Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Δωρεά μαμούθ στο «Χαμόγελο του Παιδιού»


Μια αμύθητη κληρονομιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ άφησε στο Χαμόγελου του Παιδιού ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Τιτάνια» Κωνσταντίνος Μαλάμος, προκαλώντας χαμόγελα χαράς κι ευτυχίας σε παιδιά που έχουν ανάγκη τη βοήθεια όλων μας!

Ο 70χρονος απόγονος της πάμπλουτης και ιστορικής οικογένειας Πεσμαζόγλου πριν από περίπου δύο μήνες άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους. Ωστόσο ο ίδιος δεν είχε καταφέρει στη ζωή του να αποκτήσει παιδιά. Αν και ο Κωνσταντίνος Μαλάμος είχε παντρευτεί την εκκεντρική και ασυμβίβαστη Ντέπυ Χανδρή, ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ.
Ανακαίνηση

Ο επιχειρηματίας συνέχισε τη ζωή του δουλεύοντας έως και την τελευταία στιγμή. Είχε αφοσιωθεί στις επιχειρήσεις του και δη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας, επί της Πανεπιστημίου, κοντά στην πλατεία Ομονοίας. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «Espresso» άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του, «εργαζόταν ατελείωτες ώρες. Και πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκε ριζική ανακαίνιση στο ξενοδοχείο, γεμάτος χαρά έλεγε ότι πλέον το "Τιτάνια" δημιουργεί τη δική του σελίδα στην ιστορία της φιλοξενίας».
Ομως, όσο και αν δούλευε, όσο και αν προσπαθούσε να γεμίζει τη ζωή του, πάντα του έλειπε η οικογένεια. Ηθελε να αποκτήσει τα δικά του παιδιά, αλλά ο Θεός ή οι συγκυρίες δεν έκαναν το όνειρό του πραγματικότητα. Γι' αυτό πάντα έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που είχαν να κάνουν με παιδιά. Μετά τον θάνατό του, όλοι πίστευαν ότι κληρονόμοι της τεράστιας περιουσίας του θα ήταν οι δύο ανιψιές του. Οι κόρες της αδελφής του, της Ειρήνης, η οποία είναι παντρεμένη με τον άλλο μεγάλο και ισχυρό επιχειρηματία, τον Δημήτρη Καρέλλα. Ομως, όταν πριν από περίπου δέκα ημέρες άνοιξε η διαθήκη του Κωνσταντίνου Μαλάμου, τότε μια τεράστια έκπληξη περίμενε όλους.
Ο επιχειρηματίας άφησε όντως ένα μεγάλο μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του (ανάμεσά τους η βίλα-παλάτι την οποία έχει στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στη Μύκονο) στις ανιψιές του και σε συγγενείς, αλλά επιθυμία του ήταν το ξενοδοχείο «Τιτάνια» να περάσει στον σύλλογο Το Χαμόγελο του Παιδιού. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ο δικηγόρος του επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου, Κώστα Γιαννόπουλο και του γνωστοποίησε την επιθυμία του εκλιπόντα.
Η «Espresso» επικοινώνησε με τον Κώστα Γιαννόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι παραπάνω. «Πριν από λίγες ημέρες επικοινώνησε μαζί μας ο δικηγόρος του επιχειρηματία και μας ενημέρωσε για τη διαθήκη. Ωστόσο, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου τον Σεπτέμβριο» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε: «Για εμάς ήταν ένα τεράστιο δώρο. Πέσαμε από τα σύννεφα. Θα τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον άνθρωπο που θέλησε να βοηθήσει τα παιδιά μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Μαλάμος πριν από τον θάνατό του είχε ακούσει για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Χαμόγελο του Παιδιού. Προβλήματα που απειλούσαν την εύρυθμη λειτουργία του. Ετσι αποφάσισε με τον θάνατό του να δώσει οριστική λύση και να απαλλάξει τους υπευθύνους του συλλόγου από τον οικονομικό πονοκέφαλο. Ο 70χρονος στη διαθήκη του φέρεται να αφήνει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του «Τιτάνια» στο Χαμόγελο του Παιδιού, με τον όρο να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου και τα έσοδα να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.
Ο πολυσυζητημένος γάμος (δεν κράτησε πολύ) με την εκκεντρική Ντέπυ Χανδρή
ΠΡΙΝ από περίπου 40 χρόνια ο γάμος του Κωνσταντίνου Μαλάμου με την Ντέπυ Χανδρή είχε γίνει επί μέρες το talk of the town. Ο απόγονος της οικογένειας Πεσμαζόγλου και ισχυρός επιχειρηματίας είχε ενωθεί άλλωστε με μία από τις πιο περιζήτητες νύφες της δυναστείας Χανδρή. Ωστόσο, ο γάμος τους δεν διήρκεσε πολύ. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Η Ντέπυ Χανδρή, ασυμβίβαστη από μικρή και λίγο «σνομπ», όπως την περιγράφουν στους κοσμικούς κύκλους, είχε σπουδάσει για δύο χρόνια στο κέντρο Ναυτιλιακών Σπουδών της Βιομηχανικής Σχολής, όμως γρήγορα ανακάλυψε πως είναι ταγμένη στην τέχνη. Ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων, ενώ εποχή έχουν αφήσει οι θρυλικές και κλασικές πεταλούδες της. Ο χωρισμός της από τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Μαλάμο και ο θάνατος του πατέρα της τη δεκαετία του '80 την οδήγησαν στο να πάρει τη μεγάλη απόφαση να φύγει για την Αμερική, όπου πλέον διαμένει μόνιμα.
Εχει δημιουργήσει πλέον μια άλλη ζωή κι έχει γίνει γνωστή στη Νέα Υόρκη ως η εκκεντρική κυρία Χανδρή. Μέσω του καλού της φίλου Αλέξανδρου Ιόλα γνώρισε τον «πατέρα» της ποπ αρτ Αντι Ουόρχολ, ο οποίος προώθησε τα κοσμήματά της ακόμη και στο περιοδικό του, το «Interview». Η εκκεντρικότητα και ο παρορμητισμός της δεν σταματούσαν όμως πουθενά. Κυκλοφορούσε παντού με έναν μπλε κόκορα, τον οποίο κρατούσε δεμένο με χρυσή αλυσίδα, ενώ εξέπληξε δυσάρεστα έως και τον Αντονι Κουίν. Προσκεκλημένη κάποτε σε πάρτι του ιδιοκτήτη καταστημάτων Dick Nieman στο ράντζο του στο Τέξας, θα πήγαινε συνοδευόμενη από τον γνωστό ηθοποιό. Ομως, ήταν τόσο κουρασμένη, που κοιμήθηκε στη λιμουζίνα με την οποία πήγε να την πάρει, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον θρυλικό «Ζορμπά», που δεν της το συγχώρεσε ποτέ. Ούτε καν όταν πήγε στην έκθεση ζωγραφικής του και αγόρασε ένα έργο του.
Απόγονος της οικογένειας Πεσμαζόγλου ο Κωνσταντίνος Μαλάμος
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μαλάμος ήταν γιος της Ελλης Πεσμαζόγλου, της γνωστής οικογένειας που απασχόλησε και απασχολεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια την Ελλάδα. Η καταγωγή της οικογένειας είναι από την Καππαδοκία, στην οποία εγκαταστάθηκε στα 1700 λόγω της δίωξης των μελών της οικογένειας του Γεωργίου Πεσμά, συμβούλου εξ απορρήτων του σουλτάνου Αχμέτ Β', ύστερα από τον απαγχονισμό του Πεσμά από τον σουλτάνο Μουσταφά Β'. Από τότε το επώνυμο μεταβλήθηκε σε Πεσμαζόγλου (τα παιδιά του Πεσμά). Ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου, γιος του Γεωργίου Πεσμά, εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη, όπου γεννήθηκε ο γιος του Γεώργιος Πεσμαζόγλου. Ο τελευταίος εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια καταφέρνοντας να αποκτήσει τεράστια περιουσία και να διακριθεί στην τοπική κοινωνία.
Τα παιδιά του ίδρυσαν την τράπεζα Πεσμαζόγλου και Υιοί, η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες, έχοντας ως πελάτες -μεταξύ άλλων- τον Γεώργιο Αβέρωφ. Με την εγκατάσταση των μελών της οικογένειας στην Αθήνα, ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου εξαγόρασε την Τράπεζα Αθηνών μετατρέποντάς τη σε ένα από τα σημαντικότερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με υποκαταστήματα στην Αίγυπτο και την Τουρκία. Η τράπεζα σταδιακά άλλαξε χέρια. Αρκετά μέλη της οικογένειας Πεσμαζόγλου ασχολήθηκαν με την πολιτική ή κατέλαβαν ακαδημαϊκές θέσεις. Τέλος, συνδέθηκαν συγγενικά με σημαντικές οικογένειες όπως η οικογένεια Μελά, η οικογένεια Μιαούλη, η οικογένεια των βιομηχάνων Καρέλλα. Αξιοσημείωτα ήταν και τα ακίνητα της οικογένειας όπως η πολυκατοικία Πεσμαζόγλου (Βασιλίσσης Σοφίας 2-4, Αθήνα), το ξενοδοχείο «Ακταίο» (Νέο Φάληρο), η Στοά Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου, Αθήνα) και πολλά άλλα

Γιούλη Σταρίδα 
http://www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom