Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Γιατί κλείνουν τα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία, προξενώντας προβλήματα στον παγκόσμιο τουρισμό και φυσικά στη χώρα μας. Πρώτο έκλεισε το ταξιδιωτικό γραφείο Labirint και ακολούθησε σήμερα το Intaer, ενώ η λίστα φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στη Ρωσία είναι μεγάλα.
Οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τους τουριστικούς πράκτορες στο
κλείσιμο των επιχειρήσεών τους είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης του ρωσικού λαού – λόγω υποτίμησης του ρουβλιού –, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, η απαγόρευση ταξιδιών σε πολίτες που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις και στις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και το πρόβλημα που υπάρχει με τις εταιρίες charter, που δεν έχουν λάβει χρήματα που τους οφείλονται. Πλέον, αρκετοί Ρώσοι, στρέφονται στον εγχώριο τουρισμό, και τα ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό βιώνουν πρωτόγνωρο μαρασμό.
Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που δημιουργεί η κατάσταση με τα ταξιδιωτικά γραφεία της Ρωσίας, είναι ότι όταν το Labirint ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του, περισσότεροι από 25.000 Ρώσοι τουρίστες βρίσκονταν με ταξιδιωτικά πακέτα του στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, περίπου 10.000 ήταν σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.
Για την αντιμετώπισε του προβλήματος, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προέτρεψα τα τουριστικά καταλύματα που φιλοξενούν τουρίστες μέσω του Labirint να φροντίσουν για την ομαλή διαμονή των Ρώσων επισκεπτών, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο μεγαλύτερος όγκος Ρώσων τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας θα έχουν επαναπροωθηθεί στη Ρωσία. Οι οικονομικές απώλειες για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν προς το παρόν να υπολογιστούν, ωστόσο μέρος τους αναμένεται να καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρία του υπό πτώχευση ταξιδιωτικού γραφείου.
Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Ανδρεάδης, αναμένεται πάγωμα των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα κοστίσει στον ελληνικό τουρισμό 70-80.000 αφίξεις Ρώσων τουριστών που είχαν ήδη κλείσει τις διακοπές τους εδώ μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων που έκλεισαν.
Τόσο το υπουργείο Τουρισμού, όσο και οι κατά τόπους ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν αποφασίσει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τη διαμονή των Ρώσων τουριστών, αλλά και τον επαναπατρισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom