Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα - Έκτακτα μέτρα και στην Ελλάδα - Δύο ύποπτα κρούσματα;

Διάψευση από τoν καθηγητή Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα!

Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα είναι το πλέον θανατηφόρο από την εμφάνισή του αφού περισσότεροι από 1000 άνθρωποι έχουν χάσει τις τελευταίες εβδομάδες τη ζωή τους.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας είναι "ιδιαίτερα σοβαρές" δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

"Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως", αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Ο συναγερμός έχει σημάνει σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και πολλές μέρες αλλά η απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο "κόκκινος" συναγερμός του ΠΟΥ έρχεται καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

Δύο ύποπτα κρούσματα του ιού Έμπολα στην Ελλάδα
Νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Σωτηρία και Λαϊκό

Συναγερμός έχει σημάνει και στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας για τον ιό Έμπολα, μετά τον εντοπισμό δύο ύποπτων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα νοσηλεύονται σε «Σωτηρία» και «Λαϊκό», καθώς εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο αιμορραγικός πυρετός.

Το πρώτο περιστατικό αφορά άτομο που προέρχεται από τη Λιβύη και ζήτησε να εξεταστεί από ειδικούς. Νοσηλεύεται ήδη σε θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Το δεύτερο είναι ένα άτομο που ταξίδεψε από χώρα της Αφρικής προς την Ελλάδα και αφού εξετάστηκε διακομίστηκε για νοσηλεία στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται όντως για κρούσματα του ιού Έμπολα.

Έκτακτα μέτρα και στην Ελλάδα

'Εκτακτα μέτρα και στην Ελλάδα για την επιδημία του 'Εμπολα που έχει σημάνει πλέον παγκόσμιο συναγερμό.

Ήδη δόθηκαν εντολές στους συνοριοφύλακες να τηρούν όλους τους όρους υγειονομικής και προσωπικής καθαριότητας. Σε όλα τα σύνορα της χώρας οι συνοριοφύλακες είναι σε επιφυλακή και τους έχει ζητηθεί, οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα εντοπίσουν να το αναφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα επόμενα 24ωρα σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ θα δοθούν γραπτές εντολές, ενώ θα αποσταλούν γάντια, ειδικές μάσκες και άλλα υλικά που είναι απαραίτητα για την προστασία τους.

Δεν υπάρχουν κρούσματα Έμπολαστην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα, απλά στα πλαίσια της γενικότερης διερεύνησης, γίνεται προληπτικός έλεγχος σε κάποια περιστατικά και μέσα στον υπόλοιπο διαγνωστικό έλεγχο ελέγχονται και για το ιό Έμπολα», ανέφερε o καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Ντουδεσκέα και του Νέστορα Δημαρά στονReal fm 97,8.
Ακούστε το ηχητικό στο www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom