Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πυρκαγιά στο Π. Φάληρο! - Ερωτήματα και καταγγελίες για τον θάνατο του πυροσβέστη - Ορκοι εκδίκησης από τις αδερφές της άτυχης γυναίκας


Μια πυρκαγιά την προηγούμενη εβδομάδα σε κατάστημα υδραυλικών στο Παλαιό Φάληρο άφησε πίσω της δύο νεκρούς,πολλά ερωτηματικά και όρκους για εκδίκηση!

Επιστολή αξιωματικού στο «Βήμα» κάνει λόγο για "Λάθος υπηρεσία που ανέλαβε τη φωτιά στο Π.Φάληρο" και διατυπώνει σωρεία ερωτημάτων,ενώ σε ρεπορτάζ της «Espresso» από την κηδεία της άτυχης γυναίκας διαβάζουμε:"Θρήνος με όρκους εκδίκησης από τις αδερφές της"...

Εμείς απλά παραθέτουμε και τα δύο χθεσινά δημοσιεύματα:

Επιστολή αξιωματικού στο «Βήμα»: 
Λάθος υπηρεσία ανέλαβε τη φωτιά στο Π.Φάληρο
Νέα ερωτήματα και καταγγελίες για τον θάνατο του πυροσβέστη

του Βασίλη Λαμπρόπουλου

«Καμία από τις 15 περίπου φιάλες ασετυλίνης, υγραερίου και προπανίου δεν είχε εκραγεί στο εσωτερικό του καταστήματος στο Παλαιό Φάληρο όπου βρήκε τραγικό θάνατο, την περασμένη Παρασκευή, ο 32χρονος πυροσβέστης στην προσπάθειά του να διασώσει μία 44χρονη γυναίκα που έχασε επίσης τη ζωή της. Ο μαύρος καπνός που εκλυόταν προερχόταν μόνο από την καύση πλαστικών και μέσα στο κτίριο δεν είχαν αναπτυχθεί "ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες" ή επικρατούσαν τόσο ζοφερές συνθήκες που να δικαιολογούν την τραγική κατάληξη στην επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων».

Αυτό φέρεται να είναι, σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής και άλλα πρόσωπα που παρακολουθούν την έρευνα, τα πρώτα συμπεράσματα από την εξέταση του χώρου όπου βρήκαν τον τραγικό θάνατο οι δύο άνθρωποι στο Παλαιό Φάληρο.

Αρχικά, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι ο θάνατος του πυροσβέστη οφείλεται στην «κόλαση φωτιάς που υπήρχε από τις εκρήξεις φιαλών ασετυλίνης και υγραερίου και στην ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών».

Όμως από τα πρώτα ευρήματα αυτή η αναφορά καταρρίπτεται και φαίνεται να διαπιστώνεται ότι «επρόκειτο για την αντιμετώπιση ενός συνήθους περιστατικού αστικής πυρκαϊάς όπου ο θάνατος του πυροσβέστη οφείλεται σε λάθη στο σύστημα υποστήριξής του, στην προβληματική φιάλη πεπιεσμένου αέρα και σε συνολικά σφάλματα στη διαχείριση του περιστατικού».

«Το Βήμα» παρουσιάζει το πλήρες κείμενο που απέστειλε στέλεχος της Πυροσβεστικής (σ.σ. διατηρεί την ανωνυμία του) που φαίνεται να γνωρίζει άγνωστες πτυχές του τραγικού συμβάντος. Ανάμεσα στα άλλα περιγραφει και προσδιορίζει σειρά ελλείψεων, καθυστερήσεων και λαθών στην αντιμετώπιση του περιστατικού και μεταξύ αυτών ότι «λάθος υπηρεσία της Πυροσβεστικής» ανέλαβε την κατάσβεση της πυρκαϊάς.

Η επιστολή φέρεται να επιβεβαιώνει προηγούμενο δημοσίευμα του «Βήματος» («Άδεια φιάλη οξυγόνου στοίχισε τη ζωή του πυροσβέστη στο Παλαιό Φάληρο», 15.9.2014) για τα σφάλματα που οδήγησαν στον θάνατο του πυροσβέστη και της γυναίκας. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια του άρθρου της 15/9/2014 σχετικά με την πυρκαγιά στο Π. Φάληρο και το θάνατο του ηρωικού πυροσβέστη και της άτυχης γυναίκας, καταθέτουμε ορισμένους σοβαρότατους προβληματισμούς και ερωτήσεις, με σκοπό την ανάδειξη του θέματος από πλευράς σας, μήπως αλλάξει κάτι και καταφέρουμε να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;

1. Καταρχήν ξεκινάμε από την τραγική διαχείριση και υποτίμηση του συμβάντος από το επιχειρησιακό κέντρο (199 ΣΕΚΥΠΣ) της Πυροσβεστικής, το συγκεκριμένο περιστατικό ανήκει στην περιοχή ευθύνης του 7ου πυρ/κού σταθμού Αθηνών και όχι του 5ου ΠΣ που έκανε την επιχείρηση. Για ποιο λόγο το ΣΕΚΥΠΣ έστειλε το συγκεκριμένο σταθμό; Θα ισχυριστεί κάποιος: και τι έγινε, το ίδιο δεν είναι; Φυσικά όχι διότι η σύνθεση των δυνάμεων θα ήταν πολύ καλύτερη σε ποιότητα και εμπειρία, σε σχέση με το έμψυχο υλικό. Ζητήστε τα στοιχεία από το Σώμα προς επιβεβαίωση, ποιος θα απαντήσει πειστικά στην οικογένεια που θα ισχυριστεί και δικαίως ότι αν πήγαινε ο 7ος ΠΣ το παιδί τους θα ήταν ζωντανό;

2. Η σύνθεση της εξόδου του 5ου ΠΣ Αθηνών ήταν τραγική και συγκεκριμένα στο πρώτο όχημα ήταν ένας οδηγός, ο αποθανών Αξ/κός υπηρεσίας και δύο δόκιμοι πυροσβέστες (πρώην πενταετείς), από τη σχολή που κάνουν πρακτική εκπαίδευση στις μάχιμες υπηρεσίες και φυσικά αντικειμενικά δεν μπορούσαν να προσφέρουν. Στο δεύτερο όχημα ο οδηγός και ένας πυροσβέστης που έχει τελειώσει τη σχολή τον Ιούνιο 2014, τραγική σύνθεση. Να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, τον περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση;

3. Ο επιχειρησιακός αξιωματικός (Κρόνος 15 - διακριτικό), ο οποίος είχε την ευθύνη να διαχειριστεί το περιστατικό ως ανώτερος αξιωματικός, ορισμένος για αυτό, μέχρι την άφιξη Διοικητών, δηλαδή το κρισιμότερο χρονικό διάστημα, τι ακριβώς έκανε και τι εντολές έδωσε; Εχει υπηρετήσει ποτέ σε μάχιμο υπηρεσία, έχει δει, όχι αντιμετωπίσει ποτέ του αστική πυρκαγιά μαζί με διάσωση; να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, τον περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, και αν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί γιατί ορίσθηκε επιχειρησιακός αξιωματικός; (Υπάρχει αξιολόγηση), είναι δυνατό να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές; Ζητήστε τα στοιχεία από το αρχηγείο.

4. Έγινε προσβολή στο χώρο της πυρκαγιάς με εγκατάσταση, ώστε να αντιμετωπισθεί η πυρκαγιά, να υποβιβασθεί η θερμοκρασία, να γίνει ψύξη στις φιάλες ασετυλίνης; Το κρίσιμο διάστημα μόλις κατέβηκε ο δεύτερος πυροσβέστης και μετά έγιναν ενέργειες για προσέγγιση του πυροσβέστη που ήταν στο δεύτερο όροφο, τι εντολές έδωσε ο Κρόνος 15;

5. Από ποιον και γιατί έγινε αλλοίωση με διορθωτικό, στις ώρες εκκίνησης των οχημάτων του 7ου ΠΣ (7-2 και 7-1-2), στο βιβλίο κίνησης των οχημάτων του σταθμού, με ποιανού εντολή, τι έγινε με την αναφορά του αξιωματικού υπηρεσίας Β΄φυλακής γιατί δεν συσχετίζεται με όλη την ΕΔΕ που διετάχθη, ποιον θέλουν να καλύψουν; Πάνε να βγάλουν τρελούς 20 ανθρώπους. Να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, τον περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, το Διοικητή ΣΕΚΥΠΣ.

6. Γιατί το 199 ΣΕΚΥΠΣ δεν έστειλε τις απαιτούμενες και κατάλληλες ενισχύσεις, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό γρήγορα, έστειλε δε πολύ αργά δύο κλιμακοφόρα 30 μέτρων τα οποία λόγω του όγκου τους δεν μπορούσαν να προσφέρουν, ενώ έπρεπε να στείλει οπωσδήποτε ένα βραχιονοφόρο 15 μέτρων που είναι πολύ πιο μικρό σε όγκο και ευέλικτο. Πόσο καθοριστικής σημασίας ήταν αυτή η παράλειψη για τη δυσμενή εξέλιξη του περιστατικού; Τι ώρα ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι διοικητές γιατί όταν έκανε τις δραματικές τελευταίες διαβιβάσεις ο νεκρός πυροσβέστης το κέντρο έμπλεξε τα μπούτια του κατά τη λαϊκή έκφραση και έπαιρναν τηλέφωνο τα πληρώματα των περιπολικών ανά την Αθήνα, που ήταν υπηρεσία, προκειμένου να ενεργήσει το 199 ΣΕΚΥΠΣ; Τι γύρευε Σάββατο πρωί-πρωί την επομένη ο ηλεκτρονικός στις εγκαταστάσεις του 199 ΣΕΚΥΠΣ, ο οποίος είναι αρμόδιος για το σύστημα καταγραφής των επικοινωνιών παρόντος της ηγεσίας του Σώματος τι ήταν τόσο επείγον αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις όλα έγιναν καλά. Να απευθύνετε ερώτημα στην ηγεσία, το περιφερειάρχη, το Διοικητή Αθήνας, το Διοικητή ΣΕΚΥΠΣ.

7. Για ποιο λόγο μέχρι τώρα, τη στιγμή που έχουμε δύο θανάτους, δεν έχει διατάξει προανάκριση ο εισαγγελέας, ποιος θα διασφαλίσει ότι θα γίνει αντικειμενική έρευνα, ποιος θα διασφαλίσει το σύστημα καταγραφής επικοινωνιών του 199 ΣΕΚΥΠΣ, δεν γίνεται έτσι στα ευνομούμενα κράτη, ρωτήστε.

8. Το κορυφαίο θέμα βέβαια είναι ο τρόπος διαχείρισης του προσωπικού στις μάχιμες μονάδες, πώς είναι δυνατόν αυτές να έχουν πάντα ελλείψεις, εν αντιθέσει με τα γραφεία που είναι υπερπλήρεις - πλήρεις διοικητικές υπηρεσίες γεμάτες. Το Σώμα εκεί είναι, οι υπάλληλοι στη μάχιμο υπηρεσία, οι μαύροι, οι μουντζούρηδες, τα χαμίνια, αυτοί που δουλεύουν για να πληρώνονται όλοι και ζουν ευτυχισμένοι και με ασφάλεια, το γνωρίζει και ο υπουργός στις πρόσφατες περιοδείες το λέει και το επισημαίνει και ο ίδιος, αλλά δυστυχώς δεν αλλάζει τίποτα και κάθε χρόνο και χειρότερα, οι μεν με τις άδειες και τα ρεπό τους, οι δε με ελάχιστη άδεια, με μεγάλο ζόρι και γκρίνια και την ψυχή στο στόμα.

Ο λόγος που καταγράφονται αυτές οι σκέψεις, προβληματισμοί, ερωτήσεις, με πόνο και στεναχώρια, πέρα και πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις, μοναδικό σκοπό και στόχο έχουν να προβληματίσουν και να κρούσουν το κώδωνα του κινδύνου, ένα Σώμα αγαπητό στη κοινωνία, να μη γίνει μία κάκιστη δημόσια υπηρεσία ωχαδερφισμού, ρωτήστε, ψάξτε, βοηθήστε, μη μας εμπιστεύεστε αλλά όμως ασχοληθείτε, γιατί όταν ξαναγίνει παρόμοιο περιστατικό τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Ευχαριστώ για το χρόνο σας».
http://www.tovima.gr/

Θρήνος με όρκους εκδίκησης
Εδωσαν όρκο εκδίκησης για τον θάνατο της Διονυσίας

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίσσεται η ανείπωτη τραγωδία που συνέβη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Παλαιό Φάληρο, όταν από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κατάστημα με υδραυλικά βρήκαν φρικτό θάνατο η 42χρονη Διονυσία Τσέλιου και ο 33χρονος πυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος. 

Την ώρα που το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής διεξάγει έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά, η οικογένεια της άτυχης γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών, φαίνεται πως δεν πιστεύει ότι πρόκειται για ατύχημα και αναζητεί τους ενόχους. Μάλιστα, οι αδελφές της ορκίστηκαν εκδίκηση πάνω από το φέρετρό της!

Τελευταίο «αντίο»

«Πάγωσαν» όσοι βρέθηκαν στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου το απόγευμα της Τρίτης για να πουν το τελευταίο «αντίο» στην άτυχη Διονυσία, όταν είδαν να την αποχαιρετούν για πάντα τα δύο αγγελούδια της, ο 18χρονος Κωνσταντίνος και ο 14χρονος Αλέξανδρος. Τραγική φιγούρα ο μικρότερος γιος της, ο οποίος προσπαθούσε να βρει παρηγοριά στον ώμο του αδελφού του και του πατέρα του. Ολοι μαζί προσπαθούσαν αγκαλιασμένοι να δώσουν δύναμη ο ένας στον άλλο. Απαρηγόρητοι ήταν ο σύζυγος της Διονυσίας, Γιώργος, η ηλικιωμένη μητέρα της Σωτηρία και οι τρεις αδελφές της, Ειρήνη, Ερρικα και Ελενα.

Ωστόσο τη στιγμή που η σορός της άτυχης μητέρας μεταφερόταν στην τελευταία της κατοικία μια κραυγή έσκισε την ατμόσφαιρα: «Θα πάρουμε εκδίκηση για ό,τι σου έκαναν. Αυτοί που φταίνε θα το πληρώσουν ακριβά!» φώναξε μια από τις αδελφές της... Και έπειτα έφυγαν, αφού έδωσαν όρκο εκδίκησης πάνω από τον τάφο της, αλλά και σε ένα από τα στεφάνια που συνόδευαν τη σορό της αδελφής τους.

«Καλό ταξίδι, αδελφή μου "υπέροχη". Θα έρθω να σε βρω, αλλά όχι ακόμη... Εχω να τελειώσω την Αποστολή!!!» έγραφε η αδελφή της Ελενα.

Μουδιασμένος ο κόσμος άρχισε να διερωτάται τι μπορεί να συμβαίνει και γιατί οι συγγενείς της αδικοχαμένης Διονυσίας ζητούν εκδίκηση και δικαίωση. Οπως μας είπαν οι γείτονες της οικογένειας στην οδό Ιπποκράτους όπου συνέβη η τραγωδία, δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγαν απειλές και όρκους εκδίκησης να βγαίνουν από τα χείλη των συγγενών της 42χρονης γυναίκας.

«Θα το πληρώσουν ακριβά»

Το απόγευμα της Δευτέρας -μία μέρα πριν από την κηδεία- η γειτονιά σηκώθηκε στο πόδι, είπαν χαρακτηριστικά. Συγγενείς της 42χρονης, που είχαν φτάσει από την Καρδίτσα στο σπίτι στο Παλαιό Φάληρο, εκτόξευαν απειλές και ζητούσαν εκδίκηση.

«Θα πληρώσουν για ό,τι της συνέβη. Θα το πληρώσουν ακριβά!» ήταν μερικές από τις εκφράσεις που ακούγονταν σε όλο το τετράγωνο.

Η «Espresso» μίλησε με τις δύο αδελφές της Διονυσίας, την Ερρικα και την Ειρήνη. Ωστόσο δεν ήθελαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε να πούμε τίποτα... Μόλις κηδέψαμε την αδελφή μας» τόνισαν, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα η ηλικιωμένη μητέρα τους Σωτηρία κατέρρεε, μην μπορώντας να αντέξει τον χαμό του παιδιού της.

Ολα όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ της Παρασκευής

Ηταν γύρω στις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής 12/9 όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε κατάστημα με υδραυλικά και είδη θέρμανσης που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου, στην οδό Ιπποκράτους 4, στο Παλαιό Φάληρο. Δύο νέοι άνθρωποι, η 44χρονη (μητέρα δύο παιδιών) που εγκλωβίστηκε μέσα στο διαμέρισμά της και ο 33χρονος πυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος που προσπάθησε να την απεγκλωβίσει έχασαν τη ζωή τους, ενώ η ηλικιωμένη πεθερά της αδικοχαμένης γυναίκας κατάφερε να απεγκλωβιστεί έγκαιρα από το κτίριο.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ σημειώθηκαν και τρεις εκρήξεις από μπουκάλες ασετιλίνης που βρισκόντουσαν στον χώρο του καταστήματος, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο σύζυγος της άτυχης 44χρονης, Γιώργος Τσέλιος. Η 44χρονη, η οποία εγκλωβίστηκε στο φλεγόμενο κτίριο, τηλεφώνησε στον άντρα της και του ζήτησε να τρέξει γρήγορα στο διαμέρισμα γιατί κινδύνευε.

Λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος έφτασε στο σημείο και έδωσε τα κλειδιά του σπιτιού στους πυροσβέστες, λέγοντάς τους πως η σύζυγός του ήταν μέσα. Κάτοικοι της γειτονιάς είχαν ήδη μπει στο ισόγειο του κτιρίου και είχαν σώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την ηλικιωμένη μητέρα του ιδιοκτήτη του καταστήματος. Στην προσπάθειά του να φτάσει έγκαιρα στον δεύτερο όροφο όπου είχε εγκλωβιστεί η 44χρονη, ο 33χρονος πυροσβέστης δεν πρόσεξε πως το οξυγόνο που είχε στη φιάλη του άρχιζε να τελειώνει. Ετσι, όταν τελικά άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματος, συνειδητοποίησε πως είχε ξεμείνει! Λίγα λεπτά μετά και οι δύο βρέθηκαν νεκροί στο μπαλκόνι, όπου κατέφυγαν προσπαθώντας να σωθούν.

Το μεγάλο «ευχαριστώ» στον ήρωα πυροσβέστη

Συντετριμμένες οι αδελφές της Διονυσίας Τσέλιου από την τραγωδία που βύθισε στο πένθος την οικογένειά τους, αλλά και την οικογένεια του 33χρονου πυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου, θέλησαν μέσω της «Espresso» να στείλουν ένα μήνυμα στους συγγενείς του ήρωα που χάθηκε πάνω στο καθήκον.

«Θέλουμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας να πούμε ένα μεγάλο, ένα τεράστιο "ευχαριστώ" στην οικογένεια του πυροσβέστη που προσπάθησε να σώσει την αδελφή μας. Χωρίς να το σκεφτεί λεπτό, μπήκε στο σπίτι για να τη σώσει. Και έδωσε τη ζωή του. Τον σκεφτόμαστε και πενθούμε και για τον ίδιο και για τη Διονυσία μας» τόνισαν, ενώ με δάκρυα στα μάτια η μητέρα τους Σωτηρία ψέλλισε: «Πάει το παιδάκι μου, πάει και αυτό το παιδάκι... Πάνε, φύγανε».

Οπως και στην κηδεία του άτυχου πυροσβέστη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Λάρισα, έτσι και στην κηδεία της Διονυσίας οι συγγενείς εκδήλωσαν την επιθυμία αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στον σύλλογο Το Χαμόγελο του Παιδιού.

Το πόρισμα της Π.Υ. θα ρίξει φως στο σκοτάδι

Οπως ανέφεραν χθες στην «Espresso» πηγές από την Πυροσβεστική, τα αίτια της φωτιάς που κόστισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους ακόμη παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο κάποια ευρήματα προβληματίζουν το Ανακριτικό Τμήμα, γι' αυτό η λεπτομερής έρευνα ανατέθηκε σε ειδικό, ο οποίος εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

«Τα πάντα στο κατάστημα έχουν γίνει στάχτη. Χρειάζεται χρόνος. Εχει οριστεί ειδικός πραγματογνώμονας και το πόρισμα αναμένεται περίπου σε 20 ημέρες» ανέφεραν και πρόσθεσαν: «Προς το παρόν, υπάρχουν ενδείξεις... Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Εκτός από τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής εξετάζει και τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

«Εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή αν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας από τους επικεφαλής πυροσβέστες και αν η μπουκάλα οξυγόνου του άτυχου συναδέλφου ήταν μισοάδεια. Θα δοθούν απαντήσεις σε όλα» τόνισαν.

Γιούλη Σταρίδα
http://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom