Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Αναζητώντας απάντηση στο ρωσικό εμπάργκο


Γύρω στα 50 εκατομμύρια εκτιμάται η ζημιά που υπάρχει ή θα επέλθει στο άμεσο μέλλον, από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, όπως διαπιστώθηκε στην έκτακτη σύσκεψη υπό το Δημήτρη Κούρκουλα, στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Η σύσκεψη προηγήθηκε της πρώτης συνάντησης εμπειρογνωμόνων από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και των είκοσι οκτώ κρατών μελών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Συμμετείχαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επιστρέφουν σε Ημαθία και Πέλλα δεκάδες νταλίκες με τόνους αδιάθετων φρούτων. Η κυβέρνηση δίνει διαβεβαιώσεις περί αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος, πριν από λίγη ώρα, με ανακοίνωσή του, είπε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα κρούσης, μια task force στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια πλήρη εικόνα - και έχουμε μια πλήρη εικόνα - για το που βρίσκονται τα πράγματα, τόσο σε επίπεδο απώλειας εξαγωγών, όσο και σε επίπεδο φορτηγών που έχουν ξεκινήσει ή επιστρέφουν.

Ο κ. Κούρκουλας, δήλωσε πως "Υπάρχει το θέμα της απώλειας των αγορών που ενδεχομένως να επέλθει. Πάντως εμείς κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχει τον κύριο λόγο".

Επίσης τόνισε: "Κινητοποιούμαστε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήδη υπάρχει μια θετική ανακοίνωση του αρμόδιου Επιτρόπου, που ανοίγει για πρώτη φορά το δρόμο για μια ενδεχόμενη κοινοτική αποζημίωση, που είναι ο στόχος μας. Θα περιμένουμε τη συνάντηση της Πέμπτης, όπου θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα κράτη - μέλη. Είμαστε σε επαφή και με άλλα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και, βεβαίως, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία μελετάμε και το πώς μπορούμε, ως Υπουργείο Εξωτερικών, να βοηθήσουμε, ενδεχομένως στο άνοιγμα νέων αγορών, στην απευκταία περίπτωση που αυτά τα μέτρα εναντίον των εξαγωγών μας συνεχίσουν να ισχύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την Ε.Ε., τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη, αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω, ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη – μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμα κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων Κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μία εξαιρετική περίπτωση, μη προβλέψιμη.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, αυτή την προσπάθεια κι επειδή χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γίνει μια εκτίμηση, πιστεύω ότι σύντομα, σε μερικές μέρες, σε μερικές εβδομάδες, θα υπάρχουν πιο απτά αποτελέσματα, για τα οποία, όπως είπα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τον κύριο λόγο. Εμείς λειτουργούμε συντονιστικά και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και με τις Πρεσβείες μας στις άλλες χώρες και με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., που είναι σε άμεση επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές της χώρας με τη Μόσχα, είπε: "Με τη Μόσχα, βεβαίως, είμαστε σε επαφή και βεβαίως μέσω της Πρεσβείας μας. Έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του περιεχομένου των μέτρων αυτών. Ξέρουμε ποιά προϊόντα υπάγονται σ’ αυτό το διάταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεχίζουμε να έχουμε επαφή, βεβαίως, με τους ομολόγους μας, με τους συναδέλφους μας στη Ρωσική Ομοσπονδία και σε πολιτικό επίπεδο, αν θέλετε, επειδή αυτό το ζήτημα θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στα τέλη Αυγούστου. Αλλά και ενδιάμεσα, σε χαμηλότερο επίπεδο, εμείς πάντα εργαζόμαστε σαν Ελλάδα για τη διπλωματική επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος, της μεγάλης κρίσης που έχει προκύψει στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να βρεθεί μια λύση, η οποία θα οδηγεί προς μία διπλωματική επίλυση"

Σε σημερινές τους δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος δεσμεύτηκαν ότι θα αποζημιωθούν οι αγρότες είτε από την κυβέρνηση είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ, με τα ψυγεία γεμάτα με τόνους αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών ελληνικής παραγωγής άρχισαν να επιστρέφουν στην Ημαθία και την Πέλλα δεκάδες νταλίκες-ψυγεία, που είχαν ξεκινήσει για τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες. "Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, χωρητικότητας περίπου 20 τόνων έκαστο. Ήδη, προχτές επέστρεψε ένα και χτες άλλα δύο, τα οποία όμως είχαν φτάσει μόνο μέχρι τη Ρουμανία. Για όσα φορτηγά δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός των συνόρων της ΕΕ, η επιστροφή είναι ευκολότερη" δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις. Κάποια από αυτά τα φορτία "βρίσκονται ήδη δέκα ημέρες στον δρόμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μεταφέρεται σε κακούς δρόμους με πολλούς κραδασμούς. Αύριο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν και αυτά τα φορτηγά" πρόσθεσε.

Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, οι αποζημιώσεις των παραγωγών, αλλά και η απόσυρση, απογραφή και καταστροφή της παραγωγής ως μόνη διέξοδος, θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας με τη συμμετοχή εξαγωγέων από τους νομούς Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς.

Από τη Μόσχα έγινε γνωστό ότι η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ενημέρωσε την τουρκική κυβέρνηση καθώς και πρέσβεις της Λατινικής Αμερικής στη Μόσχα για τις δυνατότητες αύξησης των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ "είναι δυνατή η γρήγορη και ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών προϊόντων διατροφής από την Τουρκία, μάλιστα τόσο των παραδοσιακών, όπως για παράδειγμα λαχανικών και φρούτων, όσο και νέων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα" ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον και για εισαγωγές ψαρικών, θαλασσινών και κρέατος. Η τουρκική πλευρά πρότεινε να πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ρωσικής Υπηρεσίας στην Τουρκία ώστε να επιλυθούν τάχιστα όλα τα υπάρχοντα τεχνικά ζητήματα.

Ο Σεργκέι Ντάνκβερτ είχε επίσης διαδοχικές διαβουλεύσεις με τους Πρέσβεις Παραγουάης, Περού, Βραζιλίας, Χιλής και Εκουαδόρ στη Μόσχα, με σκοπό την εξάλειψη ενστάσεων και την αποκατάσταση και αύξηση των εισαγωγών από τις αντίστοιχες χώρες και σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Λευκορωσία.

Κάθε προσπάθεια πώλησης φρούτων και λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στη Ρωσία μέσω της Σερβίας θα αποτραπεί, τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών Ρασίμ Λιάγιτς.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom