Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Με εντολή Σαμαρά... αποκάλυψη αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη (βίντεο)

Τι άλλο θα κάνει ο άνθρωπος για λίγα ψηφαλάκια;

Με τη σύσταση "κάντε υπομονή λίγες μέρες", απευθύνθηκε στους κατοίκους της αρχαίας Αμφίπολης, με τους οποίους είχε σύντομη συνάντηση στο δημοτικό αναψυκτήριο λίγο προτού μεταβεί στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.


Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 09:45 το πρωί της τρίτης, ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.

Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου.

Στον χώρο γύρω από την αρχαιολογική ανασκαφή παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι δηλώσεις Σαμαρά για τις ανασκαφές


Κατά την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τις ανασκαφές: «Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι".

Σαμαράς: "Η γη της Μακεδονίας μας, εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει"

"Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά", συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου".

Ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε και στους αρχαιολόγους, δίνοντας πολλά συγχαρητήρια: "Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της".

Τεράστιας σημασίας τα ευρήματα της ανασκαφής


Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, στην περιοχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Ο χώρος των ανασκαφών φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις όλο το εικοσιτετράωρο. 

Σύμφωνα με το thestival.gr, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, ενημερώνει διαρκώς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία της έρευνας.

Ο περίβολος του ταφικού μνημείου έχει συνολικό μήκος 497 μέτρα. Το τοίχος που τον περιβάλλει έχει ύψος τρία μέτρα. Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom