Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Καύσωνας και σήμερα σ' όλη τη χώρα - Τι να προσέχετε - Που υπάρχουν κλιματιζόμενες αίθουσες - Αλλάζει ο καιρός την Κυριακή


- Στις παραλίες έτρεξαν όσοι έμειναν στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο
- Σταδιακή αλλαγή του σκηνικού του καιρού περιμένουμε από την Κυριακή
- Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 μποφόρ
- Τι πρέπει να προσέχετε τις ημέρες του καύσωνα
- Οι περιοχές με τις κλιματιζόμενες αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο


Στις παραλίες έτρεξαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, όσοι δεν είχαν την τύχη να είναι σε διακοπές, με τους δρόμους της Αθήνας να είναι εντελώς άδειοι.

Η θάλασσα ήταν ο ιδανικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα, που θα συνεχιστεί και αύριο, Σάββατο. 
Σταδιακή αλλαγή του σκηνικού του καιρού περιμένουμε από την Κυριακή, όταν η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα βρίσκονται σε ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 8 μποφόρ.
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο



Σήμερα Σάββατο, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους από το μεσημέρι στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και πιθανώς τοπικά 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια, όπου η μέγιστη θα φτάσει κατά τόπους τους 36 με 37, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και κατά τόπους θα φτάσει τους 38 με 40 και πιθανόν τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Κυριακή, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα κατά τόπους πιθανώς να είναι έντονα και μικρής διάρκειας. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός αναμένεται αρχικά αίθριος, ενώ από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις καθώς τοπικά στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ως και 10 βαθμούς.

Τι να προσέχετε


Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διαχειριστούν τα ενδεχόμενα περιστατικά λόγω του καύσωνα.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες, ιδίως παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, να είναι πολύ προσεκτικοί στην έκθεσή τους στον ήλιο μέχρι και την Κυριακή.

Οδηγίες για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων αδιαθεσίας κατά τον καύσωνα έδωσε το υπουργείο Υγείας και είναι οι εξής:
- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
- Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
- Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
- Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
1. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
2. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
3. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
- Συχνά ντους.
- Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
- Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
- Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.
- Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Συστήνεται κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Οι περιοχές με τις ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες



Ανοιχτές είναι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κλιματιζόμενες αίθουσες σε Αθήνα και Πειραιά.

Συγκεκριμένα, ανοιχτές θα είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς.

Σήμερα οι κλιματιζόμενες αίθουσες θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων στα τηλέφωνα: 210-5210702 και 210-5210635

Ο δήμος Αθηναίων καλεί, επίσης, τους πολίτες να συνδράμουν ώστε να παραμένουν γεμάτα, με δροσερό νερό, τα δοχεία νερού που έχουν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Αστικής Πανίδας, σε δεκάδες σημεία της Αθήνας, για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Στον Πειραιά και το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 22:00, θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου:
Κ.Α.Π.Η. Α1
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αντωνίου Θεοχάρη 35-37
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4511216, 210 4511385
Κ.Α.Π.Η. Β1
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βασιλέως Γεωργίου Β' 9-11

Θεσσαλονίκη: Για όσους έμειναν στην πόλη και ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και περιφερειακοί Δήμοι φρόντισαν να υπάρχουν στη διάθεση τους κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σήμερα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, είναι ανοιχτό για το κοινό το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, στο κέντρο της πόλης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2310 291434.

Επίσης τις ώρες τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ είναι ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες του 10ου (Σαχτούρη 1, τηλ. 2310.234.352) και 5ου (Αλεξανδρείας 27, τηλ. 2310.8201.10) παραρτημάτων ΚΑΠΗ, καθώς και του Ανοικτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Μοναστηρίου 62 , τηλ. 2310.527.938).

Στο Δήμο Νεάπολης Συκεών διατίθενται οι παρακάτω χώροι: Στη Δημοτική Ενότητα Συκεών το Γ' ΚΑΠΗ - ΚΗΦΗ (Μεσολογγίου) και το δημαρχείο Νεάπολης - Συκεών, στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης το Α' ΚΑΠΗ (Κουντουριώτη 29), στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου το Γ' ΚΑΠΗ (Λεωφόρος Οχι) και στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων η αίθουσα συσκέψεων και το ΚΑΠΗ στο πρώην δημαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom