Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Κλείνει απόψε το ζαχαροπλαστείο "Ματραλής" - Μια ιστορία 106 ετών στο κέντρο του Αγρινίου

Αν δεν είσαι Αγρινιώτης δεν μπορείς να καταλάβεις τι ήταν το συγκεκριμένο στέκι... Κρίμα...

Οι πληροφορίες λένε ότι ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της πόλης, ένα σημείο συνάντησης γενεών και γενεών είναι σήμερα για τελευταία μέρα ανοιχτό. Ο «Ματραλής» στην πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου,ένα ζαχαροπλαστείο και καφέ που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη από αύριο θα αναστείλει τη λειτουργία του. 

Μέχρι απόψε το βράδυ-όπως πληροφορηθήκαμε-θα μπορούν όσοι ταύτισαν το γλυκό και τον καφέ τους μαζί του να περάσουν μια τελευταία βόλτα.

Για πολλούς το γεγονός δεν είναι απλά άλλη μια ιστορία αλλαγής ταμπέλας σε έναν επαγγελματικό χώρο. Επικρατεί συγκίνηση ειδικά σε διανοούμενους της πόλης που είχαν εκεί ένα μέρος για την καθημερινή τους «ζύμωση».

Μαζί με το «Σιντριβάνι» και το «Ελβετικό» πρέπει να είναι οι τελευταίοι τέτοιο χώροι που δεν απέμειναν ως καφενεία ή ουζερί.

Οι φήμες για το τι ανοίγει μετά δίνουν και παίρνουν και οι πιο κυνικοί λένε ότι έτσι είναι οι δουλειές και οι επιχειρήσεις. Επικρατέστερο σενάριο ένα μαγαζί μεγάλης εταιρίας με καταψυγμένα που θα διατηρεί παράλληλα και ένα μεζεδοπωλείο.

Ο λόγος που δεν συνεχίζει ο «Ματραλής»ίσως η κόπωση μετά από πολλά χρόνια, η απόσυρση, η μη διάδοχη κατάσταση στην πάλη με τα ενοίκια και τα έξοδα μιας επιχείρησης. Πράγματα που συμβαίνουν, ασφαλώς. Αλλά και που φέρνουν το τέλος στη συνήθεια και στην καθημερινότητα τόσων και τόσων.

Κάποια στιγμή αξίζει ένα αφιέρωμα σε αυτά τα μαγαζιά που κράτησαν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ούτως ή άλλως βρήκαμε ελάχιστες φωτογραφίες ή και άρθρα στο διαδίκτυο για τον «Ματραλή». Και πολύ λίγο αρχειακό υλικό που ίσως τώρα αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια.

Από το 1908 λοιπόν μια ακόμα ιστορία της πόλης φτάνει στο τέλος της ακροβατώντας πολύ νωρίς στα όρια της λήθης. Συμβαίνει αρκετά συχνά αυτό στο Αγρίνιο.

http://www.agrinionews.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aφου εφτασε του Ματραλη το καφενειο να αναστειλλει
τη λειτουργια του μπορει κανεις πολυ ευκολα να αντιλη
φθει την οικονομικη κατρακυλα αυτου του τοπου την ιδια
στιγμη θρασυτατα το κεντρικο κυβερνειο των δωσιλογων
προβαλλει τις suxess stories
melito

Read more: Go to TOP and Bottom