Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Μια Ελληνίδα πίσω από το πιο «επικίνδυνο» site του κόσμου!

Μπορεί ο Αυστραλός χάκερ Τζούλιαν Ασάνζ να έγινε διάσημος μετά την προ τετραετίας τιτάνια κόντρα του με την αμερικανική κυβέρνηση για το WikiLeaks, δεν είναι όμως ο μόνος, αλλά ούτε και ο πρώτος που δημιούργησε έναν οργανισμό με στόχο τη δημοσίευση εγγράφων τα οποία διαφορετικά δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. 

Ο πρώτος «διδάξας» ήταν το Cryptome.org, ένας ιστότοπος που ξεκίνησε τη δράση του μία δεκαετία προτού εμφανιστεί το WikiLeaksb και ακόμη χαρακτηρίζεται ως «το πιο επικίνδυνο site στον κόσμο». Πίσω του κρύβεται μια ηγετική μορφή, μια γυναίκα έτοιμη για όλα, η Ελληνίδα Ντέμπορα Νάτσιος.
Η ψηφιακή βιβλιοθήκη Cryptome, που αποτέλεσε πρότυπο για όλες τις μεθεπόμενες αποκαλυπτικές ιστοσελίδες, δημιουργήθηκε με στόχο τη δημοσιοποίηση μυστικών κρατικών εγγράφων και υλικού που μπορούν να ξεμπροστιάσουν πολιτικούς, να ξεγυμνώσουν συνωμοσίες, να ξεσκεπάσουν τους κατασκόπους και να αποκαλύψουν τις πιο σοκαριστικές αλήθειες.
Οταν τον Ιούνιο του 1996 η Ντέμπορα Νάτσιος και ο Τζον Γιανγκ έβγαλαν στον αέρα το Cryptome, ο κυβερνοχώρος ήταν σχεδόν στα σπάργανα και οι πολίτες που είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ πολύ λίγοι. Ισως γι' αυτό, αρχικά, κανείς δεν του έδωσε μεγάλη σημασία. Ο Γιανγκ τότε ήταν ήδη 60 ετών, εκείνη όμως ήταν περίπου μία εικοσαετία πιο νέα και είχε πολύ περισσότερους λόγους -βιώματα ζωής- για να επαναστατήσει ενάντια στα κρατικά μυστικά. Ο πατέρας της ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους πράκτορες της CIA και η ίδια μεγάλωσε ακολουθώντας τον σε όλες τις χώρες που τον καιρό της δράσης του είχαν ταραχές, από την Ελλάδα -όπου γεννήθηκε- έως το Βιετνάμ, τη Γαλλία, την Κορέα, την Αργεντινή, το Ιράν και τις Κάτω Χώρες.
Ο πατέρας

Κόρη του Νίκολας Αντριου (που άλλαξε το πραγματικό και δύσκολο στην προφορά για τους Αμερικανούς όνομά του από Παπαναστασίου σε Νάτσιος), η Ντέμπορα μεγάλωσε με ορθόδοξες και ελληνικές αρχές, καθώς ο πατέρας της ήταν ενεργό μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγία Τριάδα στο Λόουελ, όπου γεννήθηκε, ενώ ήταν πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής που έχτισε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην πόλη και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Πολιτιστικής Εταιρίας. 

Ο Νίκολας έφυγε από τη ζωή πριν από μία δεκαετία, σε ηλικία 84 ετών, έχοντας ζήσει μια περιπετειώδη ζωή, που συμπεριλάμβανε την ηρωική του δράση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπηρέτησε στη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία και διορίστηκε αρχηγός της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Η καριέρα του ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και σε καιρό ειρήνης, με τον δυναμικό Νίκολας Αντριου Νάτσιος να έχει εξαιρετικά ενεργό ρόλο στη νεοσύστατη τότε CIA, υπηρετώντας για 29 χρόνια σε υπερπόντιες αποστολές, συχνά ως «επικεφαλής σταθμού» (ο κορυφαίος δηλαδή αξιωματικός της μυστικής υπηρεσίας στις αποστολές). Οι επιτυχίες του του έφεραν βραβεύσεις, τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια από διάφορα κράτη, μεταξύ των οποίων και το Μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηρεσιών από την Ελλάδα.
Από τα τέσσερα παιδιά του (και τα τέσσερα κορίτσια) πολύ γρήγορα έγινε σαφές πως το δεύτερο θα ήταν πολύ διαφορετικό, μια αληθινή επαναστάτρια. Ενώ η μεγαλύτερη αδερφή της Χριστίνα, που γεννήθηκε επίσης στην Αθήνα, έγινε επιχειρηματίας και παράλληλα διατήρησε την παρουσία της στις ελληνορθόδοξες και τοπικές κοινότητες και η μικρότερη αδερφή της Βάλερι παντρεύτηκε έναν διάσημο οικονομολόγο, τον Καναδό Robert Alexander Mundell, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1999 ως ο επιστήμονας που οι ιδέες του άνοιξαν τον δρόμο για το ευρώ, η Ντέμπορα έμπλεξε με το κίνημα των κυβερνοπάνκ, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε έναν αντιδραστικό ακτιβιστή (κατά πολύ μεγαλύτερό της), τον Τζον Γιανγκ, και έφτιαξε μαζί του το Cryptome.
Αρχιτέκτονες και οι δύο, γνωρίστηκαν το 1993, όταν εκείνος ήταν ήδη επιτυχημένος στον τομέα του. Με δικό του γραφείο από το 1973, είχε τέσσερα μεγάλα παιδιά, ακτιβιστική δράση πολλών ετών και ήταν από τους πρώτους που προσχώρησαν στο κίνημα των Chypherpunk, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του '90 (όταν η τεχνολογία της κρυπτογράφησης τέθηκε υπό τον μοναδικό έλεγχο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας) παρείχε τα κλειδιά για να σπάσουν οι πολίτες τους κώδικες. 

Παραμένοντας πιστό μέλος της ομάδας του underground της πληροφορικής και ακολουθώντας λίγο - πολύ αυτή τη φιλοσοφία, ο Τζον, με «συνεργό» του την Ντέμπορα, έφτιαξε το Cryptome. «Θυμάμαι ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήμασταν οι μόνοι αρχιτέκτονες μέσα σε μια κοινότητα ειδικών της πληροφορικής, κρυπτογράφων, τεχνικών» λέει εκείνη γυρίζοντας πίσω, στην εποχή που η ιστοσελίδα ήταν ακόμη μια ρευστή ιδέα στους κύκλους των Chypherpunk, όπου σύχναζαν.
Πολύ αργότερα, όταν το Cryptome είχε ήδη φέρει τα πάνω κάτω και είχε ιστορία μίας δεκαετίας, ο Αυστραλός χάκερ Τζούλιαν Ασάνζ, αναζητώντας ιδρυτικά μέλη για το WikiLeaks απευθύνθηκε στο Τζον -τον οποίο ωστόσο δεν ήξερε προσωπικά- και του αποκάλυψε το μυστικό του, για να πάρει μια κρυπτογραφημένη απάντηση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι ο ίδιος θα είναι από τους μεγαλύτερους βοηθούς και θαυμαστές του εγχειρήματος. Τα πράγματα άλλαξαν, όμως, στην πορεία και οι ιδρυτές του Cryptome κράτησαν καθαρά αποστάσεις από τον Ασάνζ, ενώ ο Γιανγκ έχει δηλώσει μεταξύ άλλων ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι «νάρκισσος» και ότι το σάιτ «λειτουργεί ως βιτρίνα της CIA».
Διαλέξεις

Σήμερα η Ντέμπορα και ο Τζον διατηρούν το αρχιτεκτονικό τους γραφείο στη Νέα Υόρκη, συνεχίζουν να ενοχλούν με το επικίνδυνο site τους, γράφουν βιβλία και δίνουν διαλέξεις, κάνοντας συχνές αναφορές στον πολιτισμό, τις αρχές και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας. Η ίδια η Ντέμπορα έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την περίπτωση της Ελλάδας και τη δράση των Αμερικανών πρακτόρων στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αποφεύγει ωστόσο να μιλάει για τον πατέρα της, ο οποίος είχε απαγορεύσει και στον γαμπρό του να του κάνει οποιαδήποτε ερώτηση για την εποχή που ήταν ενεργός πράκτορας.
«Tο Google των εγγράφων της εθνικής ασφάλειας»
«Oλα αυτά τα χρόνια ξεσκεπάσαμε 276 Βρετανούς πράκτορες της Μ16, 400 Γιαπωνέζους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και 2.619 πηγές της CIA». Ο Τζον Γιανγκ δεν μιλάει συχνά, αλλά όταν το κάνει μιλάει με νούμερα και με απόλυτη σαφήνεια. Κάπως έτσι άλλωστε είναι και ο σχεδιασμός του Cryptome, της ιστοσελίδας που συχνά αποκαλείται «το Google των εγγράφων της εθνικής ασφάλειας» ή «η μηχανή που σκοτώνει τα μυστικά»: καθαρός, ευκρινής, με λευκό φόντο και με τους συνδέσμους στη σειρά ο ένας κάτω από τον άλλον να παρουσιάζονται με κόκκινο, όταν οδηγούν σε έγγραφα αρχείου και με μαύρα γράμματα, όταν οδηγούν σε κείμενα. 

Η σειρά δεν έχει κάποια συγκεκριμένη τάξη και άλλες πληροφορίες είναι ήδη διαθέσιμες στο κοινό, ενώ άλλες βγαίνουν για πρώτη φορά. Αντίστοιχα, άλλοι σύνδεσμοι είναι βαρετοί για το ευρύ κοινό (όπως τα κλειδιά για κρυπτογραφημένους κώδικες) και άλλοι κόβουν την ανάσα με τις πληροφορίες που παρέχουν. Μία από τις ενέργειες του Cryptome που έκαναν πάταγο, για παράδειγμα, είναι η αποκάλυψη της ταυτότητας της αναλύτριας της CIA που οδήγησε στον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του πράκτορα που τον κυνήγησε.
Τα... κατεβάσματα και οι επισκέψεις του FBI
To Cryptome «δοκίμασε» την κρατική δυσαρέσκεια πολύ πριν από το WikiLeaks, που έγινε στόχος το 2010. Ηταν το 1999, όταν η Ντέμπορα και ο Τζον δημοσίευσαν τον κατάλογο των αξιωματικών της υπηρεσίας κατασκοπίας της Βρετανίας (Military Intelligence/ section 6, ή MI6) και η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την υπηρεσία παροχής διαδικτύου να «κατεβάσει» το site. 

H εταιρία αρνήθηκε, αλλά λίγο αργότερα ξαφνικά ανακοίνωσε πως διακόπτει τη συνεργασία και ο Γιανγκ με τη Νάτσιος μεταφέρθηκαν αμέσως σε άλλη εταιρία. Εκτοτε το Cryptome έχει «μπλοκαριστεί» και έχει «κλείσει» αρκετές φορές, αλλά επανέρχεται κάθε φορά με περισσότερη δύναμη. 

Μάλιστα μέχρι και η υπηρεσία PayPal μπλόκαρε το 2010 τις δωρεές που είχαν ως αποδέκτη τον ιδρυτή του σάιτ. Τόσο ο Τζον όσο και η Ντέμπορα έχουν δηλώσει πώς έχουν δεχτεί στο σπίτι τους επισκέψεις από το FBI, ότι οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ιστοσελίδα και πως όλοι θα ήθελαν να ξέρουν από πού το ζευγάρι παίρνει τις πληροφορίες που δημοσιοποιεί. Για την ιστορία, το Cryptome έχει στα δεδομένα του έως τώρα 71.000 αρχεία pdf και περίπου 6.800.000 σελίδες.

http://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom