Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Εχει και η Γαλλία "ελληναράδες"! ο υπουργός Εργασίας τα 'βαλε με τους ανέργους


Το σχόλιο του υπουργού Εργασίας, Φρανσουά Ρεμπσαμέν που ζήτησε να ελέγχονται αυστηρότερα οι άνεργοι για να μην εξαπατούν τις αρχές λαμβάνοντας επιδόματα προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις στη Γαλλία.

Το αίτημα του γάλλου υπουργού Εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν να καταπολεμηθεί η απάτη που αφορά στα επιδόματα ανεργίας έχει προκαλέσει την οργή των συνδικαλιστών και αριστερών πολιτικών, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι αδίκως βάζει στο στόχαστρο τα θύματα μιας ασθενούς οικονομίας.

Με την ανεργία στη Γαλλία να έχει ξεπεράσει το 10% και να αυξάνεται συνεχώς, η Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση για την Απασχόληση στη Βιομηχανία και το Εμπόριο (UNEDIC) έχει συγκεντρώσει χρέος μεγαλύτερο των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να έχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Ο Ρεμπσαμέν δήλωσε ότι ο οργανισμός εύρεσης εργασίας πρέπει να αυξήσει τους ελέγχους, λέγοντας ότι κάποιοι από τους ανέργους εκμεταλλεύονται το σύστημα μη αναζητώντας εργασία.

"Ζητώ από τον οργανισμό εύρεσης εργασίας να αυξήσει τους ελέγχους, ώστε να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι πραγματικά αναζητούν εργασία", είπε στο iTele. "Κάποια στιγμή θα πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές του Ρεμπσαμέν προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τους επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων, αλλά και κάποιους Σοσιαλιστές και Πράσινους βουλευτές, που επεσήμαναν ότι ο γάλλος υπουργός προσπαθεί απλώς να συγκαλύψει την ανικανότητα της κυβέρνησής του να μειώσει την ανεργία.

"Τα σχόλια του Ρεμπσαμέν είναι σκανδαλώδη και απρεπή", δήλωσε ο Ζαν-Φρανσουά Κιφέρ, αξιωματούχος του εργατικού συνδικάτου CGT σήμερα. "Αυτή η αριστερή κυβέρνηση ασκεί δεξιά πολιτική", πρόσθεσε.

Αριστεροί πολιτικοί επίσης επέκριναν τις δηλώσεις του Ρεμπσαμέν λέγοντας ότι άδικα βάζει στο στόχαστρο τους ανέργους.

"Αναρωτιέμαι αν (ο Ρεμπσαμέν) ξέρει πώς είναι να είσαι άνεργος", έγραψε η Εμανουέλ Κος, στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων, στον λογαριασμό της στο Twitter.

Στη Γαλλία το 2013 ο αριθμός των καταγεγραμμένων απατών που αφορούσαν ανθρώπους που λάμβαναν ατύπως επίδομα ανεργίας ήταν αυξημένος κατά 50% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και έφτασε συνολικά τα 58 εκατομμύρια ευρώ.

Η Γαλλία διαθέτει ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα παροχών προς τους ανέργους. Για να μπορεί κάποιος να λάβει επίδομα ανεργίας θα πρέπει να έχει εργαστεί τέσσερις από τους τελευταίους 28 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση δικαιούται επίδομα ίσο με περίπου το 60% του μισθού του για διάστημα έως και 24 μήνες.

Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό εύρεσης εργασίας καταγγέλλουν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και επισημαίνουν ότι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να ελέγχουν αν οι άνεργοι πραγματικά αναζητούν εργασία, όπως πρέπει να κάνουν κάθε μήνα για να δικαιούνται το επίδομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom