος εφαρμογής μεθόδων εξαναγκασμού αποδοχής πρωτόγνωρων πολιτικών, όπως το «κούρεμα» καταθέσεων που εφαρμόσθηκε για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ πέρυσι την άνοιξη στην Κύπρο.
Σημειωτέον πως με το νόμο 4224 του 2013 η κύρια κατοικία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς έως τα τέλη του 2014. Θυμίζουμε πως η πλευρά των δανειστών είχε διαφωνήσει και πέρυσι με την παράταση και μάλιστα είχε προκαλέσει μεγάλο ζήτημα, που τελικά ξεπεράστηκε με τη ρητή δέσμευση της Αθήνας πως δεν θα επαναληφθεί.
Η συγκυβέρνηση μπορεί να κέρδισε πολύτιμο πολιτικό χρόνο (για να διαβεί τον σκόπελο των ευρωεκλογών), ο χρόνος όμως παρήλθε και πλέον η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει.
Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί το κόστος που φέρεται να έχει από το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι θα σήμαινε το «σκάσιμο» και της «βόμβας» των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία.
Το να κάνουν πίσω οι δανειστές θεωρείται απίθανο, το ερώτημα είναι εάν θα δώσουν μικρή χρονική παράταση (να ξεπεραστεί και η εκλογή του ΠτΔ) και, το κυριότερο, έναντι ποίων ανταλλαγμάτων από την ελληνική πλευρά.
Η κυβέρνηση, διά στόματος Ν. Δένδια, επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας πως η διαπραγμάτευση για το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας πηγαίνει για τα τέλη Σεπτεμβρίου πλην όμως μοιάζει με τη... στρουθοκάμηλο, τη στιγμή που η τρόικα δεν θέλει να ακούσει κουβέντα και ζητά να βγαίνουν στο «σφυρί» άμεσα.
Δεν είναι τυχαίο πως την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι «αρμόδιων funds» δήλωσαν παρόντες στέλνοντας μήνυμα και προς τους τραπεζίτες πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά.
Το θέμα δεν τέθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του Παρισιού, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως αποτελεί casus belli για τους εκπροσώπους των δανειστών.
Θυμίζουμε πως οι δανειστές πιέζουν από πέρυσι το φθινόπωρο για πλήρη άρση της προστασίας στους δανειολήπτες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που εκφράζει ριζική διαφωνία. Μάλιστα σε συνάντηση που είχαν (13/11/2013) οι εκπρόσωποι των δανειστών (σ.σ. με τους Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη) ουσιαστικά ζήτησαν να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις, φθάνοντας μέχρι το σημείο να θέσουν και ζήτημα «καλής συμπεριφοράς» των οφειλετών έναντι των τραπεζών.
Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση της οριζόντιας προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία και ζητά η προστασία της πρώτης κατοικίας να αφορά μόνο σ' εκείνους που το έχουν πραγματική ανάγκη αλλά και σε εκείνους που χαρακτηρίζονται «καλόπιστοι» δανειολήπτες.
Ανάλογες προσπάθειες να κερδίσει χρόνο έκανε τους προηγούμενους μήνες και η κυπριακή κυβέρνηση, με τα αποτελέσματα οδυνηρά εκβιαστικά.
Μέσα Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», με τίτλο «Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε», θεωρούσε εκ των ων ουκ άνευ την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι μέσω των προηγούμενων ενεργειών και παραλείψεων είχε ανοίξει ο δρόμος για να καταστεί η Κύπρος ένα είδος πεδίου διεξαγωγής πειραμάτων για την Ευρωζώνη.
Η πίεση των δανειστών για το συγκεκριμένο ζήτημα παρέμεινε αμείωτη και λίγες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην κατάργηση των προνομίων των τραπεζών περί καταχρηστικών ρητρών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την τροποποίηση του περί φιλελευθεροποίησης επιτοκίου νόμου έτσι ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις εν ισχύν συμβάσεις και πιστωτικές διευκολύνσεις, την κατάργηση του δικαιώματος των τραπεζών για μονομερή αύξηση του περιθωρίου επιτοκίων εις βάρος των δανειοληπτών, και την ενημέρωση των οφειλετών και εγγυητών για αλλαγές στο βασικό επιτόκιο και το χρόνο καταβολής του τόκου.
Είναι προφανές πως ο εκβιασμός που γίνεται τώρα στην κυπριακή πλευρά δεν αφορά μόνο την περίπτωση της Μεγαλονήσου, και ότι οι δανειστές δεν μπορεί να ακολουθήσουν άλλη τακτική για τους Κύπριους δανειολήπτες και τις τράπεζες και άλλη για τους Ελληνες.
ΤΟΝ... ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Ο ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ

Ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ, όχι στις δόσεις!

Παγίδα έστησε το υπουργείο Οικονομικών και σε όσους δικαιούνται την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή από φόρο, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας
Τέλος δεν έχει η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι θα συνεχίσουν για μήνες να πληρώνουν τα λάθη του ΕΝΦΙΑ. Το σίριαλ με τα λάθη, τις διορθώσεις και τις «φοροελαφρύνσεις» κατέληξε ακόμα μία φορά με μόνους χαμένους τους φορολογουμένους, οι οποίοι κατά την πρώτη ανάρτηση των εκκαθαριστικών είδαν το λογαριασμό να τους έρχεται «παραφουσκωμένος».
Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν αμέσως μετά, αρχικά από τους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια από τους βουλευτές που είδαν τους ψηφοφόρους τους να τους απειλούν με «μαύρο» στις επόμενες εκλογές, είχαν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ξεκινήσει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια». Οι «πληροφορίες» από κυβερνητικά στελέχη τις πρώτες ημέρες έφταναν μέχρι το σημείο να αναφέρουν ακόμα και αλλαγή ολόκληρου του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας έτσι μεγάλες προσδοκίες.
Βέβαια, το απαγορευτικό που έβαλε η τρόικα σε οποιαδήποτε σκέψη σχετικά με τη μείωση των προβλεπόμενων εσόδων από τα 2,65 δισ. ευρώ έφερε και πάλι τα πράγματα στη θέση τους, με την κυβέρνηση να προχωρεί μόνο στις απαιτούμενες διορθώσεις των λαθών που είχε κάνει η ίδια και σε ελάχιστες ελαφρύνσεις του φόρου.
Τελικά, οι διαβεβαιώσεις από τους βουλευτές και τους υπουργούς για γενναίες μειώσεις, καθώς όπως έλεγαν ο ΕΝΦΙΑ ήταν άδικος, κατέληξαν σε φτωχές έως ανύπαρκτες μειώσεις. Μάλιστα η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αδυναμία της να διαπραγματευτεί με την τρόικα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, άρχισε και πάλι να τάζει ότι ο φόρος θα εξεταστεί και από την αρχή, ώστε το 2015 να μην έχει τόσες αδικίες.
Οπως και να έχει βέβαια το αποτέλεσμα είναι ότι και φέτος οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν και πάλι ένα «βαρύ» και άδικο φόρο, με μόνη εξαίρεση όσους διαθέτουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι οποίοι ελπίζουν η μείωση του 20% να τους ελαφρύνει λίγο.
Το πότε θα δουν αυτή τη μείωση στα εκκαθαριστικά τους είναι ακόμα άγνωστο, καθώς η ΓΓΔΕ δήλωσε ότι δεν προλαβαίνει να υπολογίσει τις νέες μειώσεις και να εκκαθαρίσει ξανά το φόρο.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πληρώσουν τις πρώτες δόσεις χωρίς καμία έκπτωση και στη συνέχεια θα περιμένουν πότε θα γίνει ο συμψηφισμός. Επικρατέστερο σενάριο μέχρι τώρα, ο συμψηφισμός να γίνει με την τελευταία δόση του Φεβρουαρίου.
Ακόμα όμως και στις μειώσεις που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) τις γνώριζε από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ από τη Βουλή, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία με βάση το εισόδημά τους, δικαιούνται εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο.
Ωστόσο, η ΓΓΔΕ εδώ και 9 μήνες που ψηφίστηκε ο νόμος δεν έκανε τίποτα ώστε να είναι έτοιμη να μειώσει ή να απαλλάξει από το φόρο τους δικαιούχους. Αποτέλεσμα, να τους καλεί τώρα να πληρώσουν τις πρώτες δόσεις χωρίς καμία μείωση. Και αυτοί οι ιδιοκτήτες, έστω και αν βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, θα πρέπει, αν θέλουν να μη βρεθούν μπροστά σε κατασχέσεις, να πληρώσουν πρώτα το φόρο και στη συνέχεια να περιμένουν να γίνει ο συμψηφισμός για να τους επιστραφούν τα χρήματα.
Βέβαια, στο πλαίσιο της διατήρησης του στόχου είσπραξης εσόδων 2,65 δισ. ευρώ και βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έθεσε αυστηρούς όρους για το ποιος δικαιούται έκπτωση ή απαλλαγή, με αποτέλεσμα χιλιάδες από τους πραγματικούς δικαιούχους να μένουν εκτός.
Για παράδειγμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ισχύσει μόνο για όσους δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα ούτε μία ημέρα σε όλη τη διάρκεια του 2013
Παγίδα έστησε το υπουργείο Οικονομικών και σε όσους δικαιούνται την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή από φόρο, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα των τεκμηρίων, καθώς η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπει ότι για το εισοδηματικό όριο λαμβάνεται υπόψη το φορολογητέο εισόδημα με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013), δηλαδή το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες που ζουν ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Με λίγα λόγια, οικογένεια με δύο παιδιά, με χαμηλό εισόδημα, διαμέρισμα 80 τ.μ. και Ι.Χ. 1.400 κ.ε. δεκαετίας, μένει χωρίς καμία έκπτωση.
Μόνοι «τυχεροί» οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 4.000 περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών, οι οποίοι έπεσαν θύματα των λαθών του υπουργείου Οικονομικών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Σε αυτούς για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογουμένους.
Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις ακινήτων τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο, ενώ πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.
Τυχεροί ή άτυχοι, οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να ενημερώνονται για τη νέα «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ σταδιακά από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν θα αναρτηθούν τα πρώτα εκκαθαριστικά με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom